main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 25 januari 2022 — 10:32

Ongekende drukte in GGD-teststraten: ‘Ergens houdt het gewoon op’

Nooit eerder was het zo druk bij de teststraten van de GGD. De laboratoria die de testen analyseren bereikten gisteren hun maximale capaciteit. Die ligt op 150.000 testmonsters per dag. “Hoe ver moeten we gaan, naar 500.000? Ergens houdt het gewoon op”, zegt Ashis Brahma, GGD-arts in Amsterdam, erover in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Brahma geeft aan dat er goed gekeken moet worden welke test je voor welk doel gebruikt. “Je hebt de zelftest, de PCR-test, de antigeentest en de commerciële partijen. Daar moet je een goede mix in maken.” Ook moet er gekeken worden naar de consequenties van elke test. “Moet je bijvoorbeeld wel alle kinderen testen bij de GGD, of kun je zeggen: een zelftest voldoet? Dat is een overweging. En dat hangt ook weer samen met quarantainebeleid.”

Want de mensen die in de rij staan voor een test, hebben daar niet allemaal dezelfde reden voor. “We testen omdat we bij mensen met symptomen willen aantonen dat ze corona hebben, en we testen mensen die uit quarantaine willen raken. Maar we testen ook omdat mensen willen reizen naar familie, of voor zaken, en dan zul je een bewijs moeten hebben dat je een PCR hebt”, zegt Brahma.

 Eenduidig beleid in Europa

“Daarom zou het dan ook fijn zijn als er in Europa één beleid zou bestaan van hoelang een coronabewijs nu precies geldig is”, zegt Brahma. Onderling zijn er nog altijd grote verschillen. Zo kunnen sommige Nederlanders die recent zijn hersteld van corona niet overal vrij reizen. Het herstelbewijs geldt namelijk niet overal in het buitenland, terwijl je in Nederland je booster niet mag halen, juist omdat je net hersteld bent.

Commerciële aanbieders gaan vanaf eind deze week helpen, zodat de capaciteit kan worden opgevoerd. Die testers zijn aangesloten bij de Stichting Open Nederland (SON). De stichting kan niet zeggen hoeveel testen de aanbieders voor de GGD’en kunnen uitvoeren, en hoever de testcapaciteit dus kan worden opgevoerd. SON is nu in kaart aan het brengen welke locaties willen meedoen en geschikt zijn. “Je moet ook nog honderdduizenden uitslagen gaan delen, dat moet maar goed gaan. Je ziet ook hoe hard dat kraakt met ons IT-systeem”, zegt Brahma daarover. “Voor commerciële bedrijven geldt hetzelfde. Die kunnen ook niet ineens van 10.000 naar 100.000 testen gaan.”

In Sven op 1 zei voorzitter van SON, Pier Eringa, gisteren dat zij “makkelijk” 100.000 extra testen per dag kunnen leveren.

Tekst gaat verder onder de tweet.

Er zal vast groei mogelijk zijn, zegt Brahma. “Maar de besmettingscijfers gaan alleen nog maar oplopen”, zegt hij. “Zelfs als omikron niet zo gevaarlijk is als we dachten, blijft het dat mensen besmettelijk zijn. En het blijft dat kwetsbaren kwetsbaar zijn.”

Belang van boosterprik

En daarom blijft naast een eenduidig Europees beleid en een mogelijke herziening van de testeisen, vaccinatie dé oplossing. Niet alleen voor de druk op de ziekenhuizen, het zou de drukte in de teststraten ook verlichten.

Maar veel mensen hebben hun boosterprik nog niet gehaald, ziet ook huisarts Shakib Sana. “Mensen twijfelen over het nut van de vaccinatie zelf. Zeker ook als je overal geluiden hoort dat omikron mild gaat verlopen”, vertelt hij in Goedemorgen Nederland .”Over het algemeen gaat het dan over de wijken met een laag sociaal-economische klasse, wijken waar het opleidingsniveau wat lager is en waar mensen met heel veel gezondheidsproblemen te kampen hebben.”

De bestaande informatie is voor veel mensen gewoon “te veel”, zegt Sana. “Er is ook heel veel desinformatie aanwezig op social media. Als je op de markt staat met een witte jas en mensen vaak laagdrempelig informatie geeft, soms ook als het nodig is in eigen taal, zie je dat mensen wel een besluit nemen om het vaccin te halen.”

Brahma benadrukt dat vaccinatie een keuze is. “Er is geen dwang. Mensen kunnen ervoor kiezen om het te doen”, zegt hij. “Je ziet mensen in de haarvaten van de samenleving, mensen die antroposofisch ingesteld zijn, of mensen die gereformeerd zijn, of mensen die een islamitische achtergrond hebben, mensen die een taalachterstand hebben… Er zijn tientallen redenen te bedenken waarom mensen niet willen vaccineren, en die vrijheid van keus is er”, beklemtoont hij.

“En je zult ze allemaal – niet persoonlijk, dat is heel moeilijk – op verschillende manieren: via social media, via de imam, via de pastoor en via de talkshows moeten adresseren, en het verhaal uitleggen waarom je moet kiezen voor vaccinatie. Voor jongeren en voor ouderen”, besluit de GGD-arts.

LEES OOK :Omikron lijkt andere symptomen te hebben dan voorgaande coronavarianten: ‘Je moet praktische criteria instellen’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nieuw bij WNL: Op de Barricade

In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.

Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.

D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman

Ook te gast is voormalig MIVD-baas Pieter Cobelens over sabotage-activiteiten door de Russen en Chinezen. Rechtbankverslaggever Saskia Belleman van De Telegraaf schuift aan over geweld tegen vrouwen en journalist Rudi Vranckx neemt afscheid als oorlogsverslaggever bij de VRT en vertelt over zijn boek ‘Mijn Kleine Oorlog’.
Zondag 10.00 uur
Chocoladeletter? Liever een goedkopere zak kruidnoten

Door de snel gestegen cacaoprijs beleeft de traditionele kruidnoot een opleving. De versies met chocolade hadden eerdere jaren nog de overhand in de verkopen van…

Lees meer

Omtzigt: kabinetsdeelname vraagt veel ‘spankracht’ van NSC

De verkiezingswinst van een jaar geleden en de daaropvolgende kabinetsdeelname van NSC hebben “veel spankracht” gevraagd van de nog jonge partij. Dat gaf partijleider Pieter…

Lees meer

Opnieuw pakketten drugs aangespoeld aan kust bij Scheveningen

Zaterdag zijn opnieuw enkele pakketten met daarin mogelijk drugs aangespoeld bij het zuidelijk havenhoofd bij Scheveningen, meldt de politie. Vrijdag werd, na een getuigenmelding, al…

Lees meer

Manifestatie met zwarte pieten in Rijswijk rustig verlopen

De manifestatie met zwarte pieten op het Piramideplein in Rijswijk is “zonder bijzonderheden” verlopen, meldt een gemeentewoordvoerder. De Zuid-Hollandse gemeente had op advies van de…

Lees meer

Het Misdaadbureau: Astrid Holleeder leeft al tien jaar in doodsangst: ‘Haar verhaal is slechte reclame voor getuigen’

Het verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…

Lees meer

25.000 tot 50.000 mensen geraakt door uitkeringsfouten UWV

Tussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…

Lees meer

Gemeenten houden vast aan plannen voor emissievrije zones

De veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…

Lees meer

Topman Shell blij met uitspraak gerechtshof in CO2-zaak: ‘Belangrijk voor Nederlandse bedrijfsleven’

Topman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….

Lees meer

Zorgen om ‘innerlijke reis’ met macrodosing: ‘Er is niemand die de kwaliteit handhaaft’

Naast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…

Lees meer