main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 20 januari 2022 — 13:56

Draagvlak voor versoepelingen coronamaatregelen: kan Nederland weer open?

De kans dat Nederland weer opengaat is aanwezig. De nieuwe minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers stelt dat meer versoepelingen mogelijk zijn. Het aantal besmettingen van het coronavirus stijgt dan wel, maar het aantal ziekenhuisopnames daalt. Volgens Kuipers een reden om voorzichtig wat maatregelen in te perken.

Tweede Kamerlid van JA21, Nicki Pouw-Verweij heeft goede hoop op de mogelijke her-opening van Nederland: ”De ernst van omikron is een stuk minder erg dan dat we gevreesd hadden. Dat is ontzettend fijn, maar dat moet ook gereflecteerd worden in het beleid. Wat ons betreft moet Nederland dus gewoon weer open.” Ook heeft Pouw-Verweij groot vertrouwen in de nieuwe minister van Volksgezondheid. ”Ik heb goede hoop dat we een nieuwe minister hebben uit het vak, die daardoor tot de juiste afwegingen kan komen”.

Ook columnist van het NRC Handelsblad Aylin Bilic zegt in Goedemorgen Nederland goede vertrouwen te hebben in de nieuwe minister. ”Hij is een vakminister en degene die de cijfers heel goed kan duiden. Daar kunnen we denk ik heel goed op rekenen.” Volgens Bilic is het nog wel onduidelijk of de horeca en theaters straks weer open mogen. ”Het is jammer dat er een discussie ontstaat tussen sportsector wel en evenementen en cultuur niet, horeca niet en nagelstudio’s wel. Die discussie moet je eigenlijk weer indammen door perspectief te bieden en veel meer naar langetermijn te kijken.”

Europarlementariër van de PVDA, Paul Tang, vindt dat er niet te vroeg en niet te laat versoepeld moet worden. ”Het gaat niet alleen om de versoepelingen, maar ook om of we begrijpen waarom iets gebeurt. Dat is niet alleen belangrijk voor het draagvlak, maar ook voor de handhaving van de regels.”

2G-beleid

Ondanks dat uit onderzoek blijkt dat nu met de omikronvariant het 2G-beleid niet volledig effectief is, is Kuipers hier nog steeds een voorstander van. De vraag is of die plannen nu de prullenbak in gaan. Bilic ziet dit echter niet gebeuren. ”Ten eerste weten we nog niet welke varianten er in de toekomst komen en ten tweede hebben we te maken met omringende landen. Als je nu bijvoorbeeld gaat skiën in Italië is je coronapas gekoppeld aan je skipas.”

Booster

Bilic gaat verder: “Je wil ook niet hebben dat in de zomer alle omringende landen hun ongevaccineerden  naar Amsterdam komen. Maar nog veel belangrijker is de boostercampagne, waarin steeds meer naar voren komt dat de geboosterde mensen nauwelijks in het ziekenhuis terechtkomen.”

Volgens Bilic zijn dat zaken waar veel meer op ingezoomd moet worden, omdat die ervoor kunnen zorgen dat we als Nederlanders onze vrijheid weer terug krijgen.

LEES OOK: OMT-lid Bonten: Kabinet kan morgen al beslissen of het wil versoepelen of niet

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Op Zondag

WNL Op Zondag met defensieminister Kajsa Ollongren, voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW, hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk en Amerikakenner Raymond Mens luister je nu terug.

Klik hier. 

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

ChristenUnie doet aangifte vanwege antisemitische bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor met antisemitische teksten. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat…

Lees meer

Econoom waarschuwt voor grote gevolgen wetsvoorstel De Jonge voor goedkopere huur

De PVV gaat waarschijnlijk voor de wet van demissionair woonminister Hugo de Jonge stemmen, waardoor honderdduizenden woningen in de vrije huursector in de middenhuur zullen…

Lees meer

Wolven doodden elf schapen in Flevoland in maart

Wolven hebben in maart elf schapen in Flevoland gedood. Het zijn de eerste door kennis- en uitvoeringsorganisatie BIJ12 bevestigde wolvenaanvallen in de provincie sinds 2022….

Lees meer

Veel dreigingen zijn in 2023 ‘kritiek punt gepasseerd’ ziet AIVD

“Veel dreigingen zijn in 2023 een kritiek punt gepasseerd”, zei de hoogste baas van de AIVD, Erik Akerboom, dinsdag bij de presentatie van het jaarverslag….

Lees meer

Meer dreiging jihadisten door koranvernieling en conflict Israël

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) constateert afgelopen jaar een toename van de terroristische dreiging door het wereldwijde jihadisme. De toename is volgens de dienst…

Lees meer

Burgemeester Eindhoven Jeroen Dijsselbloem: ‘Asiel is geen crisis’

Er is geen asielcrisis in Nederland. Dat zegt burgemeester van Eindhoven Jeroen Dijsselbloem in het radioprogramma Sven op 1. “We bestempelen in Den Haag alles…

Lees meer