main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
25 januari 2022 — 15:52

RIVM: bijna de helft van alle testen bij GGD is positief, coronagolf is niet bij te houden

Het aantal nieuwe coronagevallen loopt sneller op dan de systemen van de GGD kunnen registreren. In de afgelopen zeven dagen zijn 366.120 positieve tests geregistreerd. Dat is ruim 50 procent hoger dan een week eerder, en daarmee het hoogste aantal ooit. Maar het werkelijke aantal is nóg hoger, want de achterstand is opgelopen tot zo’n 60.000 gevallen.

Die 60.000 gevallen zijn besmettingen die al wel bevestigd zijn, maar die nog niet zijn geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dit betekent dat er in werkelijkheid waarschijnlijk ongeveer 420.000 positieve tests waren.

De laboratoria die de testen analyseren bereikten gisteren hun maximale capaciteit. Die ligt op 150.000 testmonsters per dag. Ashis Brahma, GGD-arts in Amsterdam, vroeg zich vanochtend in Goedemorgen Nederland af “hoe ver we nog moeten gaan”. “Het houdt een keer op.”

Vooral kinderen testen positief

De stijging van het aantal besmettingen gebeurt vooral bij kinderen. Bij twintigers is juist een daling te zien, net als vorige week.

In de afgelopen week zijn 58.394 kinderen met leeftijden tussen de 10 tot en met 14 jaar positief getest. Dat is 156 procent meer dan de week ervoor. Onder de kinderen van 5 tot en met 9 steeg het aantal positieve tests met 160 procent naar ruim 38.000. Verder werd het virus vastgesteld bij iets meer dan 9000 baby’s, dreumesen en peuters, zo’n 85 procent meer dan een week eerder.

Zo’n 27.000 mensen van 20 tot en met 24 kregen te horen dat zij het coronavirus hebben opgelopen, 10 procent minder dan een week eerder. Bij die groep is het de tweede daling op rij. De daling nu kan een gevolg zijn van de snelle stijging van het aantal coronagevallen onder twintigers eerder.

Niet alleen bij de jonge kinderen is een stijging te zien, maar ook bij hun ouders. Zo’n 57.000 mensen van 35 tot en met 44 testten positief, 69 procent meer dan vorige week.

Bijna de helft van alle coronatesten bij GGD is positief

Van de bijna 950.000 mensen die zich vorige week bij een teststraat van de GGD lieten testen, bleken 431.549 daadwerkelijk het virus onder de leden te hebben. Dat betekent dat 45,4 procent van alle testen positief was.

Een week eerder was 36,8 procent positief. Dat was toen een record. De week ervoor ging het om 34,1 procent en nog een week eerder om 30,8 procent.

Ook bij de commerciële testers vielen nog nooit zo veel tests positief uit als vorige week, hoewel het percentage aanzienlijk lager ligt dan bij de GGD’en. Van de ruim 164.000 mensen die vorige week een toegangstest lieten doen, bleken 7870 daadwerkelijk besmet te zijn met het coronavirus. Dat komt neer op 4,8 procent. Een week eerder was 3,7 procent positief en nog een week eerder 3,4 procent.

Ziekenhuisopnames

Het aantal ziekenhuisopnames stijgt ook, voor het eerst sinds begin december. In de afgelopen week waren de klachten van 855 coronapatiënten zo ernstig dat ze in een ziekenhuis belandden. De week ervoor waren er (na correctie) 741 opnames. Van de 855 kwamen er 65 op een intensive care terecht. Dat is wel minder dan de 99 van de week ervoor.

Het aantal gemelde sterfgevallen blijft vrijwel gelijk. Het RIVM kreeg bericht dat 61 mensen aan de gevolgen van hun besmetting zijn overleden, tegen 63 in de week ervoor. Het is niet verplicht om het overlijden van een coronapatiënt te melden, dus het werkelijke aantal kan hoger zijn.

Bron -en contactonderzoek

Het aantal coronabesmettingen is zo ver opgelopen, dat het bron- en contactonderzoekers nauwelijks meer lukt om te ontdekken hoe mensen het coronavirus hebben opgelopen. Het blijft daardoor volstrekt onduidelijk hoe het virus zich verspreidt.

De GGD’en registreerden in de afgelopen week 366.120 positieve tests. In bijna 92 procent werd de ‘setting van besmetting’ niet gevonden. Bij ongeveer 30.000 mensen, zo’n 8 procent van het totaal, lukte dat nog wel. Dat is het laagste percentage ooit.

Van die herleide besmettingen bleek 35,6 procent te zijn ontstaan op een school of kinderopvang. Dat is uitzonderlijk hoog. Een week eerder was het 11,2 procent, nog een week ervoor 0,4 procent. In twee weken tijd is het aantal coronagevallen op scholen ongeveer vertachtigvoudigd. “Het is voornamelijk het gevolg van de vele besmettingen bij 0- tot en met 12-jarigen en bij 13- tot en met 17-jarigen als gevolg van het opengaan van de scholen”, ligt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) toe.

De meeste mensen lopen het coronavirus op door toedoen van een gezinslid of huisgenoot, of door een bezoek.

LEES OOK: Ongekende drukte in GGD-teststraten: ‘Ergens houdt het gewoon op’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Haagse Lobby

Presentator Martijn de Greve bespreekt de mestcrisis met Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA, Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Klik hier.

Podcast Het Misdaadbureau:

Mensen die stuiptrekkend over de grond rollen of naakt een tuin of bedrijfspand inlopen: de politie heeft de handen vol aan de extreem verslavende en gevaarlijke drugs flakka.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met ex-flakka-verslaafde Sam Fijneman, verslavingsdeskundige Alex van Dongen en Joke Bux, zij begeleidt een huiskamerproject in Vlissingen. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de nieuwe politiecijfers over flakka-incidenten.

Luister naar de podcast.

LTO-voorman roept BBB dringend op: ‘Ga niet het gevecht aan tegen opschorten derogatiebeschikking’

Voorzitter Melkveehouderij bij LTO Nederland Erwin Wunnekink roept de BoerBurgerBeweging op om niet het gevecht aan te gaan tegen het opschorten van de derogatiebeschikking in…

Lees meer

Belastingambtenaren hebben ‘ruime gelegenheid’ om te lekken

Bij de Belastingdienst bestaat een “ruime gelegenheid” om vertrouwelijke informatie door te spelen aan criminelen. Dat staat in een onderzoek dat demissionair staatssecretaris Marnix van…

Lees meer

Twintig partijen doen mee aan Europese verkiezingen

Twintig partijen mogen meedoen aan de Nederlandse verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni. Hun aanmeldingen zijn maandag goedgekeurd door de Kiesraad. Nog nooit…

Lees meer

NAVO-chef gepikeerd over getreuzel NAVO-landen met Oekraïne

Het getreuzel van de NAVO-landen om wapens aan Oekraïne te leveren heeft inmiddels “serieuze gevolgen op het slagveld”, heeft NAVO-chef Jens Stoltenberg in Kiev gezegd,…

Lees meer

Auto reed eind Koningsdag in op groep feestvierders in Amsterdam

Een automobilist is zaterdag aan het einde van Koningsdag ingereden op een groep feestvierders op de Prinsengracht in Amsterdam, bevestigt de politie maandag na berichtgeving…

Lees meer

Te weinig laadpunten stekkerauto’s in EU, zegt autobranche

De Europese Unie heeft veel meer laadpunten nodig voor elektrische auto’s om de CO2-doelen te halen, zegt de Europese autobrancheorganisatie ACEA. De verkoop van stekkerauto’s…

Lees meer

Turkije bevestigt steun voor Rutte als nieuwe NAVO-chef

 Turkije heeft NAVO-bondgenoten laten weten dat het demissionair premier Mark Rutte steunt in zijn poging de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO te worden. Een Turkse…

Lees meer

Hoogleraar staatsrecht Voermans: uitschrijven nieuwe verkiezingen zou unicum zijn

De formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB zijn vooralsnog niet nader tot elkaar gekomen. Mocht het zo zijn dat het kwartet er maar niet…

Lees meer

Vanavond in Haagse Lobby: Hoe moet het verder met het mestbeleid?

Het pakket aan maatregelen voor het mestbeleid van landbouwminister Piet Adema kreeg vorige week een meerderheid in de Kamer. Dit tot ongenoegen van twee formerende…

Lees meer