main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 14 januari 2022 — 15:22

Directeur Ahoy Rotterdam: cultuursector nu stap voor stap heropenen

Directeur van Ahoy Rotterdam Jolanda Jansen pleit ervoor om de cultuursector stap voor stap te heropenen. Het kabinet kondigt vanavond op de coronapersconferentie versoepelingen aan voor hoger onderwijs, de detailhandel, de kappers en de sport, maar voor horeca en de cultuur zit er mogelijk niets in het vat.

Volgens Jansen zijn mensen in haar sector “mentaal op”. Ze begrijpt niet dat het kabinet niet meer soelaas biedt. “De besmettingen zijn hoog, maar ziekenhuiscijfers dalen nog steeds”, zegt Jansen in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Alle doemscenario’s die in december geschetst werden, lijken vooralsnog niet uit te komen. Volgens mij is dat een belangrijk uitgangspunt.”

Ahoy Rotterdam werkte afgelopen zomer mee aan verschillende Fieldlab-evenementen en volgens Jansen blijkt daaruit dat het mogelijk is om bijvoorbeeld concerten veilig te houden. “Het Eurovisie Songfestival is een mooi voorbeeld. Maar ook tussen september en november, toen we twee maanden behoorlijk konden draaien, zag je aan de cijfers van het bron- en contactonderzoek van de GGD dat wij niet verantwoordelijk waren voor de ziekenhuisopnames. Het kan dus veilig.”

Maar “minstens zo belangrijk” is volgens Jansen dat mensen eraan toe zijn om “iets met elkaar te beleven. Daar snakt iedereen naar. Het zijn niet alleen ondernemers die zich de afgelopen dagen laten horen. Ik denk dat het een breed maatschappelijk gevoel is.”

Heropeningsplan

Jansen begrijpt dat het niet mogelijk is om vanaf morgen grote concerten toe te staan. Ze pleit voor een stappenplan. Om te beginnen zouden vanaf morgen bijvoorbeeld beurzen en musea gasten kunnen ontvangen. “Dat zijn doorstroomevenementen die je kunt vergelijken met een winkelcentrum. Dus als winkels opengaan, zou je prima een beurs of museum weer kunnen openen.”

Ook denkt ze dat bioscopen, concertzalen en theaters veilig de deuren kunnen openen, omdat mensen een vaste zitplek krijgen en vooraf reserveren. “En bijvoorbeeld twee weken later zou je de ongeplaceerde evenementen kunnen toestaan. Dat zou een heel logisch heropeningsplan zijn.”

Jansen vindt het belangrijk dat ondernemers in de cultuursector weer snel aan de slag kunnen. “Het is mentaal echt op”, zegt ze over haar collega’s. “Er moet een heropeningsplan komen. Het uitgangspunt moet zijn: de maatschappij moet open. Dat kan. Dat hebben we laten zien. Het is heel belangrijk om dat in gesprek met het nieuwe kabinet te realiseren.”

Kabinet voorzichtig

Volgens politiek commentator van De Telegraaf Wouter de Winter is het kabinet voorzichtig. “Het gaat geleidelijk. Ze hebben de afgelopen twee zomers meegemaakt dat als je heel snel dingen massaal opent, de besmettingscijfers heel erg snel oplopen. De samenleving zei toen: wat hebben ze dit onzorgvuldig laten gebeuren. Dat verklaart de terughoudendheid, zeker op dit moment met 30.000 besmettingen per dag.”

Wel begrijpt hij dat het wrang is dat er in het buitenland wél van alles mogelijk is. Veel Nederlanders trekken de laatste weken over de grens naar België en Duitsland om daar van meer vrijheden te genieten. “Maar een heleboel Nederlanders kunnen de grens niet over, omdat ze het geld niet hebben of bijvoorbeeld moeilijk het huis kunnen verlaten”, zegt De Winther. “Het is uit dat eerlijkheidsoogpunt heel verklaarbaar dat je wel gaat kijken of je voor die eigen burgers iets kunt regelen.”

Mogelijk toch versoepelingen

Dat er toch versoepelingen komen voor de horeca- en cultuursector is niet helemaal uitgesloten. Voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof heeft vanochtend – in de aanloop naar een cruciale ministerraad – nog contact gehad met de nieuwe minister van Economische Zaken Micky Adriaansens. Hij bevestigt in het NPO Radio 1-programma Sven Op 1 dat versoepelingen voor de horeca en cultuursector nog op tafel liggen. “Dat heeft ze me op het hart gedrukt”, aldus de werkgeversvoorman.

LEES OOK: Albert Verlinde woest om uitblijven versoepelingen voor cultuursector: ‘Gaan nu in ‘decadente’ lockdown’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Sven Op 1

Moeten we ons zorgen maken dat ook in Nederland een extremistische groep opstaat zoals in Duitsland? Volgens terrorismedeskundige Beatrice de Graaf moeten we onze democratie hoe dan ook beter wapenen tegen oprukkend anti-overheidsextremisme.

Luister de uitzending nu terug als podcast.

Zwaar verwaarloosde katten in beslag genomen in Maastricht

De politie heeft donderdag in een woning in Maastricht enkele zwaar verwaarloosde en vermagerde katten in beslag genomen. De politie was het huis binnengegaan na…

Lees meer

Code geel voor het noorden van Nederland wegens mist en gladheid

Het KNMI waarschuwt donderdagavond voor dichte mist in het noorden van het land. Voor de provincies Friesland, Groningen en Drenthe geldt code geel. Ook kan…

Lees meer

467 meldingen over langdurige klachten na coronavaccinatie

Bij een stichting die bijhoudt hoeveel mensen langdurige klachten hebben nadat ze gevaccineerd zijn met een coronavaccin, zijn tot nu toe 467 meldingen binnengekomen. Die…

Lees meer

Meer gemeenten verlengen noodopvang asielzoekers

Steeds meer gemeenten besluiten om hun tijdelijke locaties voor de opvang van asielzoekers langer beschikbaar te houden. Dat doen ze omdat er nog altijd geen…

Lees meer

FNV: volgende week stakingen regionale treinen in het noorden

Regionale treinen in Noord-Nederland gaan vanaf volgende week donderdag staken na het stuklopen van een cao-overleg. Dat heeft FNV vanmiddag bekendgemaakt. “Donderdag 15 december gaan…

Lees meer

Kamer wil einde aan kiloknaller en ander gestunt met voedselprijs

Supermarkten moeten stoppen met het aanbieden van kiloknallers voor vlees, vindt de Tweede Kamer. Ook moeten zij stoppen met prijsstunts voor groente, fruit, zuivel en…

Lees meer

Man verdacht van misbruik minderjarige dochters en delen beelden op darkweb

Een 40-jarige man is door de politie in Nijmegen aangehouden op verdenking van het misbruiken van zijn twee minderjarige dochters. Hij zou beelden van het…

Lees meer

Moskeeën doen oproep na rellen: praat met je kinderen

Moskeeën in Amsterdam staan bij het vrijdaggebed stil bij de ongeregeldheden rondom de WK-wedstrijden van Marokko. Imams zullen oproepen te stoppen met rellen, zegt Mohamed…

Lees meer

Huizenprijzen dalen volgens ING volgend jaar met 2,5 procent

Woningen worden volgend jaar gemiddeld 2,5 procent goedkoper, denken economen van ING. Dat komt vooral doordat de rentes stijgen, waardoor huizenkopers minder kunnen lenen voor…

Lees meer

Rotterdammers verdacht van witwassen tientallen miljoenen euro’s

Twee Rotterdammers worden verdacht van het op grote schaal witwassen van crimineel geld. Ze zouden deel uitmaken van een criminele organisatie die internationaal grote sommen…

Lees meer

Schiphol kocht al voor miljoenen stikstofruimte van boeren op

Luchthaven Schiphol heeft voor in totaal meer dan 16 miljoen euro stikstofrechten opgekocht van boerenbedrijven. Een deel van deze bedrijven zijn daarbij volledig uitgekocht, van…

Lees meer

Rutte blijft stil over excuses, 19 december ‘betekenisvol moment’

Premier Mark Rutte blijft zwijgen over excuses die de regering deze maand zou willen aanbieden voor het slavernijverleden. Na afloop van overleg op het Catshuis…

Lees meer

Foodwatch vindt illegale gifstoffen op rozijnen in Nederland

Rozijnen die in Nederlandse supermarkten worden verkocht, bevatten bestrijdingsmiddelen die in de EU verboden zijn, stelt voedselwaakhond Foodwatch. De organisatie wil dat de Nederlandse Voedsel- en…

Lees meer

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

Blijf nu op de hoogte van het laatste nieuws.

Klik hier