Onbegrip over gesloten sectoren: ‘Het kabinet beseft niet wat cultuur voorstelt’
Het kabinet heeft versoepelingen aangekondigd. Zo mogen winkeliers de deuren weer openen, tot 17.00 uur, en mag er weer gesport worden. Tot grote teleurstelling van de horeca -en cultuursector mogen zijn voorlopig nog niet open. Dat was de uitkomst van de coronapersconferentie van premier Mark Rutte en zorgminister Ernst Kuipers.
Voorlopig moet de horeca en de cultuur -en evenementensector het ermee doen. Het kabinet komt 25 januari met een nieuw weegmoment en zal dan, indien het mogelijk is om verder te versoepelen, “als eerst kijken naar de horeca, musea, bioscopen en theaters”, zo liet Rutte weten.
Onvrede
De onvrede bij horecaondernemers en in de cultuursector was groot. Sterker nog, veel ondernemers gaven aan te gaan demonstreren door zaterdag gewoon de deuren van hun zaak te openen. Dus eigenlijk tegen de regels in. Het is aan de burgemeesters om dan te handhaven, liet het kabinet weten.
De burgemeesters zitten daarover niet allemaal op dezelfde lijn. De ene burgemeester ziet het openen van de deuren als demonstreren, terwijl de ander het ziet als een overtreding van de wet. "Het mag niet. Ik zie het niet als demonstratie, maar als een actie", zegt Jos Wienen, burgemeester van Haarlem bij Op1 op NPO 1.
De burgervader heeft wel begrip voor de ondernemers. "Ik heb met ze gesproken en ik snap dat zij actie voeren, maar dit mag gewoon niet", vertelt Wienen, die echter ook aangeeft niet al te hard op te treden als het nodig is. "Handhavers zullen eerst een waarschuwing geven. Als zaken dan alsnog open blijven, volgt er een boete."
Tekst gaat verder onder tweet
Burgemeester Jos Wienen van Haarlem sprong in de bres voor de horeca. Gaat hij handhaven als zij toch de deuren openen? “Het mag niet, maar ik begrijp de behoefte heel goed. De handhavers zullen waarschuwen en na 17:00 uur zullen er sancties volgen.” #Op1 pic.twitter.com/SSw4GgHV2Z
— Café Kockelmann (@CafeKockelmann) January 14, 2022
Onduidelijk
Veel van de frustratie zit vooral in onduidelijke keuzes van het kabinet. Waarom mogen scholen open, waarom mag men sporten en naar de kapper, waarom mogen winkels open en waarom een restaurant niet? "Soms is het ook onduidelijk wat er wel mag en wat niet", zegt viroloog Anne Wensing.
Vanuit de horeca -en cultuursector is het geluid vaak dat zij veilig open kunnen en zich zonder moeite aan alle coronamaatregels houden. Daarom is er veel onbegrip voor het feit dat juist zij dicht moeten. "Het heeft niks te maken met wat veilig is en wat niet. Het gaat om de hoeveelheid besmettingen die je krijgt. Door bepaalde zaken niet toe te laten krijg je gewoon minder besmettingen", legt de viroloog uit.
Hoe dan ook zijn het vaak dezelfde sectoren die kind van de rekening zijn. "Het kabinet kent niet het belang van cultuur, dat is vanaf het begin al niet benadrukt", zegt Cornel Maas. De tv-presentator vindt het geen goed argument dat musea dicht moeten blijven, omdat anders mensen van ver komen reizen voor een cultureel uitje. "Hoe zit dat dan met de IKEA, de Bijenkorf of mensen die naar grensplaatsen gaan om te shoppen? Het kabinet beseft niet wat cultuur voorstelt."
Wat zijn de gevolgen zijn van de versoepelingen? Viroloog Anne Wensing: “Het is soms ook onbegrijpelijk wat er wel mag en wat niet. Het heeft alles te maken met het totaal aantal besmettingen dat het oplevert.” @cornaldm: “Het kabinet beseft niet wat cultuur voorstelt.” #Op1 pic.twitter.com/NdKvijpAkV
— Café Kockelmann (@CafeKockelmann) January 14, 2022