Kabinet geeft 2G nog niet op, ondanks onderzoek: ‘Ze willen het achter de hand houden’
Het kabinet wil mogelijk toch nog geen afscheid nemen van 2G. Dit ondanks een onderzoek in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid waaruit blijkt dat het systeem door de omikronvariant nauwelijks helpt. Bij 2G krijgen alleen mensen toegang die recent zijn geprikt tegen of genezen van het coronavirus.
De nieuwe minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers liet vrijdag op de persconferentie nog weten dat hij 2G wel zou zien zitten. “2G gaat in ieder geval op de lange termijn absoluut kunnen helpen bij het openen, sneller openen, en langer openhouden”, zei hij.
Op dit moment bestudeert het ministerie het rapport, en worden verdere vragen van de Tweede Kamer afgewacht. In een Kamerbrief die Kuipers bij het rapport stuurde, schrijft de D66-minister enkel dat een keuze voor 2G “te allen tijde in relatie tot de epidemiologische situatie en het geldende maatregelenpakket moet worden bezien”.
Zijn partij is in ieder geval groot voorstander van een 2G-beleid. Dat zei D66-fractievoorzitter Jan Paternotte dinsdag. “Ik denk dat een nieuwe virusvariant absoluut het speelveld kan veranderen”, geeft Paternotte toe op vragen van SGP-voorman Kees van der Staaij. “Tegelijkertijd denk ik: laten we het alsjeblieft niet beperken tot onderzoek dat hier in Nederland is gedaan, maar ook kijken wat er in de rest van Europa is gebeurd.”
Hij wijst ook naar Venlo, waar de burgemeester pleit voor 2G om een grote toeloop van ongevaccineerden uit Duitsland te voorkomen. Ook de VVD wil het systeem nog niet afschieten, omdat het onder andere omstandigheden wel effectief zou kunnen zijn. Volgens die partij kun je dan maar beter de wetgeving alvast op orde hebben.
Coalitiepartijen CDA en CU tegen
De invoering van 2G is politiek omstreden. Parlementair journalist van Elsevier Weekblad Eric Vrijsen denkt dat het moeilijk wordt voor het kabinet om een meerderheid te winnen in de Tweede Kamer. “ChristenUnie is tegen en volgens mij het CDA nu ook”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Ondertussen lijken ook de oppositiepartijen niet warm te lopen voor het systeem, zeker met het nieuwe onderzoek in het achterhoofd.
Vrijsen denkt niet dat het kabinet opgeeft. “Ik denk dat ze het achter de hand willen houden. Misschien fietsen ze het door de Kamer heen, onder het mom van: we kunnen het maar beter gereed hebben liggen in onze gereedschapskist. Dan kunnen ze het altijd van kracht laten worden.”
Onderzoek
Volgens onderzoekers van de TU Delft en het UMC Utrecht, die verschillende scenario’s bestudeerden, heeft 2G-beleid op dit moment geen zin. Het controleren van bewijzen op basis van vaccinatie, genezing of een test werkt wel, maar het uitsluiten van mensen die niet gevaccineerd of aantoonbaar hersteld zijn voegt nu weinig toe.
Toen de deltavariant van het virus dominant was, had 2G-beleid nog beter gewerkt dan het huidige 3G-beleid, schrijven de onderzoekers. Nu de omikronvariant het meest voorkomt niet meer. Coronatoegangsbewijzen alleen zijn momenteel sowieso niet genoeg om een oplopend aantal besmettingen te voorkomen, hebben de onderzoekers becijferd. Iedereen testen, ook wel 1G genoemd, werkt beter. Maar daar kleven allerlei praktische bezwaren aan.
Ondernemers
Voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof proeft bij zijn achterban nog altijd een dubbel gevoel over 2G-beleid. “Liever niet, maar het is heel lang gebracht als een conditie waaronder een aantal zaken kon. Voor sommige ondernemers is dat dan toch aanleiding om te zeggen: misschien is het second best.”
“Maar het wordt wel een rare soap. Je hoort nu burgemeesters in de grensregio’s waarschuwen dat omdat in Duitsland 2G is, en in Nederland niet, straks alle ongevaccineerde mensen uit de landen om ons heen naar Nederland komen, omdat we het hier niet hebben. Ik ben inmiddels het overzicht over het totaal wel kwijt”, aldus Vonhof.
LEES OOK: Onderzoek wijst uit: 2G-beleid voegt niets meer toe en kan van tafel
Door: Peter Visser
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier
De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) heeft de afgelopen dagen meer dan twintig ondernemers aangehouden in een zaak die draait om fraude met coronasteun, zo…
Lees meerDe op handen zijnde toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO “verandert het geopolitieke landschap in één klap”. Dat zei oud-ambassadeur, en voormalig directeur…
Lees meerDe Zweedse regering heeft “formeel besloten” om het lidmaatschap van de NAVO aan te vragen, meldt premier Magdalena Andersson. De aanvraag zal zo spoedig mogelijk…
Lees meerHet aantal politiemedewerkers dat een disciplinaire maatregel opgelegd kreeg of werd ontslagen is vorig jaar licht gedaald, zo meldt de politie maandag vooruitlopend op de…
Lees meerEen grote NAVO-oefening, waar 15.000 militairen uit 14 landen aan meedoen, start vandaag in Estland. Ook Finland en Zweden, landen die zich bij de NAVO…
Lees meerPremier Mark Rutte is vandaag in Bulgarije om de Nederlandse militairen die deelnamen aan de NAVO-troepenmacht te bezoeken. Ook staat een ontmoeting met de Bulgaarse…
Lees meerTitus Brandsma (1881-1942) is zondagochtend heiligverklaard door paus Franciscus. Hij was een Nederlandse karmelietenpater, hoogleraar en journalist. Zo’n vijfhonderd Nederlanders waren afgereisd naar Rome voor…
Lees meerDe Nederlandse horeca is bezig aan een opmars. In een razendsnel tempo zelfs, schrijft ING in een rapport. Er wordt dit jaar in de horecasector…
Lees meerVolgens viroloog Ab Osterhaus moeten we er rekening mee houden dat we nog niet van corona af zijn. “Nieuwe varianten zullen komen, zelfs in de…
Lees meerVandaag Inside keert vanavond na een korte periode van afwezigheid weer terug op televisie. Wilfred Genee, René van der Gijp en Johan Derksen krijgen van…
Lees meerStaatssecretaris van Asiel en Migratie, Eric van der Burg, overweegt dwangmaatregelen om gemeenten zo ver te krijgen dat ze asielzoekers opnemen voor wie geen plek…
Lees meerDe Europese Commissie presenteert deze week haar plannen voor een Europa zonder Russische energie. Een plan met een prijskaartje van bijna tweehonderd miljard euro. Menno…
Lees meerHet is een historische dag voor Finland en Zweden. Beide landen die altijd neutraal zijn geweest staan op het punt om lidmaatschap aan te vragen…
Lees meerOp de snelweg A4 is de Ketheltunnel bij Rotterdam in beide richtingen dicht vanwege twee zieke personeelsleden die ingepland stonden maandagochtend vroeg de tunnel te…
Lees meerIn Zoetermeer is zondag een gewonde gevallen door een schietpartij iets na 14.30 uur bij een speeltuin op de Paganinirode. Na het schietincident zijn meerdere…
Lees meer