Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Bedrijven zonder omzetverlies ontvangen vaak toch coronasteun: ‘Voelt echt niet prettig’

Peter Visser

Bedrijven die amper in de problemen komen door de coronacrisis doen vaak wel een beroep op de steunmaatregelen, ondanks een verzoek van de overheid om dat niet te doen. Dat bevestigt het ministerie van Sociale Zaken aan De Telegraaf.

Dat de bedrijven toch kunnen aankloppen voor de NOW (loonsubsidie) en TVL (vastelastenregeling), komt door de manier waarop het omzetverlies wordt berekend. Zo is er regelmatig een mismatch bij seizoensbedrijven, zegt een accountant met veel agrarische klanten tegen de krant. "Sommige kwekers hebben de ene helft van het jaar wel omzet en de andere helft nooit. Maar de referentieperiode voor de NOW is de gemiddelde kwartaalomzet uit 2019."

"Dat is de jaaromzet gedeeld door vier, waardoor een kwartaal waarin nooit omzet wordt gemaakt opeens wel omzet heeft", legt de accountant, die anoniem wil blijven, uit. Als het kwartaal uit 2020 of 2021 zonder omzet wordt vergeleken met de periode uit 2019, is er sprake van "gigantisch" omzetverlies. Een bedrijf heeft volgens de regels dan recht op steun.

Volgens hoogleraar externe verslaggeving aan de VU Amsterdam en hoofd vaktechniek bij accountant PwC Arjan Brouwer speelt het niet alleen bij boerenbedrijven. "Er zijn veel meer bedrijven die technisch recht hebben op steun, maar niet als je kijkt naar de geest waar de steun voor bedoeld is", zegt hij tegen de krant.

Het ministerie van Sociale Zaken erkent het probleem. "De wetgeving is snel in elkaar gezet om zo veel mogelijk bedrijven te helpen en de werkgelegenheid in stand te houden", zegt een woordvoerder.

'Veel mensen tussen wal en schip'

Het is extra zuur voor bedrijven die door de regeltjes juist buiten de boot vallen en geen steun krijgen, terwijl ze wel hard door de crisis worden geraakt. Eén van hen is horecaondernemer Baukje Haarsma. "Het is niet fijn om te zien. Wij zijn heel strijdbaar om die steun wel te krijgen, maar wij krijgen het niet. Het voelt echt niet prettig", benadrukt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

"Er is een standaard model en daar wordt niet van afgeweken. Wij krijgen geen steun en andere ondernemers wel, omdat ze wel in het plaatje passen." Haarsma hoopt dat er maatwerk komt. "Er vallen heel veel mensen tussen wal en schip, dus zoek daar een oplossing voor."

LEES OOK: Kappers houden coupes ministers goed in de gaten tijdens bordesscène


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau