Hugo de Jonge keert in het nieuwe kabinet niet terug als minister van Volksgezondheid. Zijn portefeuille gaat naar D66, blijkt uit de verdeling die donderdag is bekendgemaakt.

Partijgenoot Wopke Hoekstra stopt als minister van Financiën. Ook hij wordt opgevolgd door iemand van D66. Volgens RTL Nieuws gaat het om D66-leider Sigrid Kaag. Het CDA krijgt de ministeries van Buitenlandse Zaken, Sociale Zaken, Volkshuisvesting en Binnenlandse Zaken.

Het CDA neemt ook afscheid van Justitie en Veiligheid, nu nog in handen van Ferd Grapperhaus. De VVD levert op dat ministerie de minister en de staatssecretaris van Asiel en Migratie. De minister voor Rechtsbescherming wordt een D66’er.

Ook Defensie en Onderwijs gaat naar D66, terwijl de VVD de ministers van Infrastructuur en van Economische Zaken levert. Op Landbouw komt opnieuw een minister van de ChristenUnie.

De nieuwe ministerpost voor Klimaat en Energie, ondergebracht bij Economische Zaken, gaat zoals verwacht naar D66. De VVD levert de minister voor Natuur en Stikstof, die onder Landbouw gaat vallen. De minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen wordt iemand van de ChristenUnie.

‘Beëdiging nieuw kabinet op 10 januari’

Formateur Mark Rutte, zelf de beoogde premier, ontvangt van maandag 3 tot en met donderdag 6 januari alle kandidaat-bewindspersonen. Hun namen worden op zondag 2 januari bekendgemaakt. De beëdiging van het nieuwe kabinet wordt op maandag 10 januari verwacht.

LEES OOK: Zware beveiligingsmaatregelen bij huis Hugo de Jonge