18-minners komen met nieuwe coronatoegangsbewijs-regel mogelijk in de knel
Het kabinet meldde dinsdag tijdens de persconferentie dat er een nieuwe regel geldt vanaf 1 februari: de QR-code verloopt, negen maanden na de laatste vaccinatie. Om een 'vernieuwing' van het coronatoegangsbewijs (CTB) te krijgen is een booster of recent herstelbewijs nodig. Dat zou voor 18-minners voor een hoop gedoe kunnen zorgen, aangezien zij nog niet in aanmerking komen voor een boosterprik.
Daarbovenop kondigde premier Mark Rutte en zorgminister Ernst Kuipers een hoop versoepelingen aan. Zo mag de horeca -en cultuursector weer tot 22.00 uur open, is sporten - zowel binnen als buiten - in competitieverband weer toegestaan en mag men ook weer een bezoekje aan de dierentuin inplannen. Voor veel plekken is een CTB (vanaf 13 jaar) nodig om toegang te krijgen. Denk aan restaurants, bioscopen, theaterzalen, een voetbalstadion of musea.
'Slechte zaak'
Vanaf 1 februari geldt dus de regel dat een vaccinatiebewijs nog slechts negen maanden geldig is. Voor 18-minners kan dit op lange termijn problematisch zijn, omdat een boosterprik voor deze bevolkingsgroep nog niet goedgekeurd is.
Om toch dat 'groene vinkje' te kunnen laten zien, zullen zij zich telkens moeten laten testen. Dat is niet goed voor hun sociaal emotionele ontwikkeling, zegt opvoeddeskundige Marina van der Wal tegen De Telegraaf. "Op het moment dat je aan het somberen bent, helpt het enorm om ergens ter afleiding te kunnen praten met vrienden, verliefd te worden en het sociale leven in te duiken. Ze leren ook volwassener te worden. Dat rekening houden met andere mensen is ook in een later leven heel belangrijk als ze een relatie of een gezin en collega’s hebben. Onbeperkt het sociale leven in kunnen is geen luxe, het is essentieel."
Advies
Het ministerie van Volksgezondheid laat weten adviesvragen te stellen aan de Gezondheidsraad over het boosten van 18-minners. De verwachting is dat het advies in februari volgt. Dat advies komt dan bijtijds binnen voor het verlopen van de QR-code van de meeste 18-minners. Die kregen namelijk in september hun tweede prik. De QR-code zou dan omstreeks juni verlopen.
LEES OOK: Lage opkomst onder jongeren voor boosterprik: minder dan helft van 18-45 jaar