Hoogleraar geneeskunde Marcel Levi: tijd voor nieuw soort OMT
Het is tijd voor een breder ingericht en nieuw adviesorgaan van de regering voor de coronapandemie. Dat zegt hoogleraar geneeskunde Marcel Levi in WNL Op Zondag op NPO 1. Hij vindt het huidige adviesorgaan, het Outbreak Management Team (OMT), te beperkt in de verschillende disciplines. “Toen het allemaal begon hadden we te maken met een nieuw virus en dan kijk je naar virologen. Maar we zijn inmiddels twee jaar verder.”
De virologen uit het OMT hebben volgens hem “ontzettend goed werk” geleverd. “Maar zij zijn niet de mensen die patiënten behandelen. Dat zijn anderen. Er daar zitten er ook niet superveel van in het OMT. Dat is de kritiek van de medische wereld. Er zit bijvoorbeeld ook helemaal geen verpleegkundige en geen huisarts in het OMT, maar die hebben hier toch ook wel wat mee te maken.”
Volgens Levi moet er een veel breder ingericht adviesorgaan worden gesmeed, waarin niet alleen meer medische disciplines zijn vertegenwoordigd. “Waarom zitten er geen bestuurskundigen, economen, juristen, ethici en gedragswetenschappers in zo’n soort adviesorgaan?”, vraagt de hoogleraar zich af. “De commissie kan veel breder worden samengesteld.”
Hij vindt dat het nieuwe kabinet zich hierover moet buigen. “De regering kiest wie adviseert. Ze zijn misschien wel erg gefixeerd op dat team dat in het begin fantastisch was, maar waarvan je nu kunt zeggen dat ze ook eens andere disciplines moeten laten toetreden.”
‘Outbreak is voorbij’
Ook directeur van debatcentrum De Balie in Amsterdam Yoeri Albrecht vindt het tijd voor een wisseling van de wacht. “Vanaf het begin af aan is het OMT heel smal samengesteld, met weinig soorten specialisten. Het zijn geen hartchirurgen, geen gezondheidseconomen. Op het moment dat er een nieuw kabinet aantreedt, wissel dan de leden van het OMT. Het had veel eerder moeten gebeuren en in andere landen gebeurt het ook. Na twee jaar kun je wel zeggen dat de outbreak voorbij is.”
Albrecht pleit ervoor om de leden van het OMT met een lintje te bedanken. “Die mensen hebben zich ongelooflijk hard ingezet en het halve land over zich heen gekregen.” Maar nu moeten ze toch echt plaatsmaken, vindt hij. “Alleen al om het feit dat ze niet gekozen zijn, ongelofelijk veel invloed hebben en na twee jaar aan tunnelvisie kunnen leiden.”
Dat levert risico’s op voor de samenleving, stelt hij. “Er zijn hartpatiënten en kinderen die gevaar lopen. Waarom zit er geen goede pedagoog in het OMT?” Ook wijst hij naar het aantal jongeren dat zich eenzaam en depressief voelt. “Het is tijd voor een andere voorzitter en tijd voor andere leden.”
‘Beter luisteren naar andere adviesorganen’
Ook vindt Albrecht dat het kabinet beter moet luisteren naar de andere adviesorganen. Dat de minister van Economische Zaken, Micky Adriaansens, niet mocht aanschuiven bij het Catshuisoverleg, vindt hij een teken aan de wand. “Het blijkt dat de rapporten die aan de minister van Volksgezondheid werden gestuurd over de invoering van de QR-code en coronapas genegeerd werden. Ook daar zitten allerlei professoren achter. Het blijkt dat er voornamelijk geluisterd wordt naar het OMT. De ruimte moet breder worden, om zo de risico’s voor de hele samenleving beter te waarborgen.”
Door: Peter Visser
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier
Spreek! Nu!
In de documentaire Spreek! Nu! van Omroep WNL volgt de camera het Rotterdamse coldcase-team dat zich richt op de moord op de 13-jarige Sedar Soares. Een geruchtmakende zaak die door de jaren heen veel indruk maakte. Uit de documentaire blijkt dat er een totaal ander verhaal achter deze moordzaak zit, dan altijd is gedacht.
Vicevoorzitter Frans Timmermans van de Europese Commissie acht het “heel onwaarschijnlijk” dat de Russische president Vladimir Poetin de gastoevoer naar Nederland of grote landen als…
Lees meerZes mensen hebben zich zaterdagavond bij een EHBO-post gemeld omdat ze vermoedden te zijn gestoken of geprikt op het Anton Pieckplein in Kaatsheuvel. De politie…
Lees meerHet Oekraïense parlement heeft zondag de staat van beleg en algemene mobilisatie voor het hele land met negentig dagen verlengd. De verlengde noodtoestand geldt nu…
Lees meerNederland moet rekening houden met verlies van welvaart en een eventuele recessie. Dat zeiden de hoofdeconomen van banken ING, Rabobank en ABN AMRO in tv-programma…
Lees meerDe in 2003 in Rotterdam gedode 13-jarige Sedar Soares doet zondagavond met behulp van moderne technieken ‘zelf’ een oproep op de televisie aan de dader…
Lees meerDe kloof tussen politiek Den Haag en de regio’s lijkt steeds groter te worden. “Je ziet echt de afstand ertussen. Soms denken mensen letterlijk dat…
Lees meerDe verspreiding van het apenpokkenvirus moet volgens gezondheidsdiensten en experts vooral worden tegengehouden door patiënten tijdig te isoleren. Vaccins die tegen het ‘gewone’ pokkenvirus zijn…
Lees meerNa de inname van de staalfabriek in de Oekraïense havenstad Marioepol door de Russen, zien de Oekraïners dat het Russisch offensief in de oostelijke Donbas-regio…
Lees meerSpeelde Mark Rutte met het wissen van sms-berichtjes een vies politiek spelletje, of stelde de oppositie zich te aanvallend en wantrouwend op? “Als we echt…
Lees meerSupporters kijken er reikhalzend naar uit: woensdag staat Feyenoord tegenover AS Roma in de Conference League-finale. Het toernooi dat door Louis van Gaal ook wel…
Lees meerSteun Oekraïne door het land EU-kandidaat te maken, beklemtoonde de minister van Buitenlandse Zaken van Oekraïne Dmytro Koeleba tijdens zijn bezoek aan Nederland afgelopen week….
Lees meerHet apenpokkenvirus is op advies van het RIVM aangemerkt als A-ziekte. Dat betekent dat artsen verplicht zijn besmettingen of vermoedens daarvan direct te melden, zo…
Lees meerMillennials brengen veel van hun tijd online door. Ook op financieel gebied. Steeds meer aankopen of financiële keuzes worden online gedaan. Dat geeft ondernemingen de…
Lees meerHet kabinet “blijft inzetten op lokale berechting” van IS-terroristen uit Nederland. Dat zei minister Dilan Yesilgöz van Justitie en Veiligheid vrijdagavond in Op 1. “We…
Lees meerViroloog Marion Koopmans denkt dat er in Nederland meer mensen besmet zijn met het apenpokkenvirus dan op dit moment bekend is. Vrijdag is het virus…
Lees meer