Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Sectoren in de knel door quarantaineregels: ‘Adagium moet zijn: wij zijn open’

De lockdown is er grotendeels af. Kappers en winkels ontvangen weer klanten en ook de scholen zijn open. De besmettingen lopen echter nog altijd hard op, met alle gevolgen van dien. Verschillende sectoren raken in de knel door ziekteverzuim en uitval.

Er komen nog altijd veel signalen binnen dat ouders weer thuis zitten met hun kinderen, laat Marjet Winsemius, directeur Stichting voor Werkende Ouders, weten bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Omdat zij in quarantaine zitten, de juf ziek is of omdat er een ander kind in de klas besmet was." Daardoor kunnen ouders niet naar hun werk. "Ook al zitten wij niet in de lockdown, komen we toch piepend en krakend tot stilstand."

Quarantaineregels

Het heeft ook gevolgen voor de economie. "Het zal zeker impact hebben. Maar of het zo ontwrichtend zal zijn zoals ons nu wordt verteld? Soms moet je gewoon even door de zure appel heen", vertelt Jacco Vonhof, voorzitter MKB-Nederland.

Een oplossing voor het probleem is het aanpassen van de quarantaineregels. Die zijn in Nederland al deels aangepast. Wie een booster heeft gehad of recent is hersteld van corona hoeft niet meer verplicht in quarantaine als hij/zij in aanraking is geweest met iemand die besmet is.

"Ik denk dat het veel verstandiger zou zijn om eerst om ons heen te kijken en of we een meer Europees beleid kunnen voeren. Of in ieder geval met de buurlanden kunnen stroomlijnen", aldus Vonhof.

Mindset

Er is dus een andere mindset nodig. Vonhof wijst naar Engeland en Denemarken. "Die zijn de laatste maatregelen aan het afschaffen", zegt hij. Een aantal basismaatregelen kunnen dan altijd nog in acht genomen worden, zoals bijvoorbeeld het dragen van een mondkapje. "Maar zij gaan uit van het idee 'wij zijn open'. Afhankelijk van hoe ernstig het wordt heb je een aantal voorwaarden, maar ze gaan niet meer dicht."

Coronaminister Ernst Kuipers kondigde vorige week weliswaar versoepelingen aan, maar zei tegelijkertijd ook dat de mogelijkheid altijd bestaat om deze weer terug te draaien als de besmettingen uit de klauwen lopen. Het terugdraaien is dus wel een beduidend ander standpunt dan andere landen, vindt Vonhof. "In het geval van omikron moet het adagium zijn: wij zijn altijd open."

Risicomijdend

Zover is het kabinet blijkbaar nog niet. Eric Vrijsen, parlementair journalist Elsevier Weekblad verklaart waarom. "Ze zijn bang dat over een week of drie ineens de zorg wordt overspoeld met coronapatiënten en dat de ic's het niet meer aankunnen. Het is een risicomijdende strategie."

LEES OOK: Kabinet geeft 2G nog niet op, ondanks onderzoek: ‘Ze willen het achter de hand houden’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau