main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 20 januari 2022 — 08:11

Één jaar Joe Biden als president van Amerika: hier loopt hij tegenaan

Joe Biden zit vandaag officieel één jaar als president in het Witte Huis. Of hij dit jubileum echt kan vieren is maar de vraag. Zijn prestaties worden in de Verenigde Staten namelijk overschaduwd door wat hem niet lukte.

Corona is nog altijd niet onder controle en het land is verdeeld. Daar vallen veel Amerikanen over en dat is ook terug te zien in de dalende populariteit van de president. Het wordt voor Biden tijd om snel aan een herstel te werken, want in november staan er alweer nieuwe verkiezingen voor de deur. Schrale troost voor Biden is wellicht dat er slechts één president was die na een jaar nog minder populair was: Donald Trump.

Problemen Biden

En dat laatste, “dat hij Trump niet is”, is “het belangrijkste wat Biden typeert”, vindt Amerikadeskundige Raymond Mens. Met andere woorden zei Biden dat Trump chaotisch is en voor veel conflicten zorgt, terwijl het beleid bij Biden zelf meer berust is op rust en stabiliteit. “Op een gegeven moment is ‘ik ben Trump niet’, niet meer genoeg”, zegt Mens bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Maar wat dan wel? “Biden wil de sociale zekerheden verbeteren en investeren in groene economische doelen.” Maar dat is voorlopig nog niet tot het Congres gekomen. Hij wil er ook voor zorgen dat iedereen in Amerika makkelijk kan stemmen, zodat niemand buitengesloten kan worden van zijn/haar stemrecht. “En ook dat zit muurvast in het Congres”, concludeert Mens. “En daarom zeggen progressieve leden van zijn partij dat er meer pit in moet komen.”

‘Meer een doener’

“Absoluut”, is het antwoord van Paul Tang, PvdA-Europarlementariër, op de vraag of zijn werkzaamheden er anders uitzien nu Biden de scepter zwaait in plaats van Trump. “Amerika is terug, want Trump wilde zich afzijdig houden en Biden wil zich bemoeien.”

Biden heeft bijvoorbeeld gerealiseerd dat er een minimumtarief in de winstbelasting kwam voor de grootste multinationals. “Dat was zonder Biden ondenkbaar. In die zin is hij waar hij kan echt een doener en niet een prater.”

Toch blijft het onduidelijk waar Biden nu precies voor staat. “De hoop was dat hij een vaderfiguur was die de Amerikaanse bevolking bij elkaar kan brengen, maar het land is tot op het bot verdeeld en het Congres evenzo”, zegt Tang. “Dat maakt het heel moeilijk voor Biden om in Amerika iets te veranderen.”

LEES OOK: Biden Watch: De plussen en minnen van één jaar Joe Biden

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Haagse Lobby

Wordt 2023 het jaar van de stakingen? Verschillende beroepsgroepen legden hun werk dit jaar al neer en lang niet alle cao-onderhandelingen komen tot een goed einde. Moeten we vrezen voor Franse toestanden of is de temperatuur in de Polder nog te bekoelen? Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Directeur van werkgeversvereniging AWVN Raymond Puts
  • Vicevoorzitter van de FNV Zakaria Boufangacha
  • Hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp
Maandag tussen 20.30 en 21.30
Staalconcern Tata Steel in de rode cijfers

Het Indiase staalconcern Tata Steel, het moederbedrijf van de staalfabriek in IJmuiden, heeft in het afgelopen kwartaal verlies geleden. Het concern had last van een…

Lees meer

Dodental aardbeving naar 1500 in Turkije

Het dodental als gevolg van de aardbeving in Turkije is opgelopen naar bijna 1500, meldt de Turkse rampendienst AFAD. De voorzitter van AFAD zegt dat…

Lees meer

Terechte zorgen bij bedrijven over wet op verantwoord ondernemen: ‘Regel het in Brussel’

De klachten van het bedrijfsleven over de nieuwe wet op Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen zijn terecht. Dat zegt journalist van Het Financieele Dagblad (FD) Jean…

Lees meer

Rode Kruis opent Giro 7244 voor slachtoffers Turkije en Syrië

Het Rode Kruis begint een inzamelingsactie voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië. Daartoe is Giro 7244 geopend, meldt de hulporganisatie. Het…

Lees meer

China-expert Jonathan Holslag vreest oorlog VS en China: eerder op korte dan langere termijn

Volgens politicoloog Jonathan Holslag bereidt China zich voor op een aanvaring met Amerika. China is haar kernarsenaal aan het uitbreiden met langeafstandsraketten. “Chinese president Xi…

Lees meer

Duizenden euro’s uitgeven aan babygadgets? ‘Millennials raken hun ouderlijke intuïtie kwijt’

De lat voor kersverse moeders ligt behoorlijk hoog. Ze moeten fit zijn voor de baby, cursussen volgen om hen goed voor te bereiden op de…

Lees meer