Ondernemers willen winkels weer open: ‘Dit moet per direct stoppen’
Het zijn moeilijke tijden voor ondernemers in de harde lockdown. Al helemaal als Nederlanders maar al te graag hun euro's spenderen over de grens in België en Duitsland. Gemist inkomen voor hen, maar ook voor de binnenlandse economie. Nu het nieuwe kabinet is beëdigd, is de roep om de strenge coronamaatregelen te heroverwegen groot.
Op meerdere plekken in Nederland gooiden ondernemers zaterdag de deuren van hun winkels open. Brancheorganisatie INretail stapt binnenkort naar het kabinet, met het verzoek de lockdown op te heffen. Zo'n 56.000 winkels hebben daar hun handtekening onder gezet.
'Motor van de economie'
Roy van Keulen, CEO van Ziengs Retail, hoopt ook dat de deuren van niet-essentiële winkels weer snel open mogen. Hij heeft een tip aan het kabinet hoe dat verantwoordelijk gedaan kan worden. "Mondkapjes en afstand houden. Voer dat nou per direct goed in en houd het beleid continu vast. Dan kan de retail open en gaat niet al het geld naar het buitenland of buitenlandse webshops", zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
"Midden-en kleinbedrijven, grootwinkelbedrijven. Zij zijn de motor van de economie. Juist daar moet naar gekeken worden en niet naar één of twee grote internationale spelers waar de overheid graag hun geld in stopt."
Kabinet
Van Keulen benadrukt nog dat veel ondernemers niet volledig gecompenseerd worden. "Dat moet per direct stoppen!"
De vraag is of het kabinet gevoelig is voor al het verlies dat de detailhandel in de tijd van de pandemie heeft verloren. "Het zal wel een rol spelen bij de afwegingen", reageert Jean Dohmen, financieel journalist van het Financieel Dagblad.
Dohmen zegt dat het voor het kabinet "een lastig verhaal" kan worden. De journalist bedoelt daarmee te zeggen dat het ene besluit genomen wordt op basis van lage ziekenhuisopnames en dat een ander besluit meer berust op hoge ziekenhuisopnames. "Het is uiteindelijk een medische afweging."