main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP
Goedemorgen Nederland - 19 januari 2022 — 08:35

Kabinet geeft 2G nog niet op, ondanks onderzoek: ‘Ze willen het achter de hand houden’

Het kabinet wil mogelijk toch nog geen afscheid nemen van 2G. Dit ondanks een onderzoek in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid waaruit blijkt dat het systeem door de omikronvariant nauwelijks helpt. Bij 2G krijgen alleen mensen toegang die recent zijn geprikt tegen of genezen van het coronavirus.

De nieuwe minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers liet vrijdag op de persconferentie nog weten dat hij 2G wel zou zien zitten. “2G gaat in ieder geval op de lange termijn absoluut kunnen helpen bij het openen, sneller openen, en langer openhouden”, zei hij.

Op dit moment bestudeert het ministerie het rapport, en worden verdere vragen van de Tweede Kamer afgewacht. In een Kamerbrief die Kuipers bij het rapport stuurde, schrijft de D66-minister enkel dat een keuze voor 2G “te allen tijde in relatie tot de epidemiologische situatie en het geldende maatregelenpakket moet worden bezien”.

Zijn partij is in ieder geval groot voorstander van een 2G-beleid. Dat zei D66-fractievoorzitter Jan Paternotte dinsdag. “Ik denk dat een nieuwe virusvariant absoluut het speelveld kan veranderen”, geeft Paternotte toe op vragen van SGP-voorman Kees van der Staaij. “Tegelijkertijd denk ik: laten we het alsjeblieft niet beperken tot onderzoek dat hier in Nederland is gedaan, maar ook kijken wat er in de rest van Europa is gebeurd.”

Hij wijst ook naar Venlo, waar de burgemeester pleit voor 2G om een grote toeloop van ongevaccineerden uit Duitsland te voorkomen. Ook de VVD wil het systeem nog niet afschieten, omdat het onder andere omstandigheden wel effectief zou kunnen zijn. Volgens die partij kun je dan maar beter de wetgeving alvast op orde hebben.

Coalitiepartijen CDA en CU tegen

De invoering van 2G is politiek omstreden. Parlementair journalist van Elsevier Weekblad Eric Vrijsen denkt dat het moeilijk wordt voor het kabinet om een meerderheid te winnen in de Tweede Kamer. “ChristenUnie is tegen en volgens mij het CDA nu ook”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Ondertussen lijken ook de oppositiepartijen niet warm te lopen voor het systeem, zeker met het nieuwe onderzoek in het achterhoofd.

Vrijsen denkt niet dat het kabinet opgeeft. “Ik denk dat ze het achter de hand willen houden. Misschien fietsen ze het door de Kamer heen, onder het mom van: we kunnen het maar beter gereed hebben liggen in onze gereedschapskist. Dan kunnen ze het altijd van kracht laten worden.”

Onderzoek

Volgens onderzoekers van de TU Delft en het UMC Utrecht, die verschillende scenario’s bestudeerden, heeft 2G-beleid op dit moment geen zin. Het controleren van bewijzen op basis van vaccinatie, genezing of een test werkt wel, maar het uitsluiten van mensen die niet gevaccineerd of aantoonbaar hersteld zijn voegt nu weinig toe.

Toen de deltavariant van het virus dominant was, had 2G-beleid nog beter gewerkt dan het huidige 3G-beleid, schrijven de onderzoekers. Nu de omikronvariant het meest voorkomt niet meer. Coronatoegangsbewijzen alleen zijn momenteel sowieso niet genoeg om een oplopend aantal besmettingen te voorkomen, hebben de onderzoekers becijferd. Iedereen testen, ook wel 1G genoemd, werkt beter. Maar daar kleven allerlei praktische bezwaren aan.

Ondernemers

Voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof proeft bij zijn achterban nog altijd een dubbel gevoel over 2G-beleid. “Liever niet, maar het is heel lang gebracht als een conditie waaronder een aantal zaken kon. Voor sommige ondernemers is dat dan toch aanleiding om te zeggen: misschien is het second best.”

“Maar het wordt wel een rare soap. Je hoort nu burgemeesters in de grensregio’s waarschuwen dat omdat in Duitsland 2G is, en in Nederland niet, straks alle ongevaccineerde mensen uit de landen om ons heen naar Nederland komen, omdat we het hier niet hebben. Ik ben inmiddels het overzicht over het totaal wel kwijt”, aldus Vonhof.

LEES OOK: Onderzoek wijst uit: 2G-beleid voegt niets meer toe en kan van tafel

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Kan het kabinet het beloofde asielbeleid waarmaken?

Kan het kabinet deze beloftes van het ‘strengste asielbeleid ooit’ waarmaken en wat voor impact heeft het op gemeentes met een azc, en in Ter Apel in het bijzonder?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde (waar Ter Apel onder valt);
  • Politiek journalist van het AD Hans van Soest.

Beluister hier de podcast!

Mart Smeets: Gesaboteerd treinverkeer in Frankrijk rond Olympische Spelen 'natuurlijk te verwachten'

Decennia lang was hij hét gezicht van NOS op de Olympische Spelen: Mart Smeets. De oud-verslaggever, schrijver en bovenal verhalenverteller neemt Thomas van Groningen mee in de wonderlijke wereld van de topsport die hij meer dan 40 jaar van dichtbij meemaakte.

Luister de podcast hier!

Roparun schenkt 1,5 miljoen aan Prinses Máxima Centrum

Het Prinses Máxima Centrum in Utrecht, waar kinderen met kanker worden behandeld, krijgt een grote schenking van de Stichting Roparun. Het estafetteloopevenement doneert 1,5 miljoen…

Lees meer

NOC*NSF wil dat journalisten binnen mondkapjes dragen op Spelen

Sportkoepel NOC*NSF roept Nederlandse journalisten op mondkapjes te dragen als ze in een besloten en drukke ruimte na wedstrijden met sporters praten tijdens de Olympische…

Lees meer

Belasting voor superrijken een stapje dichterbij

De landen van de G20 hebben in het Braziliaanse Rio de Janeiro afgesproken om samen te werken aan de introductie voor een belasting voor de…

Lees meer

Extinction Rebellion protesteert op Schiphol en Maastricht Aachen Airport

Klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) protesteren zaterdag op Schiphol en Maastricht Aachen Airport. Ook op luchthavens elders in Europa voeren klimaatactivisten actie, net als in…

Lees meer

Rotterdams Zomercarnaval voor de veertigste keer van start

Een kleurrijke stoet van dansers en praalwagens trekt zaterdag vanaf het middaguur door de binnenstad van Rotterdam. Het is de veertigste keer dat de straatparade…

Lees meer

Faissal Taghi uitgeleverd vanuit Dubai aan Nederland: ‘Criminelen zijn niet onaantastbaar’

De 23-jarige zoon van Marengo-hoofdverdachte Ridouan Taghi is vrijdag overgebracht vanuit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) naar Nederland. Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar…

Lees meer

Soundmixshowlegende Jacques d’Ancona (86) overleden

Journalist en Soundmixshow-juryvoorzitter Jacques d’Ancona is op 86-jarige leeftijd overleden. Dat meldt zijn Dagblad van het Noorden, waarvoor D’Ancona begin deze maand zijn laatste stuk…

Lees meer

Burgemeesters hangen ambtsketen aan de wilgen vanwege bedreigingen: ‘We accepteren dit niet’

Waar in 2020 nog de helft van de Nederlandse burgemeesters aangaf te maken hebben gehad met agressie en geweld, was dit in 2022 toegenomen tot…

Lees meer

Zeven Europese landen onder verscherpt financieel toezicht gesteld

Zeven van de 27 lidstaten van de Europese Unie hebben een veel groter tekort op hun begroting dan volgens Europese regels is toegestaan. Italië spant…

Lees meer

Utrechter (45) elf jaar de bak in voor doodsteken partner

Elf jaar de gevangenis in, dat is de straf die een 45-jarige man uit Utrecht krijgt voor het doodsteken van zijn partner. De man doodde de…

Lees meer

Nederlandse tak kledingketen Esprit failliet, geen zicht op doorstart

De Nederlandse tak van modeconcern Esprit is door de rechter in Amsterdam failliet verklaard. Daardoor verliezen ruim tweehonderd mensen hun baan. Volgens curator Erik Schuurs…

Lees meer

Olympische sporters klagen over organisatie in aanloop naar Spelen

De laatste dagen van voorbereiding op de Olympische Spelen van Parijs verlopen voor de Nederlandse sporters bepaald niet vlekkeloos. Ze klagen over het transport en…

Lees meer

Nederlandse (47) glijdt 70 meter van berg en raakt zwaargewond

Een vrouw van 47 uit Nederland is zwaargewond geraakt tijdens de beklimming van een berg in Oostenrijk. Vlak onder de top gleed ze weg, waarna…

Lees meer

Franse justitie opent onderzoek naar ‘georganiseerde misdaad’

Justitie in Parijs is een onderzoek gestart naar de sabotage-actie die op de dag van de opening van de Olympische Spelen het netwerk van de…

Lees meer

Eerste 1,5 miljard aan bevroren Russische tegoeden naar Oekraïne

De Europese Unie heeft de eerste 1,5 miljard euro van bevroren Russische rentes en dividenden beschikbaar gesteld voor hulp aan Oekraïne. Dat heeft de Europese…

Lees meer