main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 14 januari 2022 — 15:22

Directeur Ahoy Rotterdam: cultuursector nu stap voor stap heropenen

Directeur van Ahoy Rotterdam Jolanda Jansen pleit ervoor om de cultuursector stap voor stap te heropenen. Het kabinet kondigt vanavond op de coronapersconferentie versoepelingen aan voor hoger onderwijs, de detailhandel, de kappers en de sport, maar voor horeca en de cultuur zit er mogelijk niets in het vat.

Volgens Jansen zijn mensen in haar sector “mentaal op”. Ze begrijpt niet dat het kabinet niet meer soelaas biedt. “De besmettingen zijn hoog, maar ziekenhuiscijfers dalen nog steeds”, zegt Jansen in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Alle doemscenario’s die in december geschetst werden, lijken vooralsnog niet uit te komen. Volgens mij is dat een belangrijk uitgangspunt.”

Ahoy Rotterdam werkte afgelopen zomer mee aan verschillende Fieldlab-evenementen en volgens Jansen blijkt daaruit dat het mogelijk is om bijvoorbeeld concerten veilig te houden. “Het Eurovisie Songfestival is een mooi voorbeeld. Maar ook tussen september en november, toen we twee maanden behoorlijk konden draaien, zag je aan de cijfers van het bron- en contactonderzoek van de GGD dat wij niet verantwoordelijk waren voor de ziekenhuisopnames. Het kan dus veilig.”

Maar “minstens zo belangrijk” is volgens Jansen dat mensen eraan toe zijn om “iets met elkaar te beleven. Daar snakt iedereen naar. Het zijn niet alleen ondernemers die zich de afgelopen dagen laten horen. Ik denk dat het een breed maatschappelijk gevoel is.”

Heropeningsplan

Jansen begrijpt dat het niet mogelijk is om vanaf morgen grote concerten toe te staan. Ze pleit voor een stappenplan. Om te beginnen zouden vanaf morgen bijvoorbeeld beurzen en musea gasten kunnen ontvangen. “Dat zijn doorstroomevenementen die je kunt vergelijken met een winkelcentrum. Dus als winkels opengaan, zou je prima een beurs of museum weer kunnen openen.”

Ook denkt ze dat bioscopen, concertzalen en theaters veilig de deuren kunnen openen, omdat mensen een vaste zitplek krijgen en vooraf reserveren. “En bijvoorbeeld twee weken later zou je de ongeplaceerde evenementen kunnen toestaan. Dat zou een heel logisch heropeningsplan zijn.”

Jansen vindt het belangrijk dat ondernemers in de cultuursector weer snel aan de slag kunnen. “Het is mentaal echt op”, zegt ze over haar collega’s. “Er moet een heropeningsplan komen. Het uitgangspunt moet zijn: de maatschappij moet open. Dat kan. Dat hebben we laten zien. Het is heel belangrijk om dat in gesprek met het nieuwe kabinet te realiseren.”

Kabinet voorzichtig

Volgens politiek commentator van De Telegraaf Wouter de Winter is het kabinet voorzichtig. “Het gaat geleidelijk. Ze hebben de afgelopen twee zomers meegemaakt dat als je heel snel dingen massaal opent, de besmettingscijfers heel erg snel oplopen. De samenleving zei toen: wat hebben ze dit onzorgvuldig laten gebeuren. Dat verklaart de terughoudendheid, zeker op dit moment met 30.000 besmettingen per dag.”

Wel begrijpt hij dat het wrang is dat er in het buitenland wél van alles mogelijk is. Veel Nederlanders trekken de laatste weken over de grens naar België en Duitsland om daar van meer vrijheden te genieten. “Maar een heleboel Nederlanders kunnen de grens niet over, omdat ze het geld niet hebben of bijvoorbeeld moeilijk het huis kunnen verlaten”, zegt De Winther. “Het is uit dat eerlijkheidsoogpunt heel verklaarbaar dat je wel gaat kijken of je voor die eigen burgers iets kunt regelen.”

Mogelijk toch versoepelingen

Dat er toch versoepelingen komen voor de horeca- en cultuursector is niet helemaal uitgesloten. Voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof heeft vanochtend – in de aanloop naar een cruciale ministerraad – nog contact gehad met de nieuwe minister van Economische Zaken Micky Adriaansens. Hij bevestigt in het NPO Radio 1-programma Sven Op 1 dat versoepelingen voor de horeca en cultuursector nog op tafel liggen. “Dat heeft ze me op het hart gedrukt”, aldus de werkgeversvoorman.

LEES OOK: Albert Verlinde woest om uitblijven versoepelingen voor cultuursector: ‘Gaan nu in ‘decadente’ lockdown’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten.
– VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans over de actuele politiek
– Schiphol-baas Dick Benschop en Shell-bestuurder Harry Brekelmans over luchtvaart en duurzaamheid
– Oud-Rusland correspondent Wierd Duk over Russische dreiging aan de grens van Oekraïne
– Reshma Roopram, wethouder in Barendrecht over ongewenst seksueel gedrag
Zondag 10 uur
OMT adviseert heropening samenleving tot 20.00 uur

De hele samenleving kan weer open tot 20.00 uur. Dat adviseert het Outbreak Management Team (OMT) aan het kabinet, zo bevestigen bronnen na berichtgeving in…

Lees meer

Vandalen coronarellen ontlopen betalen aangerichte schade

Niet de daders, maar gemeenten, de overheid en verzekeraars draaien op voor de miljoenenschade die vandalen een jaar geleden hebben aangericht bij de avondklokrellen. Dat…

Lees meer

46.219 positieve tests, minder coronapatiënten in het ziekenhuis

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 46.219 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 11.287 minder dan gisteren. Gemiddeld stijgt het aantal positieve…

Lees meer

500 zorgverleners bijna 2 jaar thuis met langdurige Covid

Minimaal vijfhonderd zorgmedewerkers zitten binnenkort twee jaar ziek thuis vanwege langdurige Covid, meldt FNV Zorg & Welzijn. Eind december opende de vakbond een meldpunt voor…

Lees meer

Politie stuurt sms naar 3500 Nijmeegse drugsgebruikers

Ruim 3500 drugsgebruikers in en rond Nijmegen krijgen maandag een sms van de politie. Hierin wordt hen gewezen op de wijze waarop ze hulp kunnen…

Lees meer

Automobilist komt om door eenzijdig ongeval bij Krabbendijke

Bij een eenzijdig ongeluk bij Krabbendijke (Zeeland) is vrijdagavond een automobilist om het leven gekomen, melde de politie. Het ongeval gebeurde op de N289, de…

Lees meer

Aantal chats Slachtofferhulp verdriedubbeld na BOOS-uitzending

Het aantal chatgesprekken dat Slachtofferhulp voert is verdriedubbeld sinds de BOOS-uitzending van donderdagmiddag over seksueel grensoverschrijdend gedrag bij het programma The Voice of Holland. Het aantal telefoontjes…

Lees meer

Aartsrivaal Taghi geliquideerd in Zuid-Spanje

De Utrechtse drugshandelaar Ebrahim Buzhu (52) is dood aangetroffen in Zuid-Spanje, meldt Het Parool. Hij gold volgens de krant als aartsvijand van Ridouan Taghi. Het…

Lees meer

Ierland heft vrijwel alle coronamaatregelen op

De Ierse regering gaat bijna alle coronamaatregelen versoepelen vanaf zaterdag om 06.00 uur ’s ochtends. De Ierse zender RTE meldt dat de horeca dan weer…

Lees meer

Aangifte van aanranding tegen itemregisseur The Voice

Een voormalig kandidaat van The Voice of Holland gaat aangifte van aanranding doen tegen een itemregisseur van het programma. Dat laat een belangenbehartiger van de…

Lees meer

Twee verdachten Mallorca-zaak komen op vrije voeten

Twee van de drie verdachten van betrokkenheid bij de fatale mishandeling van Carlo Heuvelman uit Waddinxveen vorig jaar zomer komen op vrije voeten. Dat heeft…

Lees meer

Dood gevonden man in Breukelen mogelijk omgekomen door misdrijf

Een 67-jarige man die donderdag dood werd aangetroffen in zijn woning in Breukelen is mogelijk door een misdrijf om het leven gekomen. Dat meldt de…

Lees meer