Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

OM moedigt slachtoffers The Voice aan zich bij politie te melden: ‘Regie moet bij slachtoffer liggen’

Redactie

Het Openbaar Ministerie heeft mensen die mogelijk slachtoffer zijn geworden van zedenmisdrijven rond The Voice of Holland opgeroepen zich bij de politie te melden, en niet bij een onderzoeksbureau dat door de producent is ingeschakeld. Ook kunnen ze aangifte doen.

De vraag is of deze oproep en de uitzending van BOOS ook daadwerkelijk tot meer aangiftes gaan leiden. "Dat is heel moeilijk om in te schatten", zegt woordvoerder van Politie Midden-Nederland Suzanne Lesquillier. "Ik heb begrepen dat er bij het Centrum Seksueel Geweld heel veel telefoontjes zijn binnengekomen. Of dat uiteindelijk ook gaat leiden tot het melden van aangiftes die bij de politie en OM terechtkomen, dat is moeilijk om daar uitspraken over te doen."

Op dit moment, dus vóór de uitzending van het BNNVARA-programma lagen er formeel drie aangiften en twee meldingen, zegt Lesquillier in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

'Regie moet bij de slachtoffers gelegd'

Als mensen zich bij de politie melden krijg je meteen een afspraak met een zedenrechercheur wanneer je daar behoefte aan hebt. "Dat heet dan een informatief gesprek. In dat gesprek wordt op een rustige manier gekeken of iemand wil praten, of wat iemand wil zeggen."

De politiewoordvoerder benadrukt dat het heel belangrijk is om je te realiseren dat het een heel grote stap is voor slachtoffers om contact te zoeken met de politie. "Dus de regie moet eigenlijk ook bij het slachtoffers gelegd worden. Of er al dan niet aangifte wordt gedaan is iets voor latere zorg. Dat gebeurt eigenlijk nog niet in het informatieve gesprek", zegt Lesquillier. "Er wordt eigenlijk zorgvuldig gekeken naar wat het slachtoffer precies nodig heeft. Er wordt een eerste inschatting gemaakt of het slachtoffer in staat is om iets te vertellen. Wat heeft het slachtoffer nodig?

'Enorme maatschappelijke impact'

Dit soort zedenzaken duren vaak ontzettend lang. Velen vragen zich dan ook af of de behandeling van de aangiftes die er nu liggen voorrang krijgen. "Het OM maakt uiteindelijk een afweging over welke zaken voorrang krijgen", zegt Lesquillier daarover. "Daarbij wordt ook gekeken naar bijvoorbeeld wat voor impact het heeft."

In het geval van The Voice is nu al te zien dat het een "enorme maatschappelijke impact heeft". "Maar ja, dingen als de identiteit van personen die al op straat liggen wegen ook mee om te kijken of iets snel opgepakt moet worden."

Slachtoffers kunnen de politie bereiken op 0800-8844.

LEES OOK: Veel woede na uitzending van BOOS: ‘Slachtoffers van zedenmisdrijven worden vaak niet geloofd’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
'Ik ken helemaal geen vooroordelen'
1:25

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'

Team Bruh of Team Bro?
1:15

Team Bruh of Team Bro?

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'
1:28

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'

Fidan Ekiz wil actie tegen vrouwenbesnijdenis: 'Oorverdovend stil'
1:37

Fidan Ekiz wil actie tegen vrouwenbesnijdenis: 'Oorverdovend stil'

'Rusland investeert 35 procent in de defensie-industrie'
1:46

'Rusland investeert 35 procent in de defensie-industrie'

'De voordelen voor sekswerkers in loondienst zijn gigantisch'
1:28

'De voordelen voor sekswerkers in loondienst zijn gigantisch'

Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau