Omikron ontwricht allerlei sectoren: ‘Het is een ontzettend groot probleem en zal komende jaren doorzetten’
De besmettingscijfers zijn enorm hoog en blijven hard oplopen. Wereldgezondheidsorganisatie WHO verwacht zelfs half Europa op korte termijn besmet is met omikron. Dat heeft voor werkgevers grote nadelige gevolgen. Als iedereen bij een besmetting in quarantaine moet is het onmogelijk om werkroosters nog fatsoenlijk rond te krijgen.
Complete sectoren dreigen door personeelstekorten ontwricht te raken. "Planbaarheid en effectieve werkprocessen vallen weg", zegt Doekle Terpstra, voorzitter Techniek Nederland, bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. Een besmette elektricien of loodgieter kan immers niet bij iemand langsgaan om de problemen op te lossen.
'Groot probleem'
Maar niet alleen de technische detailhandel en de installatiebranche kampen met dit probleem. "Alle sectoren waar niet thuisgewerkt kan worden" zitten ermee, zegt Rabobank-econoom Nic Vrieselaar. "Denk aan de politie, de zorg, de bouw of installateurs." Nadelig voor de klant, maar ook voor de werkgever. Die draait dan in veel gevallen geen omzet. "Het is een ontzettend groot probleem."
Toenemend ziekteverzuim
Bij de politie zien ze ook toenemend ziekteverzuim, laat Janis Tamsma, hoofd Operatien Eenheid Politie Amsterdam weten. "Maar in het algemeen lukt het ons wel om de meest urgente zaken op te pakken."
De minder urgente zaken moet er dus aan geloven. Bijvoorbeeld als politieagent opereren in de wijken. "Daar zijn wij nu minder aanwezig. En dat is juist de kracht van de nationale politie, dat wij de oren en ogen zijn in de wijken. De effecten zijn nog niet echt zichtbaar, maar ik heb er wel zorg voor."
Lange termijn
Op de lange termijn kan het oplopende ziekteverzuim en de personeelstekorten grote gevolgen hebben. "Het onderstreept de noodzaak van investeren in arbeidsbesparende maatregelen", zegt Vrieselaar. "Voor de coronacrisis werd al gesproken over personeelstekort. Toen liep het aantal vacatures enorm op, terwijl het aantal werkzoekende enorm afliep."
Naar verwachting wordt dit probleem de komende jaren alleen maar erger. "Want wij vergrijzen ook. Wij hebben steeds minder mensen die gaan werken. Je kunt wel van mensen vragen of ze langer willen werken, maar het wringt."
Economische groei
Als het ware loopt Nederland nu tegen de grens van de economische groei aan. "Zie het als de optelsom van wat wij met z'n allen maken en verdienen", legt de econoom uit. "Als je meer wilt verdienen of wilt maken, moet je meer mensen aan het werk zetten." Want zo bevorder je de economische groei. "En dat is door de vergrijzing en verzuimpercentages erg lastig."
Maar je kunt het volgens Vrieselaar ook op een andere manier aanpakken. Door "met de mensen die je hebt beter, harder en slimmer te werken". Nederland heeft daar in vergelijking met andere landen veel minder in geïnvesteerd. "Dus daar kunnen wij wel een inhaalslag maken."