main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 20 januari 2022 — 08:11

Één jaar Joe Biden als president van Amerika: hier loopt hij tegenaan

Joe Biden zit vandaag officieel één jaar als president in het Witte Huis. Of hij dit jubileum echt kan vieren is maar de vraag. Zijn prestaties worden in de Verenigde Staten namelijk overschaduwd door wat hem niet lukte.

Corona is nog altijd niet onder controle en het land is verdeeld. Daar vallen veel Amerikanen over en dat is ook terug te zien in de dalende populariteit van de president. Het wordt voor Biden tijd om snel aan een herstel te werken, want in november staan er alweer nieuwe verkiezingen voor de deur. Schrale troost voor Biden is wellicht dat er slechts één president was die na een jaar nog minder populair was: Donald Trump.

Problemen Biden

En dat laatste, “dat hij Trump niet is”, is “het belangrijkste wat Biden typeert”, vindt Amerikadeskundige Raymond Mens. Met andere woorden zei Biden dat Trump chaotisch is en voor veel conflicten zorgt, terwijl het beleid bij Biden zelf meer berust is op rust en stabiliteit. “Op een gegeven moment is ‘ik ben Trump niet’, niet meer genoeg”, zegt Mens bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Maar wat dan wel? “Biden wil de sociale zekerheden verbeteren en investeren in groene economische doelen.” Maar dat is voorlopig nog niet tot het Congres gekomen. Hij wil er ook voor zorgen dat iedereen in Amerika makkelijk kan stemmen, zodat niemand buitengesloten kan worden van zijn/haar stemrecht. “En ook dat zit muurvast in het Congres”, concludeert Mens. “En daarom zeggen progressieve leden van zijn partij dat er meer pit in moet komen.”

‘Meer een doener’

“Absoluut”, is het antwoord van Paul Tang, PvdA-Europarlementariër, op de vraag of zijn werkzaamheden er anders uitzien nu Biden de scepter zwaait in plaats van Trump. “Amerika is terug, want Trump wilde zich afzijdig houden en Biden wil zich bemoeien.”

Biden heeft bijvoorbeeld gerealiseerd dat er een minimumtarief in de winstbelasting kwam voor de grootste multinationals. “Dat was zonder Biden ondenkbaar. In die zin is hij waar hij kan echt een doener en niet een prater.”

Toch blijft het onduidelijk waar Biden nu precies voor staat. “De hoop was dat hij een vaderfiguur was die de Amerikaanse bevolking bij elkaar kan brengen, maar het land is tot op het bot verdeeld en het Congres evenzo”, zegt Tang. “Dat maakt het heel moeilijk voor Biden om in Amerika iets te veranderen.”

LEES OOK: Biden Watch: De plussen en minnen van één jaar Joe Biden

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer

Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…

Lees meer