main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP
14 januari 2022 — 19:31

Kabinet versoepelt ‘simpelweg omdat het moet’: dit zijn de nieuwe maatregelen

Winkels mogen onder voorwaarden weer open, buiten en binnen sporten is weer toegestaan en het maximale aantal bezoekers thuis is verhoogd van twee naar vier. Dat zijn een aantal nieuwe maatregelen die premier Mark Rutte en zorgminister Ernst Kuipers tijdens de persconferentie van vrijdag hebben aangekondigd.

Na twee jaar zijn we in een nieuwe fase van de pandemie beland, aldus Kuipers tijdens zijn eerste persconferentie. Daardoor moeten we leren leven met het virus, hoewel de bewindsman benadrukt dat het virus steeds verandert.

Door de omikronvariant raken veel mensen besmet, maar het kabinet zegt een “weloverwogen risico” te nemen met de versoepelingen. “Simpelweg omdat het moet”, zegt Kuipers, verwijzend naar de maatschappelijke impact van de strenge regels.

Detailhandel en contactberoepen

Winkels mogen vanaf zaterdag, tot 17.00 uur, de deuren weer openen. Een aantal regels moet wel gehandhaafd worden. Zoals anderhalve meter afstand.  Er geldt tevens een maximaal aantal klanten, een mondkapjesplicht en hygiënemaatregelen. Kappers, nagelstudio’s, sekswerkers en mensen met andere contactberoepen kunnen hun werk weer hervatten tot 17.00 uur.

Bezoekers thuis

Vanaf zaterdag mag men weer vier mensen thuis ontvangen, in plaats van twee. Wel benadrukt Rutte dat men niet meer dan een huishouden per dag moet bezoeken.

Sport

Vanaf aanstaande zaterdag is het weer mogelijk om “op ieder moment van de dag” binnen en buiten te sporten, zegt Rutte. Ook onderlinge wedstrijden binnen een club zijn weer mogelijk, maar er mag geen publiek aanwezig zijn. Voor binnensport moet iedereen vanaf 18 jaar een coronatoegangsbewijs (CTB) laten zien.

Muziek-, dans- en theaterlessen mogen weer doorgaan. “Net als sport, niet met publiek”, zegt Rutte, maar oefenen met de band mag wel weer.

Mondkapje

Ook buiten en op de werkvloer wordt mensen geadviseerd een mondkapje te dragen, als er geen 1,5 meter afstand gehouden kan worden. Dat is het nieuwe advies. Stoffen en zelfgemaakte mondkapjes worden afgeraden: de medische variant krijgt de voorkeur.

Horeca en cultuursector

Met het versoepelde maatregelenpakket van het kabinet kan het dagelijks aantal besmettingen mogelijk oplopen tot 75.000 of 80.000 per dag. “Dat zijn enorme aantallen”, erkent Rutte tijdens de persconferentie. Vrijdag werden ruim 35.000 besmettingen gemeld.

Als ook de horeca- en de cultuursectoren nog opengaan, zou het aantal te ver oplopen, aldus de premier. Over tien dagen kijkt het kabinet of ook daar versoepelingen mogelijk zijn “en dan kijken we eerst naar de horeca, musea, bioscopen en theaters”.

Vind hier de volledige lijst van maatregelen.

LEES OOK: Quarantaineregels aangepast voor mensen met boosterprik of recent herstelbewijs

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

Nog eens ruim twintig mensen opgepakt om fraude met coronasteun

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) heeft de afgelopen dagen meer dan twintig ondernemers aangehouden in een zaak die draait om fraude met coronasteun, zo…

Lees meer

Oud-ambassadeur Ed Kronenburg: toetreding Zweden en Finland tot de NAVO ‘verandert geopolitieke landschap in één klap’

De op handen zijnde toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO “verandert het geopolitieke landschap in één klap”. Dat zei oud-ambassadeur, en voormalig directeur…

Lees meer

Zweedse regering besluit NAVO-lidmaatschap definitief aan te vragen

De Zweedse regering heeft “formeel besloten” om het lidmaatschap van de NAVO aan te vragen, meldt premier Magdalena Andersson. De aanvraag zal zo spoedig mogelijk…

Lees meer

Vorig jaar minder politiemedewerkers ontslagen

Het aantal politiemedewerkers dat een disciplinaire maatregel opgelegd kreeg of werd ontslagen is vorig jaar licht gedaald, zo meldt de politie maandag vooruitlopend op de…

Lees meer

Horeca herstelt in razendsnel tempo: maar pas in 2023 op oude niveau

De Nederlandse horeca is bezig aan een opmars. In een razendsnel tempo zelfs, schrijft ING in een rapport. Er wordt dit jaar in de horecasector…

Lees meer

Gewonde door schietpartij bij speeltuin in Zoetermeer

In Zoetermeer is zondag een gewonde gevallen door een schietpartij iets na 14.30 uur bij een speeltuin op de Paganinirode. Na het schietincident zijn meerdere…

Lees meer