Coalitiepartijen willen reparatie koopkracht ouderen: ‘Afspraak wordt niet waargemaakt’
De coalitiepartijen sturen aan op koopkrachtherstel voor ouderen, zo bleek gisteren tijdens het debat over het coalitieakkoord. De regeringspartijen hadden in het akkoord afgesproken dat er een evenwichtig en positief koopkrachtbeleid moet zijn, maar AOW'ers blijven achter. Ook blijkt uit cijfers van het Nibud dat alle Nederlandse huishoudens er dit jaar fors op achteruitgaan.
CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma wil dat de onbedoelde minnen zo snel mogelijk worden weggewerkt. Hij wijst ook naar de doorrekening van het Centraal Planbureau, waaruit blijkt dat de koopkracht afneemt. "Zij rekenen met een hogere inflatie. Dat is de primaire reden dat de koopkrachtplaatjes er veel slechter uitzien dan waar de coalitie op dacht uit te komen."
"Dat maakt dat de afspraak die we met elkaar gemaakt hebben, dat de koopkracht evenwichtig en gemiddeld positief zou moeten zijn voor iedereen, voor gepensioneerde niet wordt waargemaakt", stelt Heerma. "Dat is niet in lijn met de afspraken die we gemaakt hebben." Ook volgens VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans is dat niet wat is afgesproken.
VVD en CDA willen dat het kabinet dit voorjaar met voorstellen komt om te voorkomen dat ouderen er financieel op achteruitgaan. Wel houden ze vooralsnog vast aan het plan om AOW-gerechtigden niet te laten meeliften met een eenmalige verhoging van het minimumloon en de bijstand.
Huishoudens erop achteruit
Berekeningen van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) wijzen erop dat veel huishoudens dit jaar fors minder per maand te besteden hebben. Dat komt vooral door de gestegen energierekening, maar ook doordat de dagelijkse boodschappen duurder zijn geworden.
Vooral over de koopkracht van ouderen maken veel partijen zich zorgen. Daarom is er veel onvrede in de Kamer over het plan van het nieuwe kabinet om het wettelijk minimumloon en de bijstand stapsgewijs met 7,5 procent te laten stijgen, maar de AOW daarvan uit te zonderen.
Hermans erkent dat de Nibud-cijfers laten zien dat vooral ouderen "door het ijs zakken", mede doordat veel pensioenen nog altijd niet niet meestijgen met het prijsniveau. "Daar moet een oplossing voor komen", vindt de aanvoerder van de grootste regeringspartij in de Tweede Kamer.
'Timing Nibud kon niet beter'
Volgens parlementair journalist van Elsevier Weekblad Eric Vrijsen is het wel erg toevallig dat de cijfers van het Nibud gisteren, vlak voor het debat, naar buiten kwamen. "De voorzitter van het Nibud is de voormalig campagnechef van de SP (Arjan Vliegenthart, red.). Uitgerekend op de dag van gisteren komen die cijfers naar buiten. Die timing hadden ze niet beter kunnen bedenken", zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Volgens Vrijsen hadden de coalitiepartijen, VVD, CDA, D66 en ChristenUnie, tijdens de onderhandelingen niet voorzien dat de inflatie zo hoog zou oplopen. "En dus moeten ze nu iets repareren. Hoe snel ze het gaan doen? Ik denk dat ze aansturen op reparatie in de loop van dit voorjaar."
LEES OOK: JA21 stemt niet in met ontkoppeling AOW: ‘Echt een no-go’