Vertrek KLM-topman Pieter Elbers slaat in als een bom: ‘Dit gaat banen kosten’
Het aangekondigde vertrek van de Nederlandse topman van KLM, Pieter Elbers, slaat in als een bom. De baas van de luchtvaartmaatschappij was algemeen geliefd onder het Nederlands personeel, en bovendien wordt gevreesd dat de Nederlandse tak straks weinig zelfstandigheid meer heeft en alle macht en zeggenschap nu richting AirFrance gaat. "Dit gaat gewoon banen kosten", zegt luchtvaartverslaggever voor De Telegraaf Yteke de Jong.
"Je zag daar de afgelopen tijd een aantal tekenen van. Zo hebben ze bijvoorbeeld gekozen voor Airbus in plaats van Boeing, terwijl KLM normaal gesproken met Boeing-toestellen vliegt", legt De Jong uit in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Ook kan het Nederland duizenden onderhoudsbanen kosten op Schiphol. Je zult zien dat het vanuit Frankrijk bepaald gaat worden, en dat het Nederlandse belang ondergeschikt wordt gemaakt aan het belang van de groep."
Dat Elbers volgend jaar vertrekt werd donderdag bekendgemaakt. Zijn vertrek is op zichzelf niet onverwacht, maar de aankondiging komt wel erg vroeg. Zo is er ook nog geen opvolger bekend.
De raad van commissarissen van KLM zegt dat "in goed overleg" is besloten Elbers niet voor een derde termijn op te laten gaan. Zijn huidige termijn loopt in mei 2023 af.
'Stewardessen stonden met tranen in hun ogen'
Voorzitter van de ondernemersraad van KLM, Dario Fucci, is behoorlijk aangeslagen door het nieuws. Hij vloog op het moment van de bekendmaking van het vertrek als gezagvoerder vanuit Istanbul naar Schiphol. "Ik had twee stewardessen aan boord die toen ze het nieuws net hoorden met tranen in hun ogen stonden", zegt de OR-voorzitter tegen persbureau ANP. "Mijn telefoon is ook ontploft."
Volgens bestuurder Chris van Elswijk van cabinevakbond VNC is het nog maar de vraag of een opvolger hetzelfde lukt als Elbers. Hij stond namelijk altijd pal voor de Nederlandse belangen binnen de luchtvaartcombinatie Air France-KLM. "Maar we hebben respect voor zijn beslissing, want een CEO blijft niet meer twintig of dertig jaar op zijn positie", zegt Van Elswijk.
Topman Benjamin Smith, van moedermaatschappij Air France-KLM in Parijs, wilde drie jaar geleden al van Elbers af. Het kabinet moest er toen aan te pas komen om de herbenoeming af te dwingen.
'Opmerkelijk'
"Ik weet er het fijne niet van, maar het lijkt erop dat de Nederlandse Staat als aandeelhouder bij zijn vertrek betrokken is geweest", zegt De Jong. "Dat is opmerkelijk, want drie jaar geleden is Nederland aandeelhouder geworden, ook van de moedermaatschappij in Parijs. Toen moest Elbers juist per se blijven. Het Nederlandse belang moest gekoesterd worden. Nu drie jaar later, middenin een enorme crisis - KLM is nog steeds technisch failliet - moet hij ineens weg."
LEES OOK: KLM krijgt boete om niet terugbetalen geannuleerde tickets