Directeur Ahoy Rotterdam: cultuursector nu stap voor stap heropenen
Directeur van Ahoy Rotterdam Jolanda Jansen pleit ervoor om de cultuursector stap voor stap te heropenen. Het kabinet kondigt vanavond op de coronapersconferentie versoepelingen aan voor hoger onderwijs, de detailhandel, de kappers en de sport, maar voor horeca en de cultuur zit er mogelijk niets in het vat.
Volgens Jansen zijn mensen in haar sector "mentaal op". Ze begrijpt niet dat het kabinet niet meer soelaas biedt. "De besmettingen zijn hoog, maar ziekenhuiscijfers dalen nog steeds", zegt Jansen in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Alle doemscenario's die in december geschetst werden, lijken vooralsnog niet uit te komen. Volgens mij is dat een belangrijk uitgangspunt."
Ahoy Rotterdam werkte afgelopen zomer mee aan verschillende Fieldlab-evenementen en volgens Jansen blijkt daaruit dat het mogelijk is om bijvoorbeeld concerten veilig te houden. "Het Eurovisie Songfestival is een mooi voorbeeld. Maar ook tussen september en november, toen we twee maanden behoorlijk konden draaien, zag je aan de cijfers van het bron- en contactonderzoek van de GGD dat wij niet verantwoordelijk waren voor de ziekenhuisopnames. Het kan dus veilig."
Maar "minstens zo belangrijk" is volgens Jansen dat mensen eraan toe zijn om "iets met elkaar te beleven. Daar snakt iedereen naar. Het zijn niet alleen ondernemers die zich de afgelopen dagen laten horen. Ik denk dat het een breed maatschappelijk gevoel is."
Heropeningsplan
Jansen begrijpt dat het niet mogelijk is om vanaf morgen grote concerten toe te staan. Ze pleit voor een stappenplan. Om te beginnen zouden vanaf morgen bijvoorbeeld beurzen en musea gasten kunnen ontvangen. "Dat zijn doorstroomevenementen die je kunt vergelijken met een winkelcentrum. Dus als winkels opengaan, zou je prima een beurs of museum weer kunnen openen."
Ook denkt ze dat bioscopen, concertzalen en theaters veilig de deuren kunnen openen, omdat mensen een vaste zitplek krijgen en vooraf reserveren. "En bijvoorbeeld twee weken later zou je de ongeplaceerde evenementen kunnen toestaan. Dat zou een heel logisch heropeningsplan zijn."
Jansen vindt het belangrijk dat ondernemers in de cultuursector weer snel aan de slag kunnen. "Het is mentaal echt op", zegt ze over haar collega's. "Er moet een heropeningsplan komen. Het uitgangspunt moet zijn: de maatschappij moet open. Dat kan. Dat hebben we laten zien. Het is heel belangrijk om dat in gesprek met het nieuwe kabinet te realiseren."
Kabinet voorzichtig
Volgens politiek commentator van De Telegraaf Wouter de Winter is het kabinet voorzichtig. "Het gaat geleidelijk. Ze hebben de afgelopen twee zomers meegemaakt dat als je heel snel dingen massaal opent, de besmettingscijfers heel erg snel oplopen. De samenleving zei toen: wat hebben ze dit onzorgvuldig laten gebeuren. Dat verklaart de terughoudendheid, zeker op dit moment met 30.000 besmettingen per dag."
Wel begrijpt hij dat het wrang is dat er in het buitenland wél van alles mogelijk is. Veel Nederlanders trekken de laatste weken over de grens naar België en Duitsland om daar van meer vrijheden te genieten. "Maar een heleboel Nederlanders kunnen de grens niet over, omdat ze het geld niet hebben of bijvoorbeeld moeilijk het huis kunnen verlaten", zegt De Winther. "Het is uit dat eerlijkheidsoogpunt heel verklaarbaar dat je wel gaat kijken of je voor die eigen burgers iets kunt regelen."
Mogelijk toch versoepelingen
Dat er toch versoepelingen komen voor de horeca- en cultuursector is niet helemaal uitgesloten. Voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof heeft vanochtend – in de aanloop naar een cruciale ministerraad – nog contact gehad met de nieuwe minister van Economische Zaken Micky Adriaansens. Hij bevestigt in het NPO Radio 1-programma Sven Op 1 dat versoepelingen voor de horeca en cultuursector nog op tafel liggen. “Dat heeft ze me op het hart gedrukt”, aldus de werkgeversvoorman.