Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Onderzoek wijst uit: 2G-beleid voegt niets meer toe en kan van tafel

Peter Visser

Het effect van 2G-beleid is flink afgenomen en invoering ervan heeft op dit moment geen zin. De omikronvariant gooit roet in het eten, blijkt uit een onderzoek van de TU Delft, UMC Utrecht en Populytics in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. Het controleren van bewijzen op basis van vaccinatie, genezing of een test werkt wel (3G), maar het uitsluiten van mensen die niet gevaccineerd of aantoonbaar hersteld zijn voegt nu weinig toe.

Twee maanden geleden, toen de deltavariant nog dominant was, had 2G volgens de onderzoekers wél beter gewerkt dat het huidige 3G-beleid. Nu de omikronvariant het meest voorkomt niet meer. De besmettingscijfers gaan momenteel door het dak. De afgelopen week werden een recordaantal van ongeveer 250.000 mensen positief getest op het coronavirus. Tussen zondag- en maandagochtend werden 42.472 gevallen geconstateerd, een dagrecord.

Coronatoegangsbewijzen alleen zijn momenteel sowieso niet genoeg om een oplopend aantal besmettingen te voorkomen, hebben de onderzoekers becijferd. Iedereen testen, ook wel 1G genoemd, werkt beter. Maar daar kleven allerlei praktische bezwaren aan.

Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers heeft de bevindingen van de onderzoekers naar de Tweede Kamer gestuurd. In een begeleidende brief zegt hij niet of dit betekent dat het kabinet zal afzien van 2G. Hij stuurt het alleen door "zodat u de uitkomsten mee kunt nemen", is in die brief aan het parlement te lezen.

Omstreden

De invoering van 2G is politiek omstreden. Mensen die niet gevaccineerd zijn en ook niet recent aantoonbaar hersteld zijn van een coronabesmetting hebben volgens de huidige regels nog de mogelijkheid om een coronatest te doen. Die mogelijkheid zou vervallen. Zo wordt de druk om een vaccin te nemen te hoog opgevoerd, vindt een groot deel van de Tweede Kamer. Met het nieuwe onderzoek in het achterhoofd lijkt de kans op steun van de oppositie voor 2G-beleid verder te zijn afgenomen.

Quarantaineplicht

Volgens politiek commentator van De Telegraaf Wouter de Winther houdt het kabinet rekening met een verdere stijging van de besmettingscijfers. "Door het openen van de scholen bijvoorbeeld. Maar dat gebeurt vanuit een veel comfortabelere uitgangspositie dan twee jaar geleden, toen besmettingscijfers van ongeveer vijfduizend ons verontrusten." De omikronvariant lijkt een stuk minder ziekmakend en de oplopende besmettingscijfers zijn niet terug te zien in de ziekenhuizen, die juist steeds verder leeglopen.

Een belangrijk vraagstuk voor het kabinet op dit moment is hoe om te gaan met de quarantaineplicht, zegt De Winther. Met de stijgende besmettingscijfers neemt ook het aantal mensen dat in quarantaine moet toe. Er klinken steeds meer geluiden om de regels te versoepelen. Gebeurt dat niet, dan dreigt Nederland ontwricht te worden, waarschuwt bijvoorbeeld werkgeversorganisatie VNO-NCW. "Bijvoorbeeld treinen die niet kunnen rijden omdat er geen machinisten zijn", legt De Winther uit. "Dat is wel een punt van zorg momenteel."

LEES OOK: Omikron ontwricht allerlei sectoren: ‘Het is een ontzettend groot probleem en zal komende jaren doorzetten’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau