main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Sven op 1 - 11 januari 2022 — 13:33

OMT-lid Bonten ziet licht aan het einde van de tunnel: ‘Zwarte scenario van tafel’

Lid van het Outbreak Management Team (OMT) Marc Bonten is voorzichtig optimistisch over de ontwikkelingen rond de omikronvariant van het coronavirus. Dat zei de arts-microbioloog vanochtend bij Sven op 1 op NPO Radio 1. “Het zwarte scenario is nu echt van tafel. Als je kijkt naar andere landen, kun je niet anders zeggen dan dat de ontwikkelingen gunstig zijn.”

In Denemarken en Engeland, waar de omikronvariant zich een aantal weken eerder verspreidde dan in Nederland, waren de besmettingscijfers alarmerend. Maar die cijfers vertalen zich in veel mindere mate naar intensive care-opnames dan we gewend zijn bij de voorgaande coronagolven. Zo liggen er in Denemarken weliswaar veel mensen op de verpleegafdelingen, maar op de ic’s blijft het relatief rustig.

Groepsimmuniteit

Volgens Bonten valt dit te verklaren door de opbouw van een zekere groepsimmuniteit tegen ernstige ziekte, mede dankzij de vaccins. Ook dat is terug te zien in Denemarken en Engeland, die een vergelijkbare vaccinatiegraad hebben met Nederland, maar wel veel eerder geboosterd hebben, zegt Bonten. Of dit kan leiden tot versoepelingen in Nederland, wordt morgen door het OMT besproken.. “Als dat klopt zou je kunnen zeggen: we laten het gewoon rondgaan in bepaalde delen van de bevolking die sowieso weinig kans hebben om een ernstige acute ziekte te krijgen.”

Als de cijfers en modellen deze theorie onderbouwen, zijn er dus misschien versoepelingen mogelijk, al wil Bonten daar geen harde uitspraken over doen. “Ik denk echt dat we stapje voor stapje moeten gaan”, zegt hij.

Verder is het mogelijk dat de quarantaineregel wordt versoepeld, om te voorkomen dat bepaalde sectoren plat komen te liggen. Zo moeten ook mensen die al een boosterprik gehad hebben thuis blijven wanneer iemand binnen het gezin besmet is met het coronavirus. “Ik denk dat we daar zeker naar moeten kijken”, zegt Bonten over de quarantaineplicht. “Het komt er uiteindelijk op aan welke ziektelast we gaan accepteren.”

Belang van OMT

De nieuwe minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers zei maandag dat het kabinet niet langer enkel naar medische modellen moet kijken als basis voor het coronabeleid. Daar is Bonten het mee eens. “Het aantal ziekenhuisopnames is één van de parameters in de afweging. De andere modellen gaan bijvoorbeeld over de economische en mentale schade. Die moeten ook meegenomen worden. Maar het kabinet heeft heel vaak de OMT-adviezen gevolgd”, geeft de arts-microbioloog toe.

Bonten geeft aan dat hij het zelf ook fijn zou vinden als het OMT iets minder belangrijk wordt gevonden. “Als het OMT er niet meer toe doet, dan zitten wij in een situatie waarbij de bedreiging voor de ziekenhuizen vele malen minder is.”

Het kabinet komt donderdag bijeen in het Catshuis om het advies dat het OMT morgen uitbrengt te bespreken. Vrijdagavond wordt dan tijdens de persconferentie van premier Mark Rutte en de kersverse minister van Volksgezondheid duidelijk of het advies wordt overgenomen.

LEES OOK: Nieuwe zorgminister Kuipers kijkt met andere blik naar corona dan De Jonge

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

Nog eens ruim twintig mensen opgepakt om fraude met coronasteun

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) heeft de afgelopen dagen meer dan twintig ondernemers aangehouden in een zaak die draait om fraude met coronasteun, zo…

Lees meer

Oud-ambassadeur Ed Kronenburg: toetreding Zweden en Finland tot de NAVO ‘verandert geopolitieke landschap in één klap’

De op handen zijnde toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO “verandert het geopolitieke landschap in één klap”. Dat zei oud-ambassadeur, en voormalig directeur…

Lees meer

Zweedse regering besluit NAVO-lidmaatschap definitief aan te vragen

De Zweedse regering heeft “formeel besloten” om het lidmaatschap van de NAVO aan te vragen, meldt premier Magdalena Andersson. De aanvraag zal zo spoedig mogelijk…

Lees meer

Vorig jaar minder politiemedewerkers ontslagen

Het aantal politiemedewerkers dat een disciplinaire maatregel opgelegd kreeg of werd ontslagen is vorig jaar licht gedaald, zo meldt de politie maandag vooruitlopend op de…

Lees meer

Horeca herstelt in razendsnel tempo: maar pas in 2023 op oude niveau

De Nederlandse horeca is bezig aan een opmars. In een razendsnel tempo zelfs, schrijft ING in een rapport. Er wordt dit jaar in de horecasector…

Lees meer

Gewonde door schietpartij bij speeltuin in Zoetermeer

In Zoetermeer is zondag een gewonde gevallen door een schietpartij iets na 14.30 uur bij een speeltuin op de Paganinirode. Na het schietincident zijn meerdere…

Lees meer