main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 26 januari 2022 — 15:10

Zit de nieuwe generatie straks in het donker nu ons netwerk dreigt te bezwijken? ‘Een groot probleem’

Vrijwel iedereen beschouwt het als een vanzelfsprekendheid: elektriciteit. Maar ons elektriciteitsnetwerk dreigt te bezwijken nu ons stroomverbruik onder meer door de verduurzaming in de komende jaren zal verdubbelen. Betekent dit dat de nieuwe generatie straks in het donker zit?

Professor energie-economie Machiel Mulder spreekt van een “gigantisch probleem” als het gaat om ons stroomnetwerk. Want verduurzaming is een mooi streven, maar het moet wel kúnnen. “We gaan steeds meer stroom gebruiken voor elektrische auto’s en warmtepompen, en al die stroom moet op een netwerk. Maar het netwerk dat we hebben is daarvoor niet ontwikkeld”, zegt hij in Stand van Nederland: Generatie Next.

‘Kabels zijn niet ontwikkeld voor elektriciteit’

Nederland gaat de komende jaren flink op de schop. Benzine, diesel en gas verdwijnen en alles moet elektrisch worden. Maar die energietransitie heeft nogal wat voeten in de aarde. “Elektrificatie is dé manier om te verduurzamen en minder CO2 uit te stoten, want elektriciteit kun je opwekken met zonnepanelen en windturbines”, zegt Mulder. “Maar je moet het ook transporteren. Alle olie en benzine die nu wordt vervoerd via trucks, al het gas dat nu wordt vervoerd via pijpleidingen, al die energie moet door stroomkabels. En die kabels zijn daarvoor niet ontwikkeld.”

Mulder onderzoekt al jaren de effecten van die energietransitie, en die zijn niet mals. “We zien al in diverse gemeentes in Nederland dat gemeentes geen woonwijk kunnen bouwen. Dat bedrijven een aanvraag doen om meer stroom te gebruiken, maar dat dit niet kan. Dus allerlei partijen lopen tegen de grenzen aan van het netwerk.”

‘De energietransitie stopt’

Kort gezegd betekent dit dat veel millennials die een elektrische auto willen kopen dit niet zullen doen omdat er geen mogelijkheden zijn om die op te laden. “Of als je een warmtepomp wil gaan aanleggen, kan dat gewoon niet”, legt Mulder uit. “Veel mensen willen graag verduurzamen en een bijdrage leveren aan de energietransitie, maar dat kan gewoon niet. Dus de energietransitie stopt.”

Wat zijn de oplossingen om te zorgen dat generatie next straks nog wel betaalbare, of überhaupt, stroom heeft? Millennial Jill Bleiksloot zoekt het uit in het economisch onderzoeksprogramma van WNL, Stand van Nederland: Generatie Next.

Deze aflevering over stroomschaarste zie je donderdag 27 januari om 21:00 NPO Start. Oude afleveringen kijk je hier terug.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, prominente gasten en actuele kwesties. Werk moet lonen, daarover komt zakenvrouw Annemarie van Gaal. Iemand die meer dagen gaat werken, houdt er vaak weinig aan over. Zij pleit ervoor om het totale toeslagencircus af te schaffen. Professor Ruud Koopmans is te gast over de nijpende asielcrisis. De hoogleraar schreef het boek De Asielloterij en komt met een andere aanpak van migratie. Amerika-deskundige Kenneth Manusama over de mogelijke vervolging van Hunter Biden. Wat zijn de gevolgen voor zijn vader president Joe Biden? En het laatste nieuws over de komende verkiezingen.

WNL Op Zondag, 10 uur, NPO1!

Zondag vanaf 10.00 uur op NPO 1
Honderden klimaatactivisten aangehouden op A12

De politie heeft zaterdag 552 klimaatactivisten aangehouden die de A12 in Den Haag deels blokkeerden. Dat zijn er meer dan bij de wegblokkades van de…

Lees meer

Van Lanschot weer Volt-lijsttrekker voor Europese verkiezingen

Reinier van Lanschot is de lijsttrekker voor de Nederlandse tak van Volt bij de Europese verkiezingen in juni volgend jaar. Dat maakte de Volt-lijsttrekker in…

Lees meer

Meld Misdaad Anoniem start nieuwe campagne over criminele activiteiten in sociale huur

Meld Misdaad Anoniem start vanaf half oktober een campagne om mensen alert te maken op criminele activiteiten in sociale huurwoningen. Het meldpunt hoopt dat mensen…

Lees meer

Oplichting en onderverhuur van kleine ruimtes: sociale huur blijkt illegaal verdienmodel

Het is een doorn in het oog van woningcorporaties. Sociale huurwoningen die tegen woekerprijzen worden aangeboden aan derden. “Wij zien vaak dat een woning of…

Lees meer

Criminelen zouden onschuldige klanten voedselbank ronselen

Sluwe criminelen zouden klanten van de voedselbank naar huis achtervolgen en vervolgens ronselen voor criminele activiteiten als wapenopslag. Ook mensen die bij het afrekenen in…

Lees meer

Kunnen oplichters aan de haal met niet-versnipperd papier uit de vuilnisbak?

Wat gebeurt er wanneer je belangrijke brieven en andere papieren in de vuilnisbak gooit, maar niet versnippert? Kunnen oplichters en hackers dan met bijvoorbeeld bankafschriften…

Lees meer

Vijlbrief: deze winter bekijken hoe het gaat zonder Gronings gas

Deze winter moet blijken hoe het Nederland vergaat zonder Gronings gas. Dat zei staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) nadat hij had bekendgemaakt dat de gaskraan vanaf…

Lees meer

President Zelenski: ‘Strijd gaat door in herfst en winter’

Kou en slecht weer gaan de Oekraïense troepen de komende maanden niet tegenhouden in hun poging om de stad Bachmoet in het oosten van het…

Lees meer

Brandwonden en gehoorschade: zeven agenten lichtgewond na Ajax – Marseille

Rondom de voetbalwedstrijd Ajax – Olympique Marseille zijn donderdagavond zeven politieagenten lichtgewond geraakt, meldt de politie vrijdag. Het gaat om verwondingen zoals brandwonden en gehoorschade….

Lees meer

KLM-piloten op Schiphol willen maandag een uur staken

Op Schiphol zijn piloten van KLM van plan om aanstaande maandag een uur het werk neer te leggen, in een poging een betere cao af…

Lees meer