main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 27 januari 2022 — 10:37

18-minners komen met nieuwe coronatoegangsbewijs-regel mogelijk in de knel

Het kabinet meldde dinsdag tijdens de persconferentie dat er een nieuwe regel geldt vanaf 1 februari: de QR-code verloopt, negen maanden na de laatste vaccinatie. Om een ‘vernieuwing’ van het coronatoegangsbewijs (CTB) te krijgen is een booster of recent herstelbewijs nodig. Dat zou voor 18-minners voor een hoop gedoe kunnen zorgen, aangezien zij nog niet in aanmerking komen voor een boosterprik.

Daarbovenop kondigde premier Mark Rutte en zorgminister Ernst Kuipers een hoop versoepelingen aan. Zo mag de horeca -en cultuursector weer tot 22.00 uur open, is sporten – zowel binnen als buiten – in competitieverband weer toegestaan en mag men ook weer een bezoekje aan de dierentuin inplannen. Voor veel plekken is een CTB (vanaf 13 jaar) nodig om toegang te krijgen. Denk aan restaurants, bioscopen, theaterzalen, een voetbalstadion of musea.

‘Slechte zaak’

Vanaf 1 februari geldt dus de regel dat een vaccinatiebewijs nog slechts negen maanden geldig is. Voor 18-minners kan dit op lange termijn problematisch zijn, omdat een boosterprik voor deze bevolkingsgroep nog niet goedgekeurd is.

Om toch dat ‘groene vinkje’ te kunnen laten zien, zullen zij zich telkens moeten laten testen. Dat is niet goed voor hun sociaal emotionele ontwikkeling, zegt opvoeddeskundige Marina van der Wal tegen De Telegraaf. “Op het moment dat je aan het somberen bent, helpt het enorm om ergens ter afleiding te kunnen praten met vrienden, verliefd te worden en het sociale leven in te duiken. Ze leren ook volwassener te worden. Dat rekening houden met andere mensen is ook in een later leven heel belangrijk als ze een relatie of een gezin en collega’s hebben. Onbeperkt het sociale leven in kunnen is geen luxe, het is essentieel.”

Advies

Het ministerie van Volksgezondheid laat weten adviesvragen te stellen aan de Gezondheidsraad over het boosten van 18-minners. De verwachting is dat het advies in februari volgt. Dat advies komt dan bijtijds binnen voor het verlopen van de QR-code van de meeste 18-minners. Die kregen namelijk in september hun tweede prik. De QR-code zou dan omstreeks juni verlopen.

LEES OOK: Lage opkomst onder jongeren voor boosterprik: minder dan helft van 18-45 jaar

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Het Misdaadbureau: Hoe los je een moord op? ‘Ik denk dat de pizzabezorger het heeft gedaan!’

In deze speciale aflevering van Het Misdaadbureau kruipen bezoekers van Rijksmuseum Boerhaave in Leiden in de huid van een forensisch onderzoeker. 

Presentator Maaike Timmerman en onderzoeksjournalisten Noa van Oostrom en Rick Pietersz zitten met hun neus bovenop een crime scene om een fictief moordmysterie op te lossen. Zij krijgen hulp van doorgewinterde experts van het Nederlands Forensisch Instituut: DNA-deskundige Lex Meulenbroek en forensisch patholoog Bart Latten.

Luister nu naar de podcast!

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Lelystad blokkeert koningsdagfeest om veiligheid bezoekers

Een feest dat op Koningsdag en in de nacht ervoor gehouden zou worden in het centrum van Lelystad mag niet doorgaan. De gemeente geeft geen…

Lees meer

Mark Rutte: Nederland wil soevereiniteit opgeven voor EU-interne markt

Nederland is zonder meer bereid soevereiniteit op te geven aan de Europese Unie als het gaat om de Europese interne markt, heeft demissionair premier Mark…

Lees meer

Parkeren op vliegveld deze zomer weer fors duurder

Reizigers moeten dit jaar opnieuw rekening houden met gestegen parkeerprijzen op luchthavens. Dat meldt de website Vliegveldinfo.nl, die de parkeertarieven heeft vergeleken van zestien vliegvelden…

Lees meer

Werken tot en met je 67e? Steeds meer 60-plussers raken voor de eindstreep arbeidsongeschikt

Met de eindstreep steeds verder uit zicht raken meer 60-plussers arbeidsongeschikt. Eind 2023 hadden maar liefst 61.761 Nederlanders boven de zestig een WIA-uitkering, veertien procent…

Lees meer

ProRail: ook dit jaar veel hinder voor treinreizigers

Nederlandse treinreizigers moeten ook dit jaar rekening houden met verstoringen op het spoor. Daarvoor waarschuwt spoorbeheerder ProRail bij de presentatie het donderdag gepresenteerde jaarverslag over…

Lees meer

Rechter staat gaswinning bij Schiermonnikoog voorlopig niet toe

De gaswinning op de Noordzee ten noorden van Schiermonnikoog gaat voorlopig niet door. De rechtbank in Den Haag heeft de vergunning voor de aanleg van…

Lees meer

Hoogleraar Rob de Wijk hekelt morele buitenlandpolitiek: ‘De krijgsmacht is totaal ongeschikt voor huidige dreiging’

Hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk hekelt “de morele buitenlandpolitiek” die Nederland sinds het einde van de Koude Oorlog gevoerd heeft. Hierdoor is Europa totaal…

Lees meer