Kabinet stuit op steeds meer verzet: ‘Kan niet anders dan dat er versoepelingen komen’
Het kabinet stuit op steeds meer weerstand wat betreft de huidige coronamaatregelen. De besmettingen lopen weliswaar op, maar de ziekenhuisopnames niet. Uit protest tegen het huidige beleid willen winkeliers door heel Nederland zaterdag de deuren opengooien, ongeacht de uitkomst van de persconferentie.
Een van de gemeentes waar de winkels zaterdag open gaan is Valkenburg aan de Geul. Bij burgemeester Daan Prevoo is het verzoek neergelegd om te demonstreren. "En zo heb ik het ook geïnterpreteerd", zegt hij bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Op deze manier willen de ondernemers kenbaar maken het niet eens te zijn met het huidige coronabeleid. Het is hun grondrecht om te mogen demonstreren. Het is een vreedzaam protest." Er zijn afspraken gemaakt tussen ondernemers en de gemeente. De regels, zoals mondkapjes en afstand houden, worden zo goed mogelijk gehandhaafd.
De protesten dat winkeliers hun deuren openden was al eerder het geval in Urk, Bussum en Sittard. Daarover zei Dilan Yeşilgöz-Zegerius, minister van Justitie en Veiligheid, dat handhaving altijd een optie is. Dat geldt dus ook voor de vreedzame demonstratie in Valkenburg aan de Geul.
Verzet
"Niet alleen de burgers komen in verzet, maar heel institutioneel Nederland", zegt Telegraaf-verslaggever Wierd Duk. Denk aan provincies, veiligheidsregio's en burgemeesters. "Dan is het gewoon klaar en kan het niet anders dat er versoepelingen komen. Zeker als instituties tegen je keren."
Het blijft een lastig vraagstuk, zeker gezien de besmettingen. Die zijn historisch hoog. Daarentegen hebben die besmettingen geen grote nadelige gevolgen op de ziekenhuisopnames, die blijven op hetzelfde niveau hangen. "Maar het heeft wel gevolgen voor sectoren in de economie. Als de besmettingen nog meer stijgen, dan dreigen hele sectoren uit te vallen", zegt Duk. Daar moet het kabinet rekening mee houden. "Het kan niet meer anders dat er versoepelingen komen."