main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 18 januari 2022 — 11:26

‘Denk dat The Voice of Holland de komende jaren niet meer te zien zal zijn’

Terwijl we nog twee dagen moeten wachten op de veelbesproken aflevering van het BNNVARA-programma BOOS domineren de misstanden bij The Voice of Holland nu al het nieuws. Oud-zenderbaas van SBS Tina Nijkamp denkt dat de populaire talentenshow niet meer terugkeert op de Nederlandse televisie. “Ik denk dat het in ieder geval de komende jaren niet te zien zal zijn.”

En dat betekent een flinke kostenpsot, want uitzending van The Voice kost ongeveer rond de vier tot zes ton, schat Nijkamp. “Dus reken maar uit. Als je zeventien afleveringen hebt, waarvan er veel al zijn gemaakt, is dat al een hele grote schadepost”, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Ook de reclame-inkomsten zijn normaal gesproken best hoog omdat het programma goed scoort.”

Ze verwacht ook dat er veel juridische gevechten uitgevocht moeten worden. “Maar we moeten eerst de uitzending afwachten. Het verschrikkelijke aan het verhaal is dat dit heeft kunnen gebeuren met de slachtoffers.”

Twee van die slachtoffers deden gisteravond hun verhaal bij de talkshow Beau. Zo zei Nienke Wijnhoven, die in 2018 meedeed, tijdens haar periode bij het programma betast te zijn door Jeroen Rietbergen. De bandleider en (inmiddels) ex-man van Linda de Mol stapte zaterdag op. Ook bood hij uitgebreid zijn excuses aan voor zijn gedrag.

Breder onderzoek

Deskundigen vinden dat er een breder onderzoek nodig is, omdat dit soort misstanden overal plaatsvinden. Bijvoorbeeld in talentenjachten, waar veel kandidaten kwetsbaar zijn, onder andere omdat ze graag willen doorbreken. “Wat The Voice uniek maakt is dat de coaches een hele belangrijke rol spelen. Bij andere talentenjachten als Idols of Holland’s Got Talent heeft de jury een minder grote rol. Die zijn wat kleiner van opzet”, zegt Nijkamp daarover.

Hoe werkt het precies?

Toen Nijkamp nog programmabaas was van SBS werden er ook talentenjachten uitgezonden, zoals Holland’s Got Talent en Popstars. Een zenderbaas besteld een programma bij een producent, legt Nijkamp uit. “Het programma wordt besteld en gekocht bij een producent, en de zender zit aan de zijlijn en kijkt mee.”

De producent maakt dus het programma. “Vaak begeleidt een eindredacteur het vanuit de zender ook, dus dan wordt er iemand vanuit de zender ingezet om te kijken hoe het proces verloopt”, zegt Nijkamp. “Die gaat dus naar opnamedagen, kijkt of hij of zij tevreden is en of bijvoorbeeld de kleur van het decor goed is en of de jury en presentatie het goed doen.”

‘Alle partijen dragen hier de gevolgen van’

Op dit moment wordt The Voice geproduceerd door ITV. Voorheen was dat Talpa, het productiebedrijf van John de Mol. Nijkamp denkt dat alle partijen de gevolgen zullen dragen van deze rel. “RTL sowieso, omdat zij vanaf aanstaande vrijdag een programma gepland hadden staan. Dat gaan ze nu opvullen, maar ze zenden ongeveer dertig weken per jaar The Voice uit (dan gaat het ook om de zijtakken als The Voice senior en The Voice kids, red.). Maar natuurlijk ook ITV en Talpa.”

‘Familie De Mol is ontzettend machtig’

John de Mol was tot 2020 betrokken bij The Voice. Zijn zoon Johnny de Mol zei in zijn talkshow HLF8 dat gisteren dan ook dat logisch zou zijn als zijn vader ervan heeft geweten.

“De familie De Mol is ontzettend machtig, omdat John de Mol ontzettend veel bezit. Hij heeft heel veel radiostations, een aantal televisiezenders, en daarnaast had hij het productiebedrijf Talpa, dat hij verkocht heeft aan ITV”, legt Nijkamp uit. “Hij is een nieuw productiebedrijf gestart. Daarnaast is zijn zus een heel belangrijke presentatrice en zijn zoon een belangrijke presentator. Ze zijn overal, en veel mensen in de tv-wereld zijn afhankelijk van de familie De Mol voor hun salaris. Het is een ontzettende machtige familie.”

Daar komt, denkt Nijkamp, niet veel verandering in door de rel. “Maar ik denk dat er wel heel veel juridische procedures komen over wie wat betaalt.”

