main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 13 januari 2022 — 09:42

Groningers woest om besluit over gaswinning: ‘Wij voelen ons belazerd’

In Groningen zijn ze woest dat er door het kabinet toch weer is besloten om meer gaswinning uit de Groningse bodem te halen. De Provinciale Staten van Groningen roept het kabinet op om dit besluit per direct terug te draaien.

Dat werd gister besloten bij een spoeddebat. Als het Rijk besluit hier geen gehoor aan te geven, dan moet de opbrengst van de extra gaswinning in ieder geval terugvloeien naar de Groningers in het aardbevingsgebied. Ook willen de Provinciale Staten-leden dat er een wettelijk vastgelegde einddatum komt voor het definitief dichtdraaien van de gaskraan.

Groningen boos op kabinet

Dries Zwart, initiatiefnemer van het spoeddebat en fractievoorzitter van Partij voor het Noorden, wil het liefst dat de einddatum zo snel mogelijk is. “De afspraak is dat in 2022 de gasproductie uit Groningen op nul gaat. Deze belofte moet gehouden worden”, zegt hij.

Het slechte nieuws is echter dat het zes van de negen grootgebruikers van gas niet lukt om op tijd van het Groningse gas af te gaan. Dat schrijft het Financieel Dagblad. “Dit is exact de reden waarom wij ons in Groningen belazerd voelen.” Vanaf de beving in 2012 in Huizinge werd de Groningers “allerlei beloftes” gedaan, vertelt Zwart. “Snelle afhandeling en volledige vergoeding van de schade. Al die beloftes zijn nog steeds niet ingelost.”

Aan veel huizen is zichtbare schade te zien. Zoals dikke scheuren in het plafond en de muren. Het feit is ook dat veel van deze burgers “tot hun overlijden daar wonen” en niet zomaar even kunnen verhuizen. “Zo staat Groningen ervoor. En dat met de belofte van de overheid hier iets aan te doen. Het is mensonterend. Wij zijn machteloos en kunnen geen kant op. Als je schade maakt, moet je deze vergoeden.”

‘Slecht beeld’

Duizenden mensen stonden deze week uren in de rij om een subsidie van 10.000 euro te innen. Genoeg Groningers kregen echter geen vergoeding, domweg omdat het potje op was. “Mensen moesten bedelen om een vergoeding. Ik ben boos en met mij vele, vele Groningers”, sluit Zwart af.

Op dezelfde dag dat de Groningers in de rij stonden voor hun subsidie, stond het kabinet op het bordes. Telegraaf-verslaggever Wierd Duk vindt dat dit “een slecht beeld” geeft. “De hele aanpak van de tragedie in Groningen is bizar. De beving in Huizinge had een nationaal moment moeten zijn, maar kennelijk zitten de Groningers ver van de randstad waar de hoogopgeleide politici vandaan komen.”

Duk verbaast zich erover dat deze situatie in Groningen “nog steeds niet op het netvlies van Den Haag” staat. “Onbegrijpelijk dat er zoiets gebeurt”, doelt Duk op de duizenden Groningers die in de rij stonden voor een subsidie. “De woede is volstrekt begrijpelijk.”

Hans Vijlbrief, staatssecretaris voor Mijnbouw gaat volgende week onder meer met bewoners in het aardbevingsgebied in gesprek.

LEES OOK: Groningen weer teleurgesteld: spoeddebat over ophogen gaswinning

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Zorgden paragnosten ooit voor een doorbraak in een onopgeloste zaak?

Bij een raadselachtige moord of vermissing duiken ze vroeg of laat op: paragnosten die zeggen dat ze informatie hebben doorgekregen waarmee ze de zaak kunnen oplossen. Heeft een tip van een paragnost ooit iets opgeleverd? Of leidt het vooral tot valse hoop bij wanhopige families? En hoe gaan politie en andere organisaties ermee om?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met criminoloog Jasper van der Kemp van VU Amsterdam en Hennie van Selst van Stichting Signi Zoekhonden. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel sprak met paragnosten en families die zoeken naar antwoorden.

Vrijdag tussen 19.00 en 20.00 uur

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Pro-Palestijnse organisaties: geen plannen voor demonstraties op 4 mei

Tijdens de Dodenherdenking op 4 mei zijn de pro-Palestijnse actiegroepen XR Justice Now, Stichting Plant een Olijfboom en het Nederlands Palestina Komitee niet van plan…

Lees meer

Economie eurozone in recessie na krimp in slotkwartaal 2023

De economie van de eurozone is in de laatste drie maanden van vorig jaar toch in een recessie terechtgekomen. In het vierde kwartaal van 2023…

Lees meer

D66-leider Jetten wacht formatieoverleg af, ziet wel kans GL-PvdA en VVD

D66-leider Rob Jetten wacht af waar de formerende partijen mee komen, maar mocht het toch stuklopen tussen de PVV, VVD, NSC en BBB dan denkt…

Lees meer

Transavia-topman ontkracht schrappen 20.000 stoelen voor de zomer: ‘Een slot is geen vlucht’

Het nieuws over Transavia dat 20.000 stoelen zijn geschrapt aankomende zomer, wordt ontkracht door topman Marcel de Nooijer. “Daar is helemaal geen sprake van. Ze…

Lees meer

Kabinet laat onderzoek doen naar grenzen demonstratierecht

Het kabinet laat onafhankelijk onderzoek doen naar het demonstratierecht, heeft het vrijdag besloten. Directe aanleiding is het groeiend aantal demonstraties, waarbij actievoerders vaak bewust de…

Lees meer

Hoe overleef je als kunstenaar in de harde kunstwereld? ‘Maak gebruik van social media’

Kunst is een booming business, maar hoe breng je als jonge kunstenaar je werk aan de man? De één zweert bij social media, waar de…

Lees meer