main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 7 januari 2022 — 09:59

Hoogleraar ouderengeneeskunde: omikron minder dodelijk bij ouderen, begin van het einde van de crisis

De omikronvariant van het coronavirus lijkt voor veel ouderen minder dodelijk dan andere varianten. Dat zegt Rudi Westendorp, een Nederlandse hoogleraar ouderengeneeskunde die in Denemarken woont en werkt, tegen het Algemeen Dagblad. Volgens hem kan omikron wel eens het ticket uit de pandemie zijn.

Het aantal besmettingen met omikron in Deense verpleeghuizen is de laatste weken “explosief” toegenomen, vergelijkbaar met de piek in 2020 en 2021, zegt Westendorp. Toch blijft het aantal sterfgevallen achter. “Begin december, toen de deltavariant hier nog dominant was, kregen in de verpleeghuizen in een week tijd 54 mensen corona en overleden er 6. In de laatste week, toen bijna alles al omikron was, raakten 596 bewoners besmet en overleden er 12.”

“Het aantal besmettingen is in de loop van december dus vertienvoudigd, maar het aantal sterfgevallen slechts verdubbeld. Dat zijn de sterkste cijfers die ik tot nu toe heb gezien voor de stelling dat omikron minder ziekmakend is. Deze cijfers lijken echt heel gunstig”, zegt Westendorp tegen de krant. Deense ouderen kregen voor december al een boosterprik.

‘Begin van het einde’

Volgens Westendorp blijkt uit Deens onderzoek ook dat omikron bij niet-gevaccineerden niet veel besmettelijker is dan de deltavariant. Wel raken gevaccineerden 2,6 tot 3,7 keer sneller besmet. Omikron trekt zich dus minder aan van de vaccins. “Maar daartegenover staat dus dat de gemiddelde ernst van het ziektebeeld afneemt. De conclusie die hier wordt getrokken, en die ook door de directeur van het Deense RIVM wordt verspreid: dit zou wel eens het begin van het einde van de crisis kunnen zijn.”

‘Lockdown steeds moeilijker uit te leggen’

Volgens econoom Edin Mujagić is steeds lastiger uit te leggen waarom Nederland in lockdown is. “Twee maanden geleden kregen we het nieuws: er is een nieuwe variant. Op dat moment weet je heel weinig. Nu komen er uit allerlei landen cijfers dat die nieuwe variant wel besmettelijker maar milder is”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

“Het was al moeilijk om aan mensen in Nederland uit te leggen waarom wij als enige land in Europa in lockdown zitten. Met de nieuwe cijfers wordt het nog moeilijker om straks uit te leggen dat de lockdown ook na 14 januari voorgezet wordt”, aldus Mujagić.

LEES OOK: Omikron lijkt andere symptomen te hebben dan voorgaande coronavarianten: ‘Je moet praktische criteria instellen’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nederland het nieuwe Mexico aan de Maas?

Is de angst voor ‘de enge man in de bosjes’ terecht? Worden er tegenwoordig meer moorden gepleegd door verwarde mensen? En is Nederland het nieuwe Mexico aan de Maas?

Misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem hebben samen een boek geschreven waarin ze mythes over moord doorprikken. Ze zijn te gast bij Maaike Timmerman in Het Misdaadbureau. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom heeft het boek al mogen lezen.

Vrijdag 19.00 uur

La dolce vita in Italië

De arbeidsmarkt in Italië ligt op zijn gat. Jonge hoogopgeleide Italiaanse millennials komen niet aan de bak en als zij al werk hebben, komen zij daar amper van rond. Is het leven voor deze generatie nog houdbaar in Italië?

Presentator Menen Seijkens is in Italië en doet onderzoek.

Donderdag 21.00 uur
COA: niet eerder zoveel asielzoekers in Ter Apel

In het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben niet eerder zo veel mensen overnacht als in de nacht van woensdag op donderdag. Dat meldt een woordvoerder…

Lees meer

Politiechef in Amsterdam over vijf gewonde agenten na ingreep bij demonstraties: ‘Gooien met ammoniak is straatterreur’ 

Politiechef in Amsterdam Frank Paauw zegt dat er bij pro-Palestijnse demonstraties gisteren in totaal 36 mensen zijn opgepakt. Bij de demonstraties zijn ook vijf agenten…

Lees meer

ING staat medewerkers toe Fries te praten met Friese klanten

Friestalige medewerkers van ING mogen nu ook Fries praten met klanten, als de klant dat wil, zeggen ING en de Friese gedeputeerde Eke Folkerts (Taal)….

Lees meer

Extra terugleverkosten om zonnepanelen niet verboden, stelt ACM

Energiebedrijven mogen kosten in rekening brengen bij eigenaren van zonnepanelen, mits deze niet onredelijk zijn. Dat concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) na onderzoek….

Lees meer

Actievoerders verhogen barricade bij bezetting UvA-terrein

De barricade die door demonstranten is opgeworpen bij de pro-Palestijnse bezetting van een terrein van de Universiteit van Amsterdam wordt verder opgehoogd. Actievoerders verstevigen de…

Lees meer

Israël: geen doorbraak in overleg Caïro, delegatie blijft wel

Israël ziet geen signalen van een doorbraak bij het overleg in Caïro over een staakt-het-vuren in de Gazastrook. De delegatie van het land blijft wel…

Lees meer

Jonge Italianen leven niet la dolce vita: ‘Je droomt ervan, maar de werkelijkheid steekt anders in elkaar’

La dolce vita, het zoete leven. Een Italiaans begrip, maar bestaat dit alleen in films of is het ook binnen handbereik voor de Italiaanse millennial?…

Lees meer