main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 5 januari 2022 — 11:15

Lockdown zorgt weer voor veel drukte in de natuur, Goois Natuurreservaat maakt zich grote zorgen

Door beperkingen van de lockdown trekken veel mensen weer de natuur in om te wandelen. Iets wat boswachters normaalgesproken stimuleren, maar op sommige plekken is het nu zo druk dat het te veel van het goede is. Zo maakt het Goois Natuurreservaat (GNR) zich grote zorgen omdat de coronadrukte voor ecologische schade zorgt.

“De natuur in Nederland is gewend dat het zondags heel druk is, of in vakantieperiodes. Zo zijn er op zaterdagmiddag veel fietsers en grote groepen ruiters. Doordeweeks is iedereen aan het werk of op school en kan de natuur zijn gang gaan”, legt boswachter John Didders uit in Goedemorgen Nederland.

‘De hele week door weekend’

Maar “nu is het de hele week door weekend”, zegt Didders. “Dat merkt de natuur gewoon. En als de jeugd of gezinnetjes op maandagochtend besluiten een potje te gaan voetballen, of de hond te ver rond laten lopen, dwars door de heide en daar de reeën en hazen opjaagt, levert dat ongewenste situaties op”, zegt hij. “Dan komen jij en de hond blij terug bij je auto, maar de natuur en wij zijn niet blij, want we zien de gevolgen aan de achterkant.”

Collega-boswachter Mirjam de Hiep heeft hierom een brief geschreven aan Rutte. De boswachter roept de hulp van de premier in met de hoop dat hij de situatie landelijk onder de aandacht kan brengen. Willen wij als Nederlanders kunnen blijven genieten van de natuur dan zullen we er anders mee om moeten gaan, is haar kernboodschap die Den Haag zou moeten verspreiden, zo schrijft NHNieuws.

LEES OOK: Criminelen dumpen steeds vaker drugsafval in Veluwse bossen

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De Podcast Het Misdaadbureau

Wildwesttaferelen in de Nederlandse natuur: stropers maken de buitengebieden onveilig door met vuurwapens te schieten op hazen, reeën en konijnen. Mensen die melding maken van wildstroperij moeten dat soms bekopen met bedreigingen en intimidaties.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Rolf Overdiep, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Natuurtoezicht, groene boa Wim Kutterik uit Almelo en Bjorn van der Veen, regiomanager in Overijssel en Drenthe van de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging. Onderzoeksjournalist Berend Jansen is in de cijfers en achtergronden gedoken.

Luister nu naar de podcast!

NS waarschuwt honderdduizenden klanten voor datalek

Nederlandse Spoorwegen heeft ongeveer 780.000 klanten gewaarschuwd dat hun persoonsgegevens mogelijk zijn betrokken bij een datalek. Het vervoersbedrijf werkt samen met marktonderzoeker Blauw, en bij…

Lees meer

Rusland straft vader van meisje dat antioorlogstekening maakt

Rusland heeft een man gestraft die bekend is omdat zijn dochter een tekening maakte tegen de Russische oorlog in Oekraïne. Aleksej Moskaljova is tot twee…

Lees meer

Kinderen spannen kort geding aan omdat ze geen afscheid mogen nemen van vader

De rechtbank in Almelo heeft onlangs bepaald dat twee kinderen die niet bij de uitvaart van hun vader mochten zijn, toch afscheid van hem mochten nemen….

Lees meer

Drie puppy’s achtergelaten in natuurgebied Venlo

In het natuurgebied Jammerdal in Venlo zijn maandagavond drie achtergelaten puppy’s gevonden. Het gaat om drie jonge reutjes van ongeveer zes maanden oud, zo meldt…

Lees meer

Treinverkeer Den Bosch – Boxtel hervat na overlast door dassen

Het treinverkeer tussen Den Bosch en Boxtel in Noord-Brabant wordt woensdag hervat. Sinds vorige week dinsdag reden geen treinen op het traject omdat dassen bij…

Lees meer

Minister Dijkgraaf (D66) over crisisberaad kabinet: ‘Vastgestelde stikstofdoelen zijn erg belangrijk’

Het kabinet houdt vandaag een topoverleg over de monsterzege van de BoerBurgerBeweging (BBB) en de gevolgen hiervan voor de geloofwaardigheid van de huidige koers die…

Lees meer

Zelfscankassa blijkt duurkoop te zijn: er wordt steeds meer gestolen in supermarkten

Uit politiecijfers blijkt dat het aantal winkeldiefstallen in supermarkten fors is gestegen. In 2021 ging het om 30 duizend, in 2022 om 40 duizend en…

Lees meer