The Voice wordt in veel verschillende landen uitgezonden. Er is nog geen navolging gegeven aan de stop van Nederland, maar het is wel internationaal nieuws. “Het is een heel bekend programma en het is ontzettend succesvol in heel veel landen”, zegt Nijkamp. “Dit gaat de wereld rond en kan internationaal ook veel gevolgen hebben.”

LEES OOK :Bert van der Veer: ‘Tijdelijk stopzetten The Voice kan miljoenenstrop betekenen’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: huisartsentekort neemt in rap tempo toe

Overvolle wachtkamers en huisartsen die niet aan de vraag kunnen voldoen. De harde realiteit, met een toenemend tekort aan huisartsen. Kunnen wij straks überhaupt nog voor onze problemen naar de huisarts?

Kijk hier terug!

Zaterdag 22.00 uur

Johan Remkes bij Rick Nieman

De zondag begint met Rick Nieman. Hij ontvangt:

  • Oud-informateur en minister Johan Remkes;
  • Voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof;
  • En schrijver Lale Gül over haar nieuwe boek Ik ben vrij.
Zondag 10.00 uur
Joost Klein voor het eerst sinds songfestival weer op het podium

Joost Klein staat zondag voor het eerst sinds alle gebeurtenissen tijdens het Eurovisie Songfestival in Zweden op het podium. De 26-jarige artiest beklimt op evenementenlocatie…

Lees meer

Code geel in oosten en zuiden om onweersbuien met veel regen

Het KNMI waarschuwt voor stevige onweersbuien in Gelderland, Noord-Brabant en Limburg in de middag. Die buien kunnen vanaf 14.00 uur zeer plaatselijk leiden tot wateroverlast….

Lees meer

JOVD ook geen fan van idee ‘premier Plasterk’

De jongerenafdeling van de VVD wil niet dat Ronald Plasterk minister-president wordt. Dat zegt voorzitter Mauk Bresser tegen de NOS. Daarmee sluit de JOVD zich…

Lees meer

Economen twijfelen of nieuw regeerakkoord positief zal zijn voor de economie

Economen van ING durven nog niet te zeggen of het nieuwe regeerakkoord in Den Haag goed of slecht is voor de Nederlandse economie. In een…

Lees meer

Jetten (D66) waarschuwt: ‘Allergrootste onderwijsbezuiniging van de eeuw’

PVV, VVD, NSC en BBB begaan een blunder als ze inderdaad gaan bezuinigingen op onderwijs, waarschuwt D66-leider Rob Jetten tijdens een campagnebijeenkomst in poppodium Annabel…

Lees meer

Zweedse achterstandswijk legt pijnlijk contrast bloot: ‘Mensen sterven hier negen jaar eerder’

Zweden lijkt op het eerste oog het perfecte land: het bruto binnenlands product is hoog, de natuur is adembenemend en de emancipatie is een waar…

Lees meer

Nieuwe DNA-technieken moet recherchewerk eenvoudiger maken: ‘Je weet gelijk of het menselijk is’

Voor rechercheurs is het meestal niet mogelijk om met zekerheid gedetailleerde DNA-sporen vast te stellen op een plaats delict. Als het aan lector aan de…

Lees meer

Nieuw kabinet wil zwaarder straffen en meer blauw op straat, maar hoe uitvoerbaar is het? ‘Financiële dekking is er niet’

De plannen op het gebied van misdaadbestrijding is evenwichtig verdeeld tussen PVV, NSC, VVD en BBB. Dat valt te lezen in het hoofdlijnenakkoord dat donderdag…

Lees meer

Na eerste examenweek ruim twee keer zoveel klachten als in 2023

Bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) zijn vrijdag beduidend minder klachten (20.000) binnengekomen dan in de voorgaande dagen. Toch is het totaal van 220.000…

Lees meer

Nijkerk stelt zoeken asielopvang uit om akkoord formatie

De Gelderse gemeente Nijkerk gaat voorlopig niet zoeken naar een opvanglocatie voor asielzoekers. Aanleiding is het hoofdlijnenakkoord dat PVV, VVD, NSC en BBB hebben bereikt….

Lees meer

Neergeschoten Slowaakse premier Fico ligt nog op intensive care

De Slowaakse minister-president Robert Fico ligt nog altijd op de intensive care, meldt zijn regering. Eerder deze week werd gemeld dat hij de aanslag op…

Lees meer

Advocaten Promes: uitleveringsprocedure in Dubai loopt nog

De uitleveringsprocedure van voetballer Quincy Promes in Dubai loopt nog, melden advocaten Sophie Hof en Robert Malewicz in een verklaring. Een rechter in Dubai zal…

Lees meer