Ondernemer waarschuwt: ‘Winkelstraat mogelijk een stuk leger’
Volgens Peter Muller, voorzitter van winkeliersvereniging Koopgoot in Rotterdam, is de steun van de overheid voor veel ondernemers niet toereikend genoeg. Hij kijkt met spanning uit naar de coronapersconferentie van aanstaande vrijdag. Mocht de huidige lockdown worden verlengd, heeft dat mogelijk enorme gevolgen.
Volgens Muller trekken veel ondernemers het niet meer. Veel van hen komen op dit moment niet in aanmerking voor steun via de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW), die tot 31 januari kan worden aangevraagd. Zelf is hij een van hen. "We krijgen helemaal niks, omdat we een normale omzetmaand hebben gehaald in de helft van december. Maar voor bijna alle winkels is december heel belangrijk en een dubbele maandomzet", zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
"Economen zeggen dan: het valt allemaal wel mee, ondernemers maken geen gebruik van de regeling. Ja, me dunkt. Je kan er geen gebruik van maken, terwijl je eigenlijk een hele maand aan omzet kwijt bent. Het is heel raar." Ondernemers die wel recht hebben op NOW, worden niet schadevrij gesteld, voegt hij daaraan toe.
Winkelstraat 'stuk leger'
Muller vreest "dat het een stuk leger gaat worden in de winkelstraat" als de lockdown langer duurt en ondernemers niet beter worden gesteund. In Geleen (Limburg) zijn winkeliers daarom van plan om zaterdag 'gewoon' de deuren te openen, ook als de regels dat dan nog niet toestaan. Afgelopen weekend was dat al het geval op Urk en in Sittard.
Winkeliersverenigingen INretail en Raad Nederlandse Detailhandel (RND) willen dat het nieuwe kabinet het weer mogelijk maakt dat winkels opengaan. Nederland zou van de "pauzestand" moeten, meent INretail bijvoorbeeld. Ook Koninklijke Horeca Nederland (KHN) herhaalt dat het land weer open moet en roept op Nederland "uit de sluimerstand" te halen.
'Benieuwd naar totaalbeeld'
Econoom Esther van Rijswijk denk dat we pas over een aantal jaar vaststellen wat de schade voor ondernemers is, zegt ze in Goedemorgen Nederland. "Ik heb het overzicht niet. Ik zie heel veel problemen waarvan je denkt: hoe kan het? Maar ik ben zo benieuwd naar het totaalbeeld."
"Soms sta ik met ondernemers in vooral de horeca te kletsen die zeggen dat het niet meer kan. En dan kijk ik ze in de ogen en dan zie ik helemaal geen paniek. Ik denk ook wel eens: het gaat best. Maar ik heb ook ondernemers gezien die echt wanhopig zijn."
Ze verwacht dat veel ondernemers met schulden uit de crisis komen. "Ook bij de Belastingdienst. De vraag is hoe we daarmee omgaan. Daar zijn besluiten over genomen, maar die discussie zal terug blijven komen."
LEES OOK: Inflatie stijgt naar ongekende hoogte: ‘Hoogste in 40 jaar tijd’