main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zondag - 16 januari 2022 — 14:00

Hoogleraar geneeskunde Marcel Levi: tijd voor nieuw soort OMT

Het is tijd voor een breder ingericht en nieuw adviesorgaan van de regering voor de coronapandemie. Dat zegt hoogleraar geneeskunde Marcel Levi in WNL Op Zondag op NPO 1. Hij vindt het huidige adviesorgaan, het Outbreak Management Team (OMT), te beperkt in de verschillende disciplines. “Toen het allemaal begon hadden we te maken met een nieuw virus en dan kijk je naar virologen. Maar we zijn inmiddels twee jaar verder.”

De virologen uit het OMT hebben volgens hem “ontzettend goed werk” geleverd. “Maar zij zijn niet de mensen die patiënten behandelen. Dat zijn anderen. Er daar zitten er ook niet superveel van in het OMT. Dat is de kritiek van de medische wereld. Er zit bijvoorbeeld ook helemaal geen verpleegkundige en geen huisarts in het OMT, maar die hebben hier toch ook wel wat mee te maken.”

Volgens Levi moet er een veel breder ingericht adviesorgaan worden gesmeed, waarin niet alleen meer medische disciplines zijn vertegenwoordigd. “Waarom zitten er geen bestuurskundigen, economen, juristen, ethici en gedragswetenschappers in zo’n soort adviesorgaan?”, vraagt de hoogleraar zich af. “De commissie kan veel breder worden samengesteld.”

Hij vindt dat het nieuwe kabinet zich hierover moet buigen. “De regering kiest wie adviseert. Ze zijn misschien wel erg gefixeerd op dat team dat in het begin fantastisch was, maar waarvan je nu kunt zeggen dat ze ook eens andere disciplines moeten laten toetreden.”

‘Outbreak is voorbij’

Ook directeur van debatcentrum De Balie in Amsterdam Yoeri Albrecht vindt het tijd voor een wisseling van de wacht. “Vanaf het begin af aan is het OMT heel smal samengesteld, met weinig soorten specialisten. Het zijn geen hartchirurgen, geen gezondheidseconomen. Op het moment dat er een nieuw kabinet aantreedt, wissel dan de leden van het OMT. Het had veel eerder moeten gebeuren en in andere landen gebeurt het ook. Na twee jaar kun je wel zeggen dat de outbreak voorbij is.”

Albrecht pleit ervoor om de leden van het OMT met een lintje te bedanken. “Die mensen hebben zich ongelooflijk hard ingezet en het halve land over zich heen gekregen.” Maar nu moeten ze toch echt plaatsmaken, vindt hij. “Alleen al om het feit dat ze niet gekozen zijn, ongelofelijk veel invloed hebben en na twee jaar aan tunnelvisie kunnen leiden.”

Dat levert risico’s op voor de samenleving, stelt hij. “Er zijn hartpatiënten en kinderen die gevaar lopen. Waarom zit er geen goede pedagoog in het OMT?” Ook wijst hij naar het aantal jongeren dat zich eenzaam en depressief voelt. “Het is tijd voor een andere voorzitter en tijd voor andere leden.”

‘Beter luisteren naar andere adviesorganen’

Ook vindt Albrecht dat het kabinet beter moet luisteren naar de andere adviesorganen. Dat de minister van Economische Zaken, Micky Adriaansens, niet mocht aanschuiven bij het Catshuisoverleg, vindt hij een teken aan de wand. “Het blijkt dat de rapporten die aan de minister van Volksgezondheid werden gestuurd over de invoering van de QR-code en coronapas genegeerd werden. Ook daar zitten allerlei professoren achter. Het blijkt dat er voornamelijk geluisterd wordt naar het OMT. De ruimte moet breder worden, om zo de risico’s voor de hele samenleving beter te waarborgen.”

LEES OOK: OMT komt vandaag bijeen, versoepelingen van belang voor economie: ‘Die hebben wij bitterhard nodig’

 

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Antisemitisme anno 2024

Van een militair die de Hitlergroet brengt tot een imam die oproept om joden te haten. Aan de vooravond van Dodenherdenking staat Het Misdaadbureau in het teken van antisemitisme anno 2024.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met historicus Coks Donders en Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven. Het aantal meldingen van Jodenhaat neemt schrikbarend toe, maar worden de daders ook opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Vrijdag 19.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Een lelijke pompoen wil de consument niet, maar wat gebeurt er dan mee?

Wanneer supermarkten producten van telers en verwerkers niet in hun schappen willen hebben, moet er een andere bestemming voor gezocht worden. Veelal worden deze ‘afvalproducten’…

Lees meer

Marktplaats verwijdert aangeboden kaartjes Nationale Herdenking

Marktplaats heeft meerdere advertenties verwijderd van gratis kaartjes voor de Nationale Herdenking op de Dam op 4 mei die tegen betaling werden aangeboden. Een woordvoerder…

Lees meer

Eerste officiële zomerse dag van het jaar, 25 graden in De Bilt

Het is de eerste officiële zomerse dag van het jaar. De temperatuur in De Bilt steeg om 14.00 uur naar 25,1 graden en daarmee is…

Lees meer

IS-zussen veroordeeld tot 3,5 en 2,5 jaar cel

De zussen Amina E. en Amal E. zijn donderdag door de rechtbank Rotterdam veroordeeld tot respectievelijk 3,5 jaar en 2,5 jaar cel voor onder meer…

Lees meer

Huizenprijs stijgt snel tot boven record, denkt ING

De gemiddelde huizenprijs in Nederland stijgt komende maanden tot boven het record van juli 2022, verwacht ING. In de provincies Groningen, Limburg, Drenthe, Flevoland, Overijssel,…

Lees meer

Politie haalt 18 verwaarloosde dieren uit woning Bergen op Zoom

De dierenpolitie heeft donderdag achttien verwaarloosde dieren uit een woning in Bergen op Zoom gehaald. Het waren zestien verwaarloosde katten en twee honden, meldt de…

Lees meer

Gouverneur Limburg Emile Roemer: rol plannen CO2-importheffing Europees uit, anders vertrekken bedrijven

Commissaris van de Koning in Limburg Emile Roemer wil dat demissionair minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) zijn plannen voor de verhoging van de CO2-importheffing…

Lees meer