‘Gezondheidswens’ van kabinet voorlopig op pauze: nog geen nul procent belasting op groente en fruit
Het kabinet wil de btw op groente en fruit verlagen naar nul procent, om zo mensen te stimuleren gezond te gaan eten. Maar omdat het ICT-systeem van de Belastingdienst onvoldoende capaciteit heeft, lukt het niet om deze verandering op korte termijn door te voeren.
Volgens De Telegraaf komt de belastingwijziging daarom in het regeerakkoord slechts terug als een 'wens'. De krant schrijft dat meerdere betrokkenen bij de formatie vertellen dat na een gesprek met de Belastingdienst een streep is gegaan door een snelle invoering. De komende jaren zal de btw-verandering dan ook niet plaatsvinden.
Langetermijnwens
De Belastingdienst zal de komende tijd alle krachten moeten gebruiken voor de overgang naar een nieuw systeem voor erf- en schenkbelasting. De verwachting is daarom dat de btw pas in 2025 van groente en fruit kan worden afgehaald. De vraag is nog hoe dit administratief te regelen is.
Voormalig fractievoorzitter van D66, Alexander Pechtold, vraagt zich af hoe je dit doet met ongezonde levensmiddelen, waar wel degelijk groente of fruit aan zijn toegevoegd. Zo neemt hij als voorbeeld de pizza 'quattro stagioni'. Volgens Pechtold zit er nog een flinke uitdaging in het verdelen van de verschillende niveaus, waar het ene product meer belasting krijgt dan het andere. De suikertaks laat voorlopig nog even op zich wachten, want ook daar gaat veel tijd overheen om te regelen.
'Heel pijnlijk'
De Belastingdienst kan al wel de taks op suikerhoudende dranken omhoog gooien. Alles tegelijk is echter onhaalbaar. Tweede Kamerlid van D66, Romke de Jong, zegt in het programma Goedemorgen Nederland op NPO1, dat het lastig uit te leggen is hoe de vork in de steel zit omtrent de btw-verlaging en suikertaksen. "Als je als kabinet inzet op meer preventie, gezonde voeding en suikertaks, maar dan in de uitvoering blijft hangen? Ja, dat is wel gewoon heel pijnlijk."
De Jong snapt dat Pechtold het voorbeeld van pizza's aanhaalt, maar volgens hem moet de Kamer nu wel echt aan de slag. "We moeten hier nu echt werk van maken, dit moeten we niet willen."
LEES OOK: ‘Invoering suikertaks in Nederland is serieuze optie’