main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 27 januari 2022 — 10:37

18-minners komen met nieuwe coronatoegangsbewijs-regel mogelijk in de knel

Het kabinet meldde dinsdag tijdens de persconferentie dat er een nieuwe regel geldt vanaf 1 februari: de QR-code verloopt, negen maanden na de laatste vaccinatie. Om een ‘vernieuwing’ van het coronatoegangsbewijs (CTB) te krijgen is een booster of recent herstelbewijs nodig. Dat zou voor 18-minners voor een hoop gedoe kunnen zorgen, aangezien zij nog niet in aanmerking komen voor een boosterprik.

Daarbovenop kondigde premier Mark Rutte en zorgminister Ernst Kuipers een hoop versoepelingen aan. Zo mag de horeca -en cultuursector weer tot 22.00 uur open, is sporten – zowel binnen als buiten – in competitieverband weer toegestaan en mag men ook weer een bezoekje aan de dierentuin inplannen. Voor veel plekken is een CTB (vanaf 13 jaar) nodig om toegang te krijgen. Denk aan restaurants, bioscopen, theaterzalen, een voetbalstadion of musea.

‘Slechte zaak’

Vanaf 1 februari geldt dus de regel dat een vaccinatiebewijs nog slechts negen maanden geldig is. Voor 18-minners kan dit op lange termijn problematisch zijn, omdat een boosterprik voor deze bevolkingsgroep nog niet goedgekeurd is.

Om toch dat ‘groene vinkje’ te kunnen laten zien, zullen zij zich telkens moeten laten testen. Dat is niet goed voor hun sociaal emotionele ontwikkeling, zegt opvoeddeskundige Marina van der Wal tegen De Telegraaf. “Op het moment dat je aan het somberen bent, helpt het enorm om ergens ter afleiding te kunnen praten met vrienden, verliefd te worden en het sociale leven in te duiken. Ze leren ook volwassener te worden. Dat rekening houden met andere mensen is ook in een later leven heel belangrijk als ze een relatie of een gezin en collega’s hebben. Onbeperkt het sociale leven in kunnen is geen luxe, het is essentieel.”

Advies

Het ministerie van Volksgezondheid laat weten adviesvragen te stellen aan de Gezondheidsraad over het boosten van 18-minners. De verwachting is dat het advies in februari volgt. Dat advies komt dan bijtijds binnen voor het verlopen van de QR-code van de meeste 18-minners. Die kregen namelijk in september hun tweede prik. De QR-code zou dan omstreeks juni verlopen.

LEES OOK: Lage opkomst onder jongeren voor boosterprik: minder dan helft van 18-45 jaar

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nieuw bij WNL: Op de Barricade

In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.

Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.

Chocoladeletter? Liever een goedkopere zak kruidnoten

Door de snel gestegen cacaoprijs beleeft de traditionele kruidnoot een opleving. De versies met chocolade hadden eerdere jaren nog de overhand in de verkopen van…

Lees meer

Omtzigt: kabinetsdeelname vraagt veel ‘spankracht’ van NSC

De verkiezingswinst van een jaar geleden en de daaropvolgende kabinetsdeelname van NSC hebben “veel spankracht” gevraagd van de nog jonge partij. Dat gaf partijleider Pieter…

Lees meer

Opnieuw pakketten drugs aangespoeld aan kust bij Scheveningen

Zaterdag zijn opnieuw enkele pakketten met daarin mogelijk drugs aangespoeld bij het zuidelijk havenhoofd bij Scheveningen, meldt de politie. Vrijdag werd, na een getuigenmelding, al…

Lees meer

Manifestatie met zwarte pieten in Rijswijk rustig verlopen

De manifestatie met zwarte pieten op het Piramideplein in Rijswijk is “zonder bijzonderheden” verlopen, meldt een gemeentewoordvoerder. De Zuid-Hollandse gemeente had op advies van de…

Lees meer

Het Misdaadbureau: Astrid Holleeder leeft al tien jaar in doodsangst: ‘Haar verhaal is slechte reclame voor getuigen’

Het verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…

Lees meer

25.000 tot 50.000 mensen geraakt door uitkeringsfouten UWV

Tussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…

Lees meer

Gemeenten houden vast aan plannen voor emissievrije zones

De veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…

Lees meer

Topman Shell blij met uitspraak gerechtshof in CO2-zaak: ‘Belangrijk voor Nederlandse bedrijfsleven’

Topman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….

Lees meer

Zorgen om ‘innerlijke reis’ met macrodosing: ‘Er is niemand die de kwaliteit handhaaft’

Naast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…

Lees meer