JA21 stemt niet in met ontkoppeling AOW: ‘Echt een no-go’
JA21 gaat niet instemmen met de ontkoppeling van de AOW van het minimumloon. "Dat is echt een no-go", zegt fractievoorzitter van die partij Joost Eerdmans in WNL Op Zondag. JA21 heeft zeven zetels in de Eerste Kamer en is mogelijk nodig om de maatregel uit het regeerakkoord aan een meerderheid in de senaat te helpen. Ook de PvdA, met zes zetels in de Eerste Kamer, liet eerder weten tegen het voorstel te zijn.
Het minimumloon gaat in het regeerakkoord stapsgewijs met 7,5 procent omhoog, de AOW niet. AOW'ers moeten worden gecompenseerd via een hogere ouderenkorting. "Wij gaan niet meestemmen in de Eerste Kamer", benadrukt Eerdmans. "We onderbreken dit (de koppeling van de AOW met het minimumloon, red.) abrupt om een reden die ik niet kan verzinnen."
Volgens hem hebben ouderen "het niet fantastisch goed" en is daarom de maatregel niet uit te leggen. "Het zijn mensen die gepensioneerd zijn en dus niks aan hun eigen inkomenspositie kunnen veranderen."
De kritiek dat de partij het voorstel niet zou steunen om kiezers te trekken, wuift Eerdmans weg. Ouderen vormen in Nederland het grootste electoraat. "Wij proberen hier niet een slaatje uit te slaan. Je ziet hier breed, van links tot rechts, onbegrip over", zegt het Kamerlid. "Mensen die hun hele leven hard hebben gewerkt en een klein AOW'tje en pensioen krijgen gaan er duizend euro per maand netto op achteruit. De Eerste Kamer gaat dit niet accorderen."
'Miljardenuitgaven zonder plan'
De Tweede Kamer debatteert dinsdag en woensdag over de regeringsverklaring. JA21 is kritisch over "de miljardenuitgaven" die volgens de partij niet goed onderbouwd zijn. Eerdmans: "Ze worden zonder plan ingediend. De plannen voor stikstof, 25 miljard. Klimaat, 35 miljard. Je geeft mensen er niet meer lucht mee in de portemonnee."
Ondertussen krijgen Nederlanders het volgens hem "steeds moelijker" door de inflatie. "De huren stijgen en je ziet het aan de pomp en als je boodschappen doet. Daar wordt niets aan gedaan. Sterker nog: onder de streep gaat er 3,3 miljard lastenverzwaring bijkomen. Het is Joop den Uyl- en SP-achtig uitgavenbeleid, zonder onderbouwing. Tegelijkertijd worden mensen er armer van."
Asielvraagstuk
Eerdmans vindt ook dat er te weinig wordt gedaan om het asielvraagstuk op te lossen. Hij pleit al langere tijd voor een Deens immigratiemodel. "Zij proberen asielverzoeken in partnerlanden als Rwanda in behandeling te laten nemen en vangen niet alles in Denemarken op. Dat is voor ons de les. Kijk naar hoe het in Denemarken gaat. Er is niets onmenselijks aan en het past binnen verdragen van de Europese Unie. Maar men zet er wel een stop op, waardoor Denemarken per jaar het aantal asielzoekers binnenkrijgt dat wij nu in twee weken te verstouwen hebben."
LEES OOK: Eerdmans (JA21) wil tijdelijke asielstop: ‘Kunnen niet iedereen huisvesten’