main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 14 januari 2022 — 15:22

Directeur Ahoy Rotterdam: cultuursector nu stap voor stap heropenen

Directeur van Ahoy Rotterdam Jolanda Jansen pleit ervoor om de cultuursector stap voor stap te heropenen. Het kabinet kondigt vanavond op de coronapersconferentie versoepelingen aan voor hoger onderwijs, de detailhandel, de kappers en de sport, maar voor horeca en de cultuur zit er mogelijk niets in het vat.

Volgens Jansen zijn mensen in haar sector “mentaal op”. Ze begrijpt niet dat het kabinet niet meer soelaas biedt. “De besmettingen zijn hoog, maar ziekenhuiscijfers dalen nog steeds”, zegt Jansen in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Alle doemscenario’s die in december geschetst werden, lijken vooralsnog niet uit te komen. Volgens mij is dat een belangrijk uitgangspunt.”

Ahoy Rotterdam werkte afgelopen zomer mee aan verschillende Fieldlab-evenementen en volgens Jansen blijkt daaruit dat het mogelijk is om bijvoorbeeld concerten veilig te houden. “Het Eurovisie Songfestival is een mooi voorbeeld. Maar ook tussen september en november, toen we twee maanden behoorlijk konden draaien, zag je aan de cijfers van het bron- en contactonderzoek van de GGD dat wij niet verantwoordelijk waren voor de ziekenhuisopnames. Het kan dus veilig.”

Maar “minstens zo belangrijk” is volgens Jansen dat mensen eraan toe zijn om “iets met elkaar te beleven. Daar snakt iedereen naar. Het zijn niet alleen ondernemers die zich de afgelopen dagen laten horen. Ik denk dat het een breed maatschappelijk gevoel is.”

Heropeningsplan

Jansen begrijpt dat het niet mogelijk is om vanaf morgen grote concerten toe te staan. Ze pleit voor een stappenplan. Om te beginnen zouden vanaf morgen bijvoorbeeld beurzen en musea gasten kunnen ontvangen. “Dat zijn doorstroomevenementen die je kunt vergelijken met een winkelcentrum. Dus als winkels opengaan, zou je prima een beurs of museum weer kunnen openen.”

Ook denkt ze dat bioscopen, concertzalen en theaters veilig de deuren kunnen openen, omdat mensen een vaste zitplek krijgen en vooraf reserveren. “En bijvoorbeeld twee weken later zou je de ongeplaceerde evenementen kunnen toestaan. Dat zou een heel logisch heropeningsplan zijn.”

Jansen vindt het belangrijk dat ondernemers in de cultuursector weer snel aan de slag kunnen. “Het is mentaal echt op”, zegt ze over haar collega’s. “Er moet een heropeningsplan komen. Het uitgangspunt moet zijn: de maatschappij moet open. Dat kan. Dat hebben we laten zien. Het is heel belangrijk om dat in gesprek met het nieuwe kabinet te realiseren.”

Kabinet voorzichtig

Volgens politiek commentator van De Telegraaf Wouter de Winter is het kabinet voorzichtig. “Het gaat geleidelijk. Ze hebben de afgelopen twee zomers meegemaakt dat als je heel snel dingen massaal opent, de besmettingscijfers heel erg snel oplopen. De samenleving zei toen: wat hebben ze dit onzorgvuldig laten gebeuren. Dat verklaart de terughoudendheid, zeker op dit moment met 30.000 besmettingen per dag.”

Wel begrijpt hij dat het wrang is dat er in het buitenland wél van alles mogelijk is. Veel Nederlanders trekken de laatste weken over de grens naar België en Duitsland om daar van meer vrijheden te genieten. “Maar een heleboel Nederlanders kunnen de grens niet over, omdat ze het geld niet hebben of bijvoorbeeld moeilijk het huis kunnen verlaten”, zegt De Winther. “Het is uit dat eerlijkheidsoogpunt heel verklaarbaar dat je wel gaat kijken of je voor die eigen burgers iets kunt regelen.”

Mogelijk toch versoepelingen

Dat er toch versoepelingen komen voor de horeca- en cultuursector is niet helemaal uitgesloten. Voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof heeft vanochtend – in de aanloop naar een cruciale ministerraad – nog contact gehad met de nieuwe minister van Economische Zaken Micky Adriaansens. Hij bevestigt in het NPO Radio 1-programma Sven Op 1 dat versoepelingen voor de horeca en cultuursector nog op tafel liggen. “Dat heeft ze me op het hart gedrukt”, aldus de werkgeversvoorman.

LEES OOK: Albert Verlinde woest om uitblijven versoepelingen voor cultuursector: ‘Gaan nu in ‘decadente’ lockdown’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten.
– Minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken over het versterken van de regio en het platteland.
– Schrijver en Rusland-kenner Pieter Waterdrinker over de oorlog en de situatie in Rusland
– Dr Kaouthar Darmoni over de veranderende man-vrouwverhoudingen in deze tijd
– Misdaadjournalist Simon Vuyk over de documentaire Spreek! Nu! over de moord op de 13-jarige Sedar Soares
Zaterdag 10 uur

Spreek! Nu!

In de documentaire Spreek! Nu! van Omroep WNL volgt de camera het Rotterdamse coldcase-team dat zich richt op de moord op de 13-jarige Sedar Soares. Een geruchtmakende zaak die door de jaren heen veel indruk maakte. Uit de documentaire blijkt dat er een totaal ander verhaal achter deze moordzaak zit, dan altijd is gedacht.

Zondag 21.55 uur
‘Zelf kijken, zelf zien en er zelf zijn’ is belangrijk om de kloof tussen Den Haag en regio’s te verkleinen

De kloof tussen politiek Den Haag en de regio’s lijkt steeds groter te worden. “Je ziet echt de afstand ertussen. Soms denken mensen letterlijk dat…

Lees meer

Apenpokken tegengaan betekent vooral: patiënten isoleren

De verspreiding van het apenpokkenvirus moet volgens gezondheidsdiensten en experts vooral worden tegengehouden door patiënten tijdig te isoleren. Vaccins die tegen het ‘gewone’ pokkenvirus zijn…

Lees meer

Oekraïne ziet Russisch offensief op Donbas toenemen: ‘Situatie is extreem lastig’

Na de inname van de staalfabriek in de Oekraïense havenstad Marioepol door de Russen, zien de Oekraïners dat het Russisch offensief in de oostelijke Donbas-regio…

Lees meer

Meldplicht ingesteld voor besmettingen met apenpokkenvirus, tweede geval in Nederland bekend

Het apenpokkenvirus is op advies van het RIVM aangemerkt als A-ziekte. Dat betekent dat artsen verplicht zijn besmettingen of vermoedens daarvan direct te melden, zo…

Lees meer

Consumentenbeïnvloeding is een serieuze industrie: ‘Om te kijken wat mensen doen en waar zij gevoelig voor zijn’

Millennials brengen veel van hun tijd online door. Ook op financieel gebied. Steeds meer aankopen of financiële keuzes worden online gedaan. Dat geeft ondernemingen de…

Lees meer

Meisje (17) neergestoken na beroving in Hilversum

Een 17-jarige meisje is vrijdag in Hilversum neergestoken na een beroving. Omstanders die het zagen gebeuren konden de dader overmeesteren, meldt de politie. Het slachtoffer…

Lees meer

Apenpokkenvirus voor het eerst in Nederland vastgesteld

Het apenpokkenvirus is voor het eerst in Nederland vastgesteld bij een persoon. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat geeft geen informatie…

Lees meer

Politie zoekt getuigen van ontvoering 18-jarige man

Een 18-jarige man is donderdag vanuit Vught een tijdlang tegen zijn wil in meegenomen nadat hij werd bedreigd met een vuurwapen. Dat meldt de politie…

Lees meer

Rutte ziet verhit debat over gewiste sms’jes als ”familieruzie”

Premier Mark Rutte ziet het verhitte debat dat hij donderdag in de Tweede Kamer had over zijn sms’jes als een “familieruzie”. Het is volgens hem…

Lees meer

RIVM: ongeveer 100.000 doses pokkenvaccin beschikbaar

Nederland heeft ongeveer 100.000 doses van het vaccin tegen pokken op de plank liggen, waarmee het apenpokkenvirus waarschijnlijk goed te bestrijden is. Dat zegt het…

Lees meer

Meer WNL bij de NPO?

Steun ons nu, word lid!

Klik hier