Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Coronacommissie: Adviezen aan ministerie van VWS bereikte Kamer pas na debat

Adviezen over de digitale ondersteuning bij de aanpak van corona bereikte de Tweede Kamer vaak te laat. Dat blijkt uit onderzoek van De Volkskrant. De commissie die is ingesteld door het ministerie van Volksgezondheid zet vraagtekens bij de werkwijze van het ministerie. De adviezen bereiken de Tweede Kamer pas als belangrijke debatten achter de rug zijn en besluiten al zijn genomen.

De Begeleidingscommissie Digitale Ondersteuning Bestrijding Covid-19 buigt zich bijvoorbeeld over vraagstukken rondom de Coronamelder-app of de CoronaCheck-app. Vervolgens brengt de commissie advies uit. Bij de stap erna, communicatie naar de Tweede Kamer, ging het vaak mis.

Advies naar Kamer

"We zijn ons bewust van debatten die gaan plaatsvinden en doen ons uiterste best om voorafgaand daaraan advies aan de minister uit te brengen", vertelt Erik Buskens, covoorzitter van de commissie en hoogleraar Health Technology Assessment aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) aan De Volkskrant.

Politieke afweging

Echter is het de commissie niet duidelijk "of en op welk moment" het advies wordt verwerkt en of deze vervolgens wordt gedeeld met de Kamer. Volgens leden van de commissie is er zo veel vertraging, omdat er politiek gevoelige punten werden aangestipt.

Het ministerie ontkent dat oordeel van de commissie. Volgens een woordvoerder van het ministerie was het niet altijd mogelijk om op tijd de adviezen te versturen naar de Kamer vanwege de timing. Wat daarin ook een rol speelde, was dat het ministerie tijd nodig had voor een reactie.

Onderzoeken

"Als je advies vraagt is het de bedoeling dat je het ter beschikking stelt aan de Kamer", reageert rechtsgeleerde Afshin Ellian in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Ik denk dat het een goed idee is dat dit goed wordt onderzocht."

LEES OOK: De Jonge over 2 jaar ministerschap: ‘Er zijn momenten geweest dat ik het loodzwaar had’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau