main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 13 januari 2022 — 11:12

Het verzet in Nederland groeit: ‘Het sociologische midden is niet goed vertegenwoordigd in het kabinet’

Of het nu gaat over de gaswinning in Groningen, het coronabeleid van het kabinet of het overstappen op kernenergie. De komende dagen gaan veel mensen de straat op om te demonstreren. Er is veel onvrede in de samenleving, die zich niet gehoord voelt door de overheid.

Er heerst veel ontevredenheid in Nederland en dat gevoel is vooral merkbaar bij gebieden waar de bevolking krimpt en waar het economisch niet zo goed gaat. “Een verschuiving van het zwaartepunt van proteststemmen van stad naar platteland”, zegt Josse de Voogd, sociaal geograaf, bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Het is dus aan de overheid om het vertrouwen weer terug te winnen. Maar hoe? “Goed het land in gaan en bewust zijn van de grote verschillen. Daar vanuit handelen, want jouw perspectief is niet hoe een ander het ziet”, weet De Voogd.

Groeiende groep afhakers

De groep van mensen die afhaken en de straat opgaan om protest te voeren dreigt steeds groter te worden. “Dan hebben wij het over mensen die minder hoog opgeleid zijn en buiten de randstad wonen”, vertelt Telegraaf-verslaggever Wierd Duk.

Volgens Duk gaat het ook vaak om personen die stemmen op de PVV of Forum voor Democratie. Die partijen zijn eigenlijk nooit vertegenwoordigd in de regering. Ook in Rutte IV niet. “Dat is een heel groot probleem. Uit onderzoek blijkt ook dat mensen die op VVD of D66 stemmen, vaak hoogopgeleide stedelijke mensen, tevreden zijn over zichzelf, hun eigen leven en over de koers van Nederland.”

Bij hen heerst dan het gevoel dat zij het midden van politiek Nederland zijn. Wat ook niet gek is als je naar de coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie kijkt. “Maar dat is helemaal niet zo”, legt Duk uit. “Het zijn de uitersten van Nederland. Een heel groot deel van Nederland is het helemaal niet eens met het wereldbeeld dat door hen wordt uitgedragen. Het sociologische midden is helemaal niet goed vertegenwoordigd in dit kabinet en daardoor groeit ook de groep van mensen die in verzet zijn.”

‘Giftige cocktail’

Tom Berendsen, CDA-Europarlementariër, snapt dat de groep mensen waar Duk het over heeft zich in de steek gelaten voelt. “Daar moet je actie tegen ondernemen”, zegt hij daarover. Maar het is wel een “giftige cocktail”.

Berendsen legt uit. “De terechte zorg van mensen die in de steek gelaten worden en recht hebben op voorzieningen. Ten tweede social media. Waar het lijkt alsof iedereen het geweldig heeft, maar jijzelf niet. Mensen uiten zich anoniem, waar je vroeger bij een verjaardagsfeestje een tik voor zou hebben gekregen. En politieke partijen die van die woede en boosheid een politiek verdienmodel maken.”

Feit is wel dat stemmers van bijvoorbeeld FVD of PVV hun partij nooit vertegenwoordigd zien in het kabinet. “Een gemeenschapspartij als het CDA had eigenlijk voor deze mensen moeten zorgen”, vindt Duk. “Zij roepen ook naar de politiek: ‘zorg ook om ons’.”

Crisis

De groep afhakers, waar nog weinig omkijken naar is, werden vroeger politiek vertegenwoordigd door partijen als het CDA, VVD en PvdA. Dat is volgens Duk niet meer het geval. “Dat is een hele ernstige politieke crisis. Zeker in een tijd van een pandemie.”

Duk merkt dat hij deze groep mensen als journalist steeds moeilijker kan bereiken. “Een groot deel daarvan leeft in een parallelle samenleving. Die lezen de krant niet meer of kijken niet naar talkshows. Vooral op het corona -en vaccinatiestandpunt kan ik niet meer tot ze doordringen. Dat is te geëscaleerd en gepolariseerd.”

Hoe lost dit probleem zich dan op? “De politiek moet begrijpen dat dit er is. Vervolgens moet het alle mogelijke moeite doen om deze groep te bereiken, maar dat lijkt mij een hele moeilijke opdracht.”

LEES OOK: Groningers woest om besluit over gaswinning: ‘Wij voelen ons belazerd’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten.
– VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans over de actuele politiek
– Schiphol-baas Dick Benschop en Shell-bestuurder Harry Brekelmans over luchtvaart en duurzaamheid
– Oud-Rusland correspondent Wierd Duk over Russische dreiging aan de grens van Oekraïne
– Reshma Roopram, wethouder in Barendrecht over ongewenst seksueel gedrag
Zondag 10 uur
OMT adviseert heropening samenleving tot 20.00 uur

De hele samenleving kan weer open tot 20.00 uur. Dat adviseert het Outbreak Management Team (OMT) aan het kabinet, zo bevestigen bronnen na berichtgeving in…

Lees meer

Vandalen coronarellen ontlopen betalen aangerichte schade

Niet de daders, maar gemeenten, de overheid en verzekeraars draaien op voor de miljoenenschade die vandalen een jaar geleden hebben aangericht bij de avondklokrellen. Dat…

Lees meer

46.219 positieve tests, minder coronapatiënten in het ziekenhuis

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 46.219 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 11.287 minder dan gisteren. Gemiddeld stijgt het aantal positieve…

Lees meer

500 zorgverleners bijna 2 jaar thuis met langdurige Covid

Minimaal vijfhonderd zorgmedewerkers zitten binnenkort twee jaar ziek thuis vanwege langdurige Covid, meldt FNV Zorg & Welzijn. Eind december opende de vakbond een meldpunt voor…

Lees meer

Politie stuurt sms naar 3500 Nijmeegse drugsgebruikers

Ruim 3500 drugsgebruikers in en rond Nijmegen krijgen maandag een sms van de politie. Hierin wordt hen gewezen op de wijze waarop ze hulp kunnen…

Lees meer

Automobilist komt om door eenzijdig ongeval bij Krabbendijke

Bij een eenzijdig ongeluk bij Krabbendijke (Zeeland) is vrijdagavond een automobilist om het leven gekomen, melde de politie. Het ongeval gebeurde op de N289, de…

Lees meer

Aantal chats Slachtofferhulp verdriedubbeld na BOOS-uitzending

Het aantal chatgesprekken dat Slachtofferhulp voert is verdriedubbeld sinds de BOOS-uitzending van donderdagmiddag over seksueel grensoverschrijdend gedrag bij het programma The Voice of Holland. Het aantal telefoontjes…

Lees meer

Aartsrivaal Taghi geliquideerd in Zuid-Spanje

De Utrechtse drugshandelaar Ebrahim Buzhu (52) is dood aangetroffen in Zuid-Spanje, meldt Het Parool. Hij gold volgens de krant als aartsvijand van Ridouan Taghi. Het…

Lees meer

Ierland heft vrijwel alle coronamaatregelen op

De Ierse regering gaat bijna alle coronamaatregelen versoepelen vanaf zaterdag om 06.00 uur ’s ochtends. De Ierse zender RTE meldt dat de horeca dan weer…

Lees meer

Aangifte van aanranding tegen itemregisseur The Voice

Een voormalig kandidaat van The Voice of Holland gaat aangifte van aanranding doen tegen een itemregisseur van het programma. Dat laat een belangenbehartiger van de…

Lees meer

Twee verdachten Mallorca-zaak komen op vrije voeten

Twee van de drie verdachten van betrokkenheid bij de fatale mishandeling van Carlo Heuvelman uit Waddinxveen vorig jaar zomer komen op vrije voeten. Dat heeft…

Lees meer

Dood gevonden man in Breukelen mogelijk omgekomen door misdrijf

Een 67-jarige man die donderdag dood werd aangetroffen in zijn woning in Breukelen is mogelijk door een misdrijf om het leven gekomen. Dat meldt de…

Lees meer