main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 20 januari 2022 — 13:56

Draagvlak voor versoepelingen coronamaatregelen: kan Nederland weer open?

De kans dat Nederland weer opengaat is aanwezig. De nieuwe minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers stelt dat meer versoepelingen mogelijk zijn. Het aantal besmettingen van het coronavirus stijgt dan wel, maar het aantal ziekenhuisopnames daalt. Volgens Kuipers een reden om voorzichtig wat maatregelen in te perken.

Tweede Kamerlid van JA21, Nicki Pouw-Verweij heeft goede hoop op de mogelijke her-opening van Nederland: ”De ernst van omikron is een stuk minder erg dan dat we gevreesd hadden. Dat is ontzettend fijn, maar dat moet ook gereflecteerd worden in het beleid. Wat ons betreft moet Nederland dus gewoon weer open.” Ook heeft Pouw-Verweij groot vertrouwen in de nieuwe minister van Volksgezondheid. ”Ik heb goede hoop dat we een nieuwe minister hebben uit het vak, die daardoor tot de juiste afwegingen kan komen”.

Ook columnist van het NRC Handelsblad Aylin Bilic zegt in Goedemorgen Nederland goede vertrouwen te hebben in de nieuwe minister. ”Hij is een vakminister en degene die de cijfers heel goed kan duiden. Daar kunnen we denk ik heel goed op rekenen.” Volgens Bilic is het nog wel onduidelijk of de horeca en theaters straks weer open mogen. ”Het is jammer dat er een discussie ontstaat tussen sportsector wel en evenementen en cultuur niet, horeca niet en nagelstudio’s wel. Die discussie moet je eigenlijk weer indammen door perspectief te bieden en veel meer naar langetermijn te kijken.”

Europarlementariër van de PVDA, Paul Tang, vindt dat er niet te vroeg en niet te laat versoepeld moet worden. ”Het gaat niet alleen om de versoepelingen, maar ook om of we begrijpen waarom iets gebeurt. Dat is niet alleen belangrijk voor het draagvlak, maar ook voor de handhaving van de regels.”

2G-beleid

Ondanks dat uit onderzoek blijkt dat nu met de omikronvariant het 2G-beleid niet volledig effectief is, is Kuipers hier nog steeds een voorstander van. De vraag is of die plannen nu de prullenbak in gaan. Bilic ziet dit echter niet gebeuren. ”Ten eerste weten we nog niet welke varianten er in de toekomst komen en ten tweede hebben we te maken met omringende landen. Als je nu bijvoorbeeld gaat skiën in Italië is je coronapas gekoppeld aan je skipas.”

Booster

Bilic gaat verder: “Je wil ook niet hebben dat in de zomer alle omringende landen hun ongevaccineerden  naar Amsterdam komen. Maar nog veel belangrijker is de boostercampagne, waarin steeds meer naar voren komt dat de geboosterde mensen nauwelijks in het ziekenhuis terechtkomen.”

Volgens Bilic zijn dat zaken waar veel meer op ingezoomd moet worden, omdat die ervoor kunnen zorgen dat we als Nederlanders onze vrijheid weer terug krijgen.

LEES OOK: OMT-lid Bonten: Kabinet kan morgen al beslissen of het wil versoepelen of niet

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Sven op 1 Zomereditie

Met miljoenen huishoudens die financieel in de knel raken richt vakbond FNV de ogen op de politiek en het bedrijfsleven. Zij moeten over de brug komen met geld. De bond wil daarvoor de straat op gaan en actie voeren. Voorzitter Tuur Elzinga praat erover met Thomas van Groningen in Sven op 1: Zomereditie.

Maandag t/m vrijdag om 11.30 uur

WNL Haagse Lobby Podcast

De Nederlandse bevolking groeide in 2021 met 115 257 inwoners. Immigratie speelt daar ook een grote rol in en de verwachting is dat dit de komende decennia alleen maar zal toenemen. Dit brengt een hoop uitdagingen met zich mee. Hoe zorgen wij ervoor om dit in goede banen te leiden? Hoe zien de uitdagingen er precies uit?

Martijn de Greve bespreekt het in WNL Haagse Lobby Podcast met:

  • Commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk
  • Immigratiedeskundige Jan van de Beek
  • Arbeidseconoom Pieter Gautier
Maandag tussen 20.30 en 21.30
Zorgen over lage waterstand: Rijn ligt nog maar paar centimeter boven laagste waterstand ooit

Het is uitzonderlijk dat de Rijn middenin de zomer zeer waarschijnlijk een recordlage stand gaat bereiken. Gewoonlijk is de gemiddelde waterstand bij Lobith in deze…

Lees meer

Boerenorganisaties niet blij met Remkes en koepels: ‘Ze spelen een politiek spel’

Boerenorganisaties vinden het maar niets dat bemiddelaar Johan Remkes met allerlei koepelorganisaties overleg aan het voeren is over de stikstofproblemen. “Dit gaat helemaal niks opleveren….

Lees meer

FNV-voorzitter Elzinga voorziet stakingen: ‘Inflatiecompensatie nodig, anders wordt het hete herfst’

Het kabinet overlegt deze week opnieuw over wat het kan doen tegen de torenhoge inflatie en de koopkrachtcrisis. Den Haag kijkt daarbij ook naar werkgevers….

Lees meer

Detailhandel ziet omzet groeien door prijsstijging, maar volume neemt af

De detailhandel draaide in het tweede kwartaal van 2022 ruim 3 procent meer omzet dan een jaar eerder, in hetzelfde kwartaal. De hogere omzet heeft…

Lees meer

Nederland groeit uit zijn voegen, hoe houden we het land met straks 20 miljoen mensen leefbaar?

Volgens cijfers van het CBS en verschillende bevolkingsonderzoeken groeit de Nederlandse bevolking gestaag door. Nu telt Nederland zo’n 17,7 miljoen inwoners en modellen geven aan…

Lees meer

Politie meldt ruim honderd aanhoudingen na stikstofprotesten

De afgelopen weken zijn ruim honderd mensen aangehouden, vanwege overtredingen en misdrijven die verband houden met de boerenprotesten, meldt de politie. Het gaat dan onder…

Lees meer

Oppas die ontucht pleegde: wat ik deed was fout, ik ben de dader

De 53-jarige vrouw die in de regio Eindhoven als oppas werkte en ontucht pleegde met zeker zeven kinderen, heeft maandag in een verklaring bij de…

Lees meer

Rijkswaterstaat: verwijderde vlaggen soms weer teruggehangen

Rijkswaterstaat worstelt met weggehaalde omgekeerde vlaggen die vervolgens opnieuw worden opgehangen. Hoeveel vlaggen Rijkswaterstaat heeft weggehaald en hoeveel er teruggehangen zijn, kon een woordvoerster niet…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in