Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Aanloop naar de Olympische Winterspelen anders dan anders: ‘Gaat ons niet stoppen om optimaal te presteren’

Redactie

Een groot deel van de Nederlandse ploeg voor de Olympische Winterspelen vliegt woensdag naar Beijing. Maar de aanloop naar de Winterspelen door het coronavirus is anders dan normaal. "We hebben heel veel beperkingen. Sociaal, maar ook met het trainen zelf. We zijn helemaal geïsoleerd in ons eentje in de gym", vertelt bobsleeër Jelen Franjic."Maar dat gaat ons niet stoppen om optimaal te trainen om te presteren op de Spelen."

China en het Internationaal Olympisch Comité (IOC) kondigden vandaag aan de coronamaatregelen iets te versoepelen. Zo is de zogeheten Ct-waarde bij de PCR-tests teruggebracht van 40 naar 35. Dat betekent dat de tests iets minder gevoelig zijn. Ook hebben de organisatoren de periode waarin iemand als 'nauw contact' van een besmet persoon wordt gezien ingekort van veertien naar zeven dagen. Een 'nauw contact' moet twee keer per dag worden getest in plaats van één keer.

Maar de sporters moeten zich nog steeds ontzettend vaak testen. "We moeten zeven dagen, drie dagen en de laatste dag voor vertrek testen", vertelt Dennis Veenker, ook van het Nederlandse bobsleeteam, in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Ook op de dag van vertrek moeten we nog een test doen, om alles zo veilig mogelijk in de bubbel te houden."

Voormalig langebaansschaatsster Annouk de Rijk denkt toch dat dit de sporters niet veel deert. Sporters zijn überhaupt al gewend veel op te offeren voor het leveren van goede prestaties, benadrukt ze. "Er komt nu wel nog wat meer bij, maar het is ook de hoogste plek waar je kunt staan, de Olympische Spelen. Dus dat is dan bijzaak. Schaatsers die ik spreek zijn er relaxed onder."

'Ze willen gewoon presteren'

In totaal stuurt Nederland een team van 42 sporters die richting op. "Er worden maatregelen genomen om te zorgen dat er in ieder geval een volle equipe aan de start staat. Dat wordt thuis al gedaan door heel veel te testen", legt De Rijk, die zelf tweemaal meedeed aan de Spelen, uit. "Ze zitten in thuisisolatie, niet omdat ze besmet zijn, maar puur zodat ze niet zo veel mensen zien om het risico zo klein mogelijk te houden. Voor sporters is dat jammer, maar helemaal niet ontzettend belangrijk nu, want ze willen gewoon presteren op de Olympische Spelen."

Besmetting zou ramp zijn voor sporter

Wanneer iemand onverhoopt toch besmet raakt, is dat een ramp voor een sporter. "Ik kan me dat eigenlijk niet eens voorstellen, want ik ben zelf nooit in zo'n situatie geweest dat het niet van jezelf afhankelijk is eigenlijk", zegt De Rijk daarover. "Ik weet natuurlijk hoeveel je ervoor moet doen om daar te komen, en je bent blij dat je geplaatst bent. Je wilt de ultieme prestatie gaan leveren. En als dat dan niet mag, zou ik boos zijn dat het niet zou kunnen."

Ook moet je dan nog eens 21 dagen "ergens op een plek zitten waarvan je nu nog niet weet hoe dat eruit ziet", zegt De Rijk. "En we weten allemaal dat dat niet heel leuk is."

LEES OOK: Nederland stuurt geen regeringsdelegatie naar Winterspelen in Beijing


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau