main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 5 januari 2022 — 10:32

VVD-Kamerlid vindt het onbegrijpelijk dat binnensporten niet mag: ‘Deel van de oplossing’

VVD-Kamerlid Rudmer Heerema wil dat de sportsector als essentieel wordt bestempeld. Hij vindt het onbegrijpelijk dat binnensporten opnieuw niet is toegestaan tijdens een lockdown en stelt samen met het CDA en D66 schriftelijke vragen aan het kabinet. Volgens Heerema is sporten niet alleen goed voor het lichaam en de weerbaarheid tegen het virus, maar ook voor de geest.

“Wij worden in Nederland gemiddeld coronakilo’s zwaarder op dit moment. Dat was vorig jaar drie kilo en dat is nu al ongeveer gemiddeld vijf kilo per persoon. Dat is ontzettend veel. Het moet er de komende tijd ook weer allemaal af om gezond te blijven. Maar sport is wat mij betreft ook een lichtpuntje in deze crisis”, zegt de VVD’er in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Volgens Heerema is sporten “deel van de oplossing. Dat heb ik vanaf dag één gezegd. Het zorgt ervoor dat je fit, gezond en weerbaar bent. Je kan ook corona krijgen en zwaar ziek worden als je heel gezond en fit bent, maar de kans is dan veel minder groot. Mensen die in de ziekenhuizen liggen, zijn vaak mensen met obesitas en een mindere weerstand.” Hij vindt “dat wij er alles aan moeten doen om ervoor te zorgen dat mensen de kans krijgen om zo fit, gezond en weerbaar mogelijk te worden”.

Fysiotherapeut Tamara Visscher benadrukt het belang van sporten. “Het vermindert de kans op gezondheidsproblemen zoals verhoogde bloedsuikers, overgewicht en een verhoogd cholesterol. Maar ook mentale klachten kun je voorkomen door voldoende te bewegen.” Zelfstandig buitensporten – wat wel is toegestaan – is volgens haar niet zaligmakend. “Bij hardlopen bijvoorbeeld zien we vaak dat mensen verkeerde schoenen dragen of een verkeerde houding aannemen, waardoor je blessures krijgt.”

‘Ontzettend veel onderzoeken’

Een meerderheid van de Tweede Kamer steunde in december een motie van CDA-Kamerlid Joba van den Berg die het kabinet opriep uit te zoeken of sport en bewegen kan worden aangemerkt als essentiële sector. De Kamer vroeg het kabinet uit te zoeken “onder welke randvoorwaarden sport en bewegen zo spoedig mogelijk toegevoegd kunnen worden aan de lijst van essentiële sectoren”. Dat was van belang omdat ook tijdens de strengste lockdowns die essentiële sectoren niet gesloten werden.

“Rutte zei toen: dat moeten we onderzoeken”, zegt Heerema. Hij begrijpt niet wat er nog te onderzoeken viel. “Volgens mij zijn er ontzettend veel onderzoeken die aantonen dat het belangrijk is dat je blijft sporten tijdens zo’n pandemie. In een heel interessant onderzoek van de Erasmus Universiteit onder eigen studenten blijkt dat studenten daar de sportscholen openen op één zetten.”

Een motie van Caroline van der Plas (BBB) begin december om de buitensportsector te kwalificeren als essentieel haalde het niet en kreeg opvallend genoeg geen steun van de VVD. Heerema: “Die motie was op dat moment niet haalbaar voor ons. Het lukte niet om iedereen mee te krijgen. Daarom ben ik zo blij dat we later op voorspraak van het CDA wel die stap konden zetten en nu met de schriftelijke vragen de druk opvoeren om de sportsector essentieel te maken.”

‘Negen verschillende regimes gehad’

Viroloog Ab Osterhaus denkt dat sporten “heel belangrijk is”, maar is er niet van overtuigd dat dat per se binnen moet gebeuren. “Er zijn hier en daar nog wel wat vraagtekens of sporten binnen veilig kan.”

Het Outbreak Management Team (OMT) komt deze week samen en brengt vrijdag een nieuw advies uit aan het kabinet. Heerema heeft goede hoop dat het belang van sporten daarin wordt meegenomen. Het is vooral een kwestie om de bewindspersonen te overtuigen. “In het OMT-advies van afgelopen week stond dat binnen- en buitensporten voor kinderen onder 18 jaar kon. Het kabinet heeft vervolgens besloten dat het alleen buiten mag.”

“Tijdens de vorige lockdown hebben we gezegd: dat is gek en heeft het kabinet het aangepast”, zegt Heerema. Tijdens deze lockdown zijn de regels dus weer anders. “We hebben negen verschillende regimes van sport gehad sinds de start van de coronacrisis. 148 zetels in de Kamer hebben gezegd: sport moet essentieel worden. Wij willen nu de druk opvoeren om ervoor te zorgen dat het kabinet sport in ieder geval op een hoger plan zet.”

Als dat niet gebeurt “heeft het kabinet wat uit te leggen”, aldus Heerema.

LEES OOK: NOC*NSF verzoekt kabinet sporten tot 20.00 uur toe te staan: ‘Zie het als essentiële sector’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Haagse Lobby

Het Openbaar Ministerie in Den Haag vroeg vandaag de rechtbank om een streep te zetten door maar liefst 53 strafzaken in verband met capaciteitsproblemen. Drugsdealers en inbrekers gaan hierdoor vrijuit en slachtoffers worden de dupe van grote personeelstekorten in de strafrechtketen. Wat moet er gebeuren om ons land veilig te houden? Te gast zijn:

  • Justitiewoordvoerder in de Tweede Kamer Anne Kuik (CDA)
  • Burgemeester van Deventer Ron König
  • Vicevoorzitter van de Nederlandse Politiebond Albert Springer
Maandag tussen 20.30 en 21.30

Op1

Premier Rutte is maandag te gast in een speciale uitzending van Op1, rechtstreeks vanuit het Catshuis, op NPO1.

In een WNL-Catshuis-special van Op1 praat Sven Kockelmann een klein uur met de premier. Over onder meer de zorgen en de onrust in het land. Over de kritiek op het kabinet en de premier zelf. In een tijd waarin het vertrouwen in de politiek laag is, de problemen zich opstapelen en de zorgen over de bestaanszekerheid groot zijn. Vlak na zijn felle toespraak richting Vladimir Poetin bij de Verenigde Naties, zal de Minister-President ook worden bevraagd over de oorlog in Oekraïne en de gevolgen voor ons land, op korte en langere termijn.

Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf, 201.600 dieren gedood

Ruim 200.000 dieren bij een pluimveebedrijf in Nieuw-Weerdinge in Drenthe worden gedood omdat daar de vogelgriep is vastgesteld. Het is waarschijnlijk de ernstig besmettelijke versie…

Lees meer

Eerste asielzoekers komen aan op cruiseschip in Velsen-Noord

De eerste honderd asielzoekers zijn maandagmiddag aangekomen bij het cruiseschip in Velsen-Noord, waar het komende half jaar een noodopvang is ingericht. De groep kwam met…

Lees meer

Verdachte van betrokkenheid aanslag Peter R. de Vries aangehouden

Een 30-jarige man uit Polen is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Dit maakte het Openbaar Ministerie…

Lees meer

Aantal opgenomen mensen met corona loopt snel op

Het aantal mensen dat met een coronabesmetting in het ziekenhuis ligt, stijgt snel. Ziekenhuizen behandelen momenteel 601 positief geteste mensen. Dat zijn er 102 meer…

Lees meer

Voorman Bouwend Nederland Maxime Verhagen: woonagenda Hugo de Jonge in gevaar

Het extra geld dat in het regeerakkoord beschikbaar is gemaakt voor de woningmarkt blijft volgens voorzitter van Bouwend Nederland Maxime Verhagen “allemaal op de plank…

Lees meer

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

Blijf nu op de hoogte van het laatste nieuws.

Klik hier