main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 20 januari 2022 — 08:11

Één jaar Joe Biden als president van Amerika: hier loopt hij tegenaan

Joe Biden zit vandaag officieel één jaar als president in het Witte Huis. Of hij dit jubileum echt kan vieren is maar de vraag. Zijn prestaties worden in de Verenigde Staten namelijk overschaduwd door wat hem niet lukte.

Corona is nog altijd niet onder controle en het land is verdeeld. Daar vallen veel Amerikanen over en dat is ook terug te zien in de dalende populariteit van de president. Het wordt voor Biden tijd om snel aan een herstel te werken, want in november staan er alweer nieuwe verkiezingen voor de deur. Schrale troost voor Biden is wellicht dat er slechts één president was die na een jaar nog minder populair was: Donald Trump.

Problemen Biden

En dat laatste, “dat hij Trump niet is”, is “het belangrijkste wat Biden typeert”, vindt Amerikadeskundige Raymond Mens. Met andere woorden zei Biden dat Trump chaotisch is en voor veel conflicten zorgt, terwijl het beleid bij Biden zelf meer berust is op rust en stabiliteit. “Op een gegeven moment is ‘ik ben Trump niet’, niet meer genoeg”, zegt Mens bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Maar wat dan wel? “Biden wil de sociale zekerheden verbeteren en investeren in groene economische doelen.” Maar dat is voorlopig nog niet tot het Congres gekomen. Hij wil er ook voor zorgen dat iedereen in Amerika makkelijk kan stemmen, zodat niemand buitengesloten kan worden van zijn/haar stemrecht. “En ook dat zit muurvast in het Congres”, concludeert Mens. “En daarom zeggen progressieve leden van zijn partij dat er meer pit in moet komen.”

‘Meer een doener’

“Absoluut”, is het antwoord van Paul Tang, PvdA-Europarlementariër, op de vraag of zijn werkzaamheden er anders uitzien nu Biden de scepter zwaait in plaats van Trump. “Amerika is terug, want Trump wilde zich afzijdig houden en Biden wil zich bemoeien.”

Biden heeft bijvoorbeeld gerealiseerd dat er een minimumtarief in de winstbelasting kwam voor de grootste multinationals. “Dat was zonder Biden ondenkbaar. In die zin is hij waar hij kan echt een doener en niet een prater.”

Toch blijft het onduidelijk waar Biden nu precies voor staat. “De hoop was dat hij een vaderfiguur was die de Amerikaanse bevolking bij elkaar kan brengen, maar het land is tot op het bot verdeeld en het Congres evenzo”, zegt Tang. “Dat maakt het heel moeilijk voor Biden om in Amerika iets te veranderen.”

LEES OOK: Biden Watch: De plussen en minnen van één jaar Joe Biden

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Op Zondag

WNL Op Zondag met defensieminister Kajsa Ollongren, voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW, hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk en Amerikakenner Raymond Mens luister je nu terug.

Klik hier. 

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Wolven doodden elf schapen in Flevoland in maart

Wolven hebben in maart elf schapen in Flevoland gedood. Het zijn de eerste door kennis- en uitvoeringsorganisatie BIJ12 bevestigde wolvenaanvallen in de provincie sinds 2022….

Lees meer

Veel dreigingen zijn in 2023 ‘kritiek punt gepasseerd’ ziet AIVD

“Veel dreigingen zijn in 2023 een kritiek punt gepasseerd”, zei de hoogste baas van de AIVD, Erik Akerboom, dinsdag bij de presentatie van het jaarverslag….

Lees meer

Meer dreiging jihadisten door koranvernieling en conflict Israël

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) constateert afgelopen jaar een toename van de terroristische dreiging door het wereldwijde jihadisme. De toename is volgens de dienst…

Lees meer

Burgemeester Eindhoven Jeroen Dijsselbloem: ‘Asiel is geen crisis’

Er is geen asielcrisis in Nederland. Dat zegt burgemeester van Eindhoven Jeroen Dijsselbloem in het radioprogramma Sven op 1. “We bestempelen in Den Haag alles…

Lees meer

ASML wil in Nederland blijven, maar wat betekent dat voor de arbeidsmigratie?

Operatie Beethoven heeft zijn vruchten afgeworpen. Met een financieel pakket van 1,7 miljard euro weet het demissionaire kabinet tech-gigant ASML in Nederland te behouden. VVD-leider…

Lees meer

Paragnosten vertellen ouders vermiste Cheryl Morriën dat ze nog leeft: ‘Het kan valse hoop zijn’

Dit jaar is het 38 jaar geleden dat het IJmuidense meisje Cheryl Morriën op een zomerdag spoorloos verdween. De moeder van Cheryl, Nellie, is samen…

Lees meer

Nederland, witwasparadijs: meer dan 10 miljard euro wordt ieder jaar in ons land witgewassen

Maar liefst 13.000 bankmedewerkers hebben er een dagtaak aan om ‘verdachte transacties’ op te sporen en ondertussen heeft ook het Openbaar Ministerie (OM) de handen…

Lees meer