main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Op1 - 6 januari 2022 — 23:40

De Jonge over 2 jaar ministerschap: ‘Er zijn momenten geweest dat ik het loodzwaar had’

Het nieuwe kabinet staat in de steigers en alle ministerposten zijn verdeeld en bekendgemaakt. Hugo de Jonge keert niet terug als minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Hij wordt de nieuwe minister van Volkshuisvesting. Hoe kijkt hij terug op de afgelopen 2 jaar?

“Ik heb deze functie met huid en haar gedaan en met ontzettend veel passie en liefde, maar het waren 2 zware en turbulente jaren”, vertelt de Jonge in OP1 op NPO 1. Hij verwijst daarmee naar alle bedreigen aan zijn adres. Ook zijn familie wordt daarbij niet gespaard. “De laatste tijd gaat er geen dag voorbij of er gebeurt wel iets. Mensen komen aan de voordeur of ik krijg bedreigingen via de mail. Het belemmert me niet in mijn werk maar als zoiets thuis gebeurt, kruipt dat wel onder je huid.” De Jonge wil weinig kwijt over zijn persoonlijke beveiliging, maar door de politiepost voor zijn huis die recent is geplaatst, wijst alles erop dat de beveiliging is opgeschroefd.

‘Ik had graag de klus afgemaakt’

Desondanks heeft De Jonge nooit overwogen om te stoppen, sterker nog: hij had graag nog doorgegaan als coronaminister. “De crisis is nog niet opgelost. Ik had graag de klus afgemaakt.” Wat het dan waard maakt om de handdoek ondanks alle bedreigingen niet in de ring te gooien is volgens de bewindsman simpel: ”Je kunt echt het verschil maken in het leven van mensen. Het is een ontzettend mooie taak om te mogen doen.”

‘Geen begrip voor mensen die zich niet laten vaccineren’

Toch zijn er ook momenten geweest waarop De Jonge zich machteloos voelde. “Er zijn momenten geweest dat ik het loodzwaar had. Dat was vooral aan het begin van de crisis, toen het aantal sterfgevallen in de verpleeghuizen alsmaar bleef toenemen.” De voormalig coronaminister kan dan ook geen begrip opbrengen voor mensen die zich niet laten vaccineren. “We hebben  politiek gezien te veel begrip voor deze kleine groep.”

Terugkijkend op alle persconferenties en de maatregelen die zijn genomen kan De Jonge maar één ding zeggen: ”Het is makkelijk om achteraf te oordelen of een besluit juist is geweest. Ik denk dat het inherent is aan een crisis om fouten te maken. Als je geen fouten wilt maken, dan moet je met je handen in de zakken aan de kant gaan staan, maar daar los je ook niks mee op.”

LEES OOK: Hugo de Jonge geen minister van Volksgezondheid in nieuwe kabinet

Door: Floortje van Gameren

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

Nog eens ruim twintig mensen opgepakt om fraude met coronasteun

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) heeft de afgelopen dagen meer dan twintig ondernemers aangehouden in een zaak die draait om fraude met coronasteun, zo…

Lees meer

Oud-ambassadeur Ed Kronenburg: toetreding Zweden en Finland tot de NAVO ‘verandert geopolitieke landschap in één klap’

De op handen zijnde toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO “verandert het geopolitieke landschap in één klap”. Dat zei oud-ambassadeur, en voormalig directeur…

Lees meer

Zweedse regering besluit NAVO-lidmaatschap definitief aan te vragen

De Zweedse regering heeft “formeel besloten” om het lidmaatschap van de NAVO aan te vragen, meldt premier Magdalena Andersson. De aanvraag zal zo spoedig mogelijk…

Lees meer

Vorig jaar minder politiemedewerkers ontslagen

Het aantal politiemedewerkers dat een disciplinaire maatregel opgelegd kreeg of werd ontslagen is vorig jaar licht gedaald, zo meldt de politie maandag vooruitlopend op de…

Lees meer

Horeca herstelt in razendsnel tempo: maar pas in 2023 op oude niveau

De Nederlandse horeca is bezig aan een opmars. In een razendsnel tempo zelfs, schrijft ING in een rapport. Er wordt dit jaar in de horecasector…

Lees meer

Gewonde door schietpartij bij speeltuin in Zoetermeer

In Zoetermeer is zondag een gewonde gevallen door een schietpartij iets na 14.30 uur bij een speeltuin op de Paganinirode. Na het schietincident zijn meerdere…

Lees meer