main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
In de Kantine - 15 januari 2022 — 18:27

Angela de Jong over rel The Voice of Holland: ‘Hier wordt een beerput opengetrokken’

Het nieuws over seksueel wangedrag rond The Voice of Holland gaan verregaande gevolgen hebben, zegt Angela de Jong. “Met alle onthullingen die we de afgelopen tijd hebben gehad lijkt het wel alsof de MeToo-beweging nu pas in onze showbizzwereld loskomt”, aldus de AD-columnist bij het WNL-programma In De Kantine op NPO Radio 1.

“Wat ik vandaag heb gelezen, maakt me bang voor wat er nog meer komt. Ik ben heel benieuwd welke beerput open gaat”, aldus De Jong. De mediakenner van het Algemeen Dagblad zegt verrast te zijn over de beschuldigingen.

RTL meldde eerder vandaag voorlopig te stoppen met het uitzenden van The Voice of Holland na berichten van mogelijk seksueel grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik rondom de show. Het stilleggen van de tv-show volgt op onderzoek van het BNNVARA-programma BOOS, dat donderdag met een uitzending komt over de misstanden.

‘Hier zijn hele gezinnen met kinderen bij betrokken’

De Jong noemt het stopzetten van The Voice in ieder geval “slim en moedig van RTL”, en denkt dat de talentenshow dit seizoen niet meer terugkeert. De vraag is wat voor gevolgen dit nieuws gaat hebben voor het media-imperium van John de Mol.

Fidan Ekiz – presentator van In De Kantine – vindt dat BNNVARA de uitzending van BOOS, waarin de beschuldigingen worden onderbouwd, zo snel mogelijk online moet zetten. “Hier zijn hele gezinnen met kinderen bij betrokken”, zegt zij. Het schaadt mensen als Tim Hofman tot donderdag wacht om zijn uitzending online te zetten.”

Aangifte

Het Openbaar Ministerie ontving eerder deze week een aangifte tegen Ali B. Tegen De Telegraaf zegt Ali B 100 procent overtuigd te zijn van zijn onschuld.

Leider van de band in het programma, Jeroen Rietbergen, liet vandaag weten direct te stoppen met medewerking aan The Voice. Hij bevestigt relaties “van seksuele aard” te hebben gehad met vrouwen betrokken bij het programma en heeft een uitgebreide verklaring gedeeld.

Daarin zegt Rietbergen onder meer dat er destijds voor zijn gevoel nooit sprake was van een machtspositie, maar dat hij zich er inmiddels zeer bewust van geworden is  “dat zijn eigen perceptie helemaal niet relevant is”. De Jong zegt daarover: “Hij is de zwager van John de Mol en de man van Linda de Mol. Dus hij kan carrières maken en breken. De banden die hij heeft zijn al genoeg.”

‘Moed nodig om hiermee naar buiten te komen’

De Jong benadrukt dat The Voice-kandidaten met goede hoop meedoen aan de talentenjacht, en dat zij in werelden terechtkomen waar het om geld en macht draait. Ook worden BN’ers vaak snel vertrouwd door hun status.

“Die kandidaten denken: die coach kan mij heel ver brengen, en dan belanden ze uiteindelijk in iets waar ze zich gedwongen voelen om dingen te doen omdat ze denken: hij is toch wel heel erg belangrijk voor mijn carrière.” Het vergt volgens De Jong heel veel moed om met dit soort nieuws naar buiten te komen.

LEES OOK: Rita Verdonk: Bedreiging politici is niet verergerd

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer

Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…

Lees meer

Hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen: ‘Ik zie veel voordelen voor terugkeer koning in verkenningsfase’

Er valt veel te zeggen voor het terugbrengen van de koning in de verkenningsfase van de formatie. Dat zegt hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen…

Lees meer

Geert Wilders noemt minderheidskabinet nu ook een optie

PVV-leider Geert Wilders wil de partijen VVD, NSC en BBB “op wat voor manier dan ook” om tafel krijgen om over een regeringscoalitie te spreken….

Lees meer