main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 14 januari 2022 — 13:41

Nieuwe kabinet gevoelig voor kritiek: ‘Druk uit samenleving heeft invloed gehad’

De druk van burgemeesters en ondernemers om de huidige coronamaatregelen te versoepelen heeft geholpen, zegt politiek verslaggever Wouter de Winther in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Gisteren werd bekend dat het nieuwe kabinet op zijn eerste coronapersconferentie zal aankondigen dat de harde lockdown ten einde komt.

Hij denkt dat burgemeesters en ondernemers goed hebben aangevoeld dat het kabinet op dit moment vatbaar is voor kritiek. “Het was al niet een hele lekkere week voor de nieuwe ploeg”, doelt hij op de Groningse gaskraan die waarschijnlijk tóch verder open moet en “het lijk uit de kast rond het asielbeleid”. En dan is Nederland ook nog “de gekke Henkie” van Europa als het gaat om het coronabeleid, zegt De Winther. “In heel Europa mag van alles en hier is de hele boel op slot.”

Het kabinet, dat maandag begon, ontkwam er daardoor niet aan om “een gebaar te maken”, om zo te laten zien dat “er echt een nieuwe ploeg zit”. Maar “het bijzondere is wel dat het daar aan het begin van de week nog niet op leek. Je ziet dat de druk uit de samenleving een enorme invloed heeft gehad.”

Burgemeesters draaien duimschroeven aan

Ook steeds meer burgemeesters mengen zich. Burgervader van Dordrecht Wouter Kolff zei donderdagavond in Op1 dat er onder de 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad eensgezindheid was om te streven naar versoepelingen. Ook zeggen verschillende burgemeesters dat ze niet gaan handhaven bij ondernemers die morgen – uit protest – hoe dan ook de deuren openen.

De Winther: “Het valt mij op dat burgemeesters nu redelijk massaal verklaren dat ze niet gaan handhaven. Het is winkelen geblazen in Valkenburg en de burgemeester van Amsterdam (Femke Halsema, red.) zegt dat ze 2G niet ziet zitten. Je ziet dat men zich koningen en koninginnetjes waant en denkt: we gaan het zelf bepalen.”

Hij vindt het aan de Tweede Kamer om dat kritische geluid te laten horen. “Die moet eigenlijk bijsturen. Dat is niet de taak van de burgemeesters. We hebben de Kamer de afgelopen maand eigenlijk helemaal niet gezien.”

Politieke verandering

Volgens De Winther is de houding van het nieuwe kabinet ten opzichte van ‘de witte jassen’, het OMT, veranderd. Eerder liet Ernst Kuipers, de nieuwe minister van Volksgezondheid, al weten niet alleen te willen sturen op de cijfers van het OMT. “Je ziet dat D66 het coronadossier op een andere manier wil aanvliegen.”

Ook minister Wopke Hoekstra stond niet bekend “als iemand die heel erg aan de kant van de witte jassen stond”, zegt De Winther. “Nu is hij vicepremier en mag hij er wat meer over zeggen. Er heeft een politieke verandering plaatsgevonden en ze hebben geprobeerd te luisteren naar het sentiment dat in de samenleving leeft.”

LEES OOK: Burgemeesters draaien duimschroeven aan en willen versoepelingen

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Haagse Lobby Podcast

De Nederlandse bevolking groeide in 2021 met 115 257 inwoners. Immigratie speelt daar ook een grote rol in en de verwachting is dat dit de komende decennia alleen maar zal toenemen. Dit brengt een hoop uitdagingen met zich mee. Hoe zorgen wij ervoor om dit in goede banen te leiden? Hoe zien de uitdagingen er precies uit?

Martijn de Greve bespreekt het in WNL Haagse Lobby Podcast met:

  • Commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk
  • Immigratiedeskundige Jan van de Beek
  • Arbeidseconoom Pieter Gautier
Maandag tussen 20.30 en 21.30
Detailhandel ziet omzet groeien door prijsstijging, maar volume neemt af

De detailhandel draaide in het tweede kwartaal van 2022 ruim 3 procent meer omzet dan een jaar eerder, in hetzelfde kwartaal. De hogere omzet heeft…

Lees meer

Nederland groeit uit zijn voegen, hoe houden we het land met straks 20 miljoen mensen leefbaar?

Volgens cijfers van het CBS en verschillende bevolkingsonderzoeken groeit de Nederlandse bevolking gestaag door. Nu telt Nederland zo’n 17,7 miljoen inwoners en modellen geven aan…

Lees meer

Politie meldt ruim honderd aanhoudingen na stikstofprotesten

De afgelopen weken zijn ruim honderd mensen aangehouden, vanwege overtredingen en misdrijven die verband houden met de boerenprotesten, meldt de politie. Het gaat dan onder…

Lees meer

Oppas die ontucht pleegde: wat ik deed was fout, ik ben de dader

De 53-jarige vrouw die in de regio Eindhoven als oppas werkte en ontucht pleegde met zeker zeven kinderen, heeft maandag in een verklaring bij de…

Lees meer

Rijkswaterstaat: verwijderde vlaggen soms weer teruggehangen

Rijkswaterstaat worstelt met weggehaalde omgekeerde vlaggen die vervolgens opnieuw worden opgehangen. Hoeveel vlaggen Rijkswaterstaat heeft weggehaald en hoeveel er teruggehangen zijn, kon een woordvoerster niet…

Lees meer

ProRail en wegvervoerders verwachten meer drukte door laag water

ProRail maakt zich op voor een grotere vraag naar goederenvervoer per spoor door de lage waterstanden in belangrijke rivieren voor de binnenvaart. Brancheverenigingen van vervoersbedrijven…

Lees meer

Zorgminister Kuipers hoopt coronapil snel beschikbaar te hebben

Zorgminister Ernst Kuipers hoopt de ‘coronapil’ Paxlovid van farmaceut Pfizer op korte termijn beschikbaar te hebben. De onderhandelingen tussen het ministerie van Volksgezondheid (VWS) en…

Lees meer

Tekorten dreigen maar grondwatergebruik in Nederland blijft stijgen

Ondanks waarschuwingen van overheden en waterbedrijven om water te sparen, pompt Nederland nog ieder jaar meer water op. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag. In…

Lees meer

Code geel in zuiden en noordoosten vanwege onweer

Het KNMI waarschuwt voor onweersbuien die maandagmiddag in het zuiden en noordoosten van het land kunnen voorkomen. In Noord-Brabant, Limburg en Zeeland geldt van 12.00…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in