main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 4 januari 2022 — 10:48

Scholen weer open, maar schade blijft: ‘Bestempel onderwijs als essentiële dienstverlening’

Basis- en middelbare scholen mogen vanaf aanstaande maandag weer open, zo maakte het demissionaire kabinet gisteren bekend. Maar daarmee zijn niet alle zorgen over de effecten van deze en voorgaande sluitingen als sneeuw voor de zon verdwenen. Volgens Reshma Roopram, wethouder Zorg, Welzijn en Jeugd in Barendrecht, moet onderwijs dan ook bestempeld worden als essentiële dienstverlening.

“Zorg dat onderwijsmedewerkers hetzelfde worden behandeld als zorgpersoneel”, beklemtoont ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Dat betekent dus dat ze ook voorrang krijgen bij het vaccineren, zodat ze zo lang mogelijk open kunnen blijven. Er zijn meerdere mogelijkheden om ervoor te zorgen dat het onderwijs ook fysiek open kan blijven.”

Nasleep

De scholen zijn nu een week langer dichtgebleven dan gewoonlijk, omdat de kerstvakantie twee weken duurt. Hoewel dat misschien niet lang lijkt heeft dit toch veel schade aangericht, zegt Roopram. “Alleen al in mijn gemeente zien we dat we nog steeds in een nasleep zitten van de eerdere lockdowns. Daarbij zien we echt dat er een toename is van het aantal meldingen als het gaat om zorgen rondom jongeren en kinderen”, vertelt de wethouder. “Denk aan game-, drugs- en alcoholverslavingen, een toename van het gebruik van lachgas en ook eenzaamheid. Dat zijn dingen die we toen al hadden en die alleen maar verergerd worden.”

Ook Luc Lauwers van Rutgers, een kenniscentrum voor seksualiteit en seksuele gezondheid, benadrukt de ernst van het sluiten vaan de scholen. “We kunnen nog niet heel veel zeggen over wat voor effect het precies heeft. Maar uit onderzoek blijkt wel dat de relationele en seksuele ontwikkeling van jongeren enorm is achtergebleven, en dat het mentaal welzijn van jongeren enorm is afgenomen”, zegt hij. “Tegelijkertijd bleek dat met de versoepelingen ook snel toe te nemen. In dat opzicht zijn jongeren ook zeer veerkrachtig. Alleen de somberheid en eenzaamheid is nog steeds een stuk hoger dan voor de coronacrisis.”

‘School is veel meer dan alleen onderwijs’

Lauwers beklemtoont dat een school “veel meer is dan alleen onderwijs”. “Het is ook een hele belangrijke ontmoetingsplek voor kinderen en jongeren, en ze leren ook het beste en het meest van elkaar”, legt hij uit. “Bijvoorbeeld waar het gaat over hoe je op een respectvolle manier met elkaar omgaat en hoe bepaalde processen in de samenleving werken. Je kunt lang niet alles leren uit boeken of online via een scherm.”

Volgens Roopram wordt er op dit moment lang niet alles aan gedaan om bijvoorbeeld die gevoelens van eenzaamheid en depressies tegen te gaan. “Als je het mij vraagt worden er alleen maar ad hoc beslissingen gemaakt en wordt het onderwijs niet gezien als een kinderrecht”, zegt ze. “We hebben het kinderrechtenverdrag waarbij elk kind recht heeft op onderwijs. Als je kijkt hoe we daar in Nederland en de rest van Europa mee omgaan, denk ik dat we dat op een andere manier moeten aanpakken.”

Plan B

Er moet dan ook een plan B komen, aldus de Barendrechtse wethouder. “Als er weer een lockdown dreigt, moet er een aangepaste vorm van onderwijs geboden kunnen worden. En dat kan, zonder dat alles direct dicht hoeft.” Daarbij valt te denken aan een hybride vorm van onderwijs, zegt Roopram. “Denk aan het boosterprikken van onderwijspersoneel en het dragen van de juiste mond- en neusmaskers.”

LEES OOK: Virologen zien voors en tegens in dilemma heropening scholen

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Hoe blijft Nederland welvarend in de toekomst?

Den Haag heeft er een aantal enerverende economische weken op zitten. Eerst was daar groot nieuws vanuit Brussel: de Italiaanse mastodont Draghi spoorde ons aan om een enorme zak geld te investeren in de toekomst, anders vallen we in het niet bij het economische geweld in de VS en China.

En dichter bij huis waren daar natuurlijk koopkrachtplaatjes, mooie hoedjes en grote beloftes. Hoe ligt het land er economisch bij na Prinsjesdag?

Die vraag stelt Martijn de Greve aan:

  • Michiel Dijkman, directeur van het Utrecht Economic Board;
  • Ank Bijleveld, voorzitter van het Twente Board;
  • En Jean Dohmen, financieel journalist van het FD.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Podcast: Vervalste diamanten in omloop

Criminelen zijn gek op goud en diamanten. Een kleine hoeveelheid kan al een enorme waarde hebben, is gemakkelijk te verbergen en laat weinig sporen na.

Presentator Maaike Timmerman duikt in de schimmige wereld van fout goud en gestolen diamanten met onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel. Bij hen te gast zijn Hanco Zwaan