Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Westen moet één lijn trekken in conflict tussen Oekraïne en Rusland: ‘Heel erg belangrijk’

Peter Visser

Diplomatiedeskundige Robert van de Roer vindt dat het Westen gezamenlijk moet optrekken in het conflict tussen Oekraïne en Rusland. "Het is heel erg belangrijk dat het Westen op één lijn zit en dat er geen spanningen tussen Europa en Amerika zijn", zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Volgens Van de Roer is nu nog onduidelijk in hoeverre de handen ineen zijn geslagen. "Zit het Westen op één lijn over de financiële sancties en wat zijn nou precies de militairen bijdragen van al die NAVO-landen? Dat weten we niet en zal allemaal pas blijken op het moment dat Poetin de eerste stappen zet."

Maandag spraken NAVO-chef Jens Stoltenberg, de Amerikaanse president Joe Biden en Europese leiders, onder wie de Franse president Emmanuel Macron, de Duitse bondskanselier Olaf Scholz, de Britse premier Boris Johnson en voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen, met elkaar over de situatie aan de grens van Oekraïne. Volgens Stoltenberg waren de Westerse leiders het erover eens dat ze samen moeten optrekken tegen agressie van Rusland, zo schreef hij na afloop op Twitter.

Biden sprak na afloop van een "zeer, zeer, zeer goed overleg". Volgens hem bestaat tussen de VS en de Europese bondgenoten "totale eensgezindheid". Volgens Stoltenberg zal "elke verdere agressie van Rusland tegen Oekraïne ernstige gevolgen" hebben.

Tekst gaat verder onder tweet.

8500 militairen Amerikaanse militairen

Ondertussen hebben de Verenigde Staten 8500 militairen klaarstaan voor inzet in Europa, heeft het Pentagon maandag gezegd. De troepen kunnen op korte termijn in actie komen als de NAVO snel wil reageren op een Russische inval in Oekraïne.

Maar een beslissing over de inzet is nog niet genomen, benadrukte een woordvoerder van het Pentagon. De hogere staat van paraatheid betekent dat de troepen al na vijf dagen klaar zijn voor vertrek in plaats van na tien dagen.

De NAVO kondigde maandag eerder aan versterkingen naar Oost-Europese lidstaten te sturen en troepen in gereedheid te brengen. De extra gevechtsvliegtuigen en oorlogsbodems moeten Rusland afschrikken, zei Stoltenberg.

Evacuatie

Volgens Van de Roer moeten westerse landen ook afspraken maken over evacuatie. Nederlands ambassadepersoneel krijgt de kans om met familie terug te keren naar Nederland, zei minister Hoekstra (Buitenlandse Zaken) maandag. Maar in tegenstelling tot de Amerikanen en Britten wordt er nog niet gekozen om personeel terug te halen.

"We hebben de dramatische evacuatie gehad uit Afghanistan, waarbij het Westen níét op één lijn zat. Nu moet dat wel zo blijken", zegt Van de Roer. Na de machtsovername van de Taliban in Afghanistan augustus vorig jaar kwam de evacuatiemissie veel te laat op gang en was er in eerste instantie nauwelijks en onoverzichtelijke samenwerking tussen westerse landen.

Hoekstra noemt het wel of niet evacueren een "enorm dilemma". Te vroeg terughalen zou olie op het vuur kunnen gooien van het al zo verhitte conflict tussen Rusland en het Westen. Maar te laat is ook een schrikbeeld, met de chaotische evacuatie uit de Afghaanse hoofdstad Kabul afgelopen zomer nog zo vers in het geheugen.

LEES OOK: Kabinet staat open voor defensieve militaire steun aan Oekraïne


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
'Poetin denkt dat hij aan het winnen is, maar dat is niet zo'
1:19

'Poetin denkt dat hij aan het winnen is, maar dat is niet zo'

'Een partij' wilde bezit koran strafbaar maken
1:43

'Een partij' wilde bezit koran strafbaar maken

'Wij hebben gevraagd om gesprek met ministers en ambtenaren'
1:34

'Wij hebben gevraagd om gesprek met ministers en ambtenaren'

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'
1:25

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'

Team Bruh of Team Bro?
1:15

Team Bruh of Team Bro?

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'
1:28

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'

Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau