Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

‘Er is pijn en leed’ om groot personeelstekort: ‘Veel vallen tussen wal en schip’

Redactie

Het kabinet buigt zich maandag en dinsdag over een mogelijkheid tot extra versoepelingen. Dit terwijl de besmettingen van het coronavirus alle records verbreken. De samenleving raakt langzaam ontwricht, zo is er sprake van nijpende personeelstekorten.

Tweede Kamerlid van D66, Romke de Jong, adviseert dat de aantocht van mogelijke versoepelingen voornamelijk overgelaten moet worden aan wetenschappers. Dat zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO1. "Ik ben blij dat het OMT continue adviezen geeft aan het kabinet. Je ziet dat het kabinet balanceert op een koord aan de ene kant om Nederland meer vrij te geven, en aan de andere kant het risico dat de besmettingen oplopen waardoor de ketens niet volledig benut kunnen worden. Meer ziekmeldingen zorgen voor meer uitval en vergt veel meer creativiteit bij mensen die de roosters moeten maken."

Maatschappelijke effecten

De Jong merkt dat het kabinet niet alleen meer kijkt naar de ziekenhuisopnames, en de mensen op de IC's, maar ook naar het totaal maatschappelijk belang. Hij verwacht dat er op veel bredere schaal gesproken wordt over de versoepelingen, zo ook bijvoorbeeld over de maatschappelijke effecten: "Ik verwacht dat we in ieder geval een tijdslijn krijgen wanneer iets weer veilig open kan. Ondernemers hebben naast dat ze open willen, heel veel behoefte aan duidelijkheid."

Directeur politieke zaken van het HCSS, Han ten Broeke, voelt zich als voorzitter verantwoordelijk van de Nederlandse brancheorganisatie. ''In december vorig jaar hadden wij zo'n dertig procent van onze bedrijven, die meer dan vijf procent ziekteverzuim hadden. Dus dat correspondeert wel met het beeld dat nu geschetst wordt.'' Ten Broeke legt uit dat een werkplaats soms van een of twee mensen afhankelijk is. ''Als iemand dan thuis zit, vaak met of zonder klachten, dan ligt een heel productieproces stil.'' Ten Broeke hoopt dat het kabinet ook zal besluiten over thuis zitten. ''Als daar ook wat versoepeling kan komen, dan denk ik dat dat een opluchting is voor veel ondernemers.''

Volgens De Jong moet de manier van financieren sowieso worden opgenomen in de langetermijnvisie: ''We zien bijvoorbeeld nu dat bedrijven echt last hebben, nu ze op moeten starten, van of ze wel genoeg financiële middelen hebben. Ik vind dat we vooral moeten kijken naar protocollen, hoe gaan we nou bedrijven helpen om dit structureel onderdeel te maken van die bedrijfsvoering. Ik kom bij heel veel bedrijven waar echt veel pijn en leed is, die tussen wal en schip vallen. Daar moet echt serieus naar gekeken worden.''

LEES OOK: Mogelijk bij volgende persconferentie nog meer versoepelingen: alles open tot 17.00 uur


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau