Leden Caloh Wagoh hadden moorden als businessmodel: ‘Gaat om de achteloosheid’
In het omvangrijke liquidatieproces Eris rond motorclub Caloh Wagoh zijn vrijdag zeer forse straffen geëist, waaronder vijf keer levenslang. "Het gaat om de achteloosheid waarmee mensen werden vermoord", zegt hoofdofficier van het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag Michiel Zwinkels vrijdagavond in Op1.
Leden van Caloh Wagoh leverden moorden op bestelling. Ze zouden meerdere liquidatie hebben gepleegd of moordopdrachten hebben gegeven. Tegen Delano 'Keylow' R., volgens het OM de absolute leider van de bende, is levenslang geëist. Ook medeverdachten Feno D., Jermaine B., Willem B. en Greg R. hoorden levenslang tegen zich eisen.
Tekst gaat verder onder tweet.
Hoofdofficier Michiel Zwinkels eiste vandaag 5 keer levenslang tegen Taghi’s vermeende moordcommando’s. “Het gaat om de achteloosheid waarmee mensen worden vermoord. Elk mensenleven telt even zwaar, maar als je beleidsmodel ingericht is op mensen vermoorden, telt dat mee.” #Op1 pic.twitter.com/0GCEhicPyy
— Café Kockelmann (@CafeKockelmann) January 21, 2022
"Elk mensenleven telt even zwaar, maar als je businessmodel ingericht is op mensen vermoorden, telt dat voor het OM mee", zegt Zwinkels over de hoge strafeisen. Tegen de andere verdachten - uitvoerders, spotters, faciliteerders - zijn tussen de twintig en dertig jaar celstraf geëist. In totaal staan negentien mannen terecht in deze zaak.
Kroongetuige
Handel in de dood van mensenlevens als verdienmodel, zo omschreef het OM de handelswijze van de bende. Volgens Zwinkels zijn de ontsleutelde berichten in handen van het OM "exemplarisch" voor het gemak waarmee een moordopdracht werd gegeven. Zo valt er in berichtenverkeer tussen een opdrachtgever en uitvoerder te lezen hoe er wordt onderhandeld over de prijs, die bijvoorbeeld lager ligt voor een 'makkelijk doelwit', een 'zwevertje'.
Maar het belangrijkste bewijs werd geleverd door een kroongetuige, zegt Zwinkels. De omvangrijke moordzaak kwam namelijk in een stroomversnelling toen Tony de G. besloot over te lopen naar justitie en kroongetuige werd. Hij hoorde tien jaar cel eisen. Die is fors lager dan die van zijn medeverdachten, in ruil voor zijn bekentenissen.
Zwinkels: "Hij was bij een van de feiten betrokken en werkte mee aan een liquidatie. Maar hij wilde eruit en is gaan vertellen over de organisatie."
Tekst gaat verder onder tweet.
Hoofdofficier Michiel Zwinkels over de versleutelde berichten tussen de moordcommando’s van Ridouan Taghi. “Volgens ons gaat dit om een liquidatie die gepleegd moet worden. Dit is exemplarisch voor het gemak waarmee de moorden werden gepleegd.” #Op1 pic.twitter.com/3zYkWb5nFu
— Café Kockelmann (@CafeKockelmann) January 21, 2022
Taghi
Caloh Wagoh-oprichter R. zou hebben gefungeerd als moordmakelaar en heeft naar verluidt opdrachten aangenomen van onder anderen Ridouan Taghi en deze binnen de inmiddels verboden motorclub uitgezet. Taghi staat niet terecht in Eris, maar wel in het andere megaproces Marengo.
"Het Openbaar Ministerie gaat ervan uit dat Taghi in Marengo tot levenslang wordt veroordeeld", zegt rechtbankverslaggever van De Telegraaf Saskia Belleman. "Twee keer levenslang krijgen kan niet in Nederland. Dat betekent dat het OM eerst afwacht hoe Marengo afloopt."
Mocht Taghi in Marengo niet tot een levenslange gevangenisstraf worden veroordeeld, is volgens Belleman de kans groot dat het OM in Eris toch tot vervolging overgaat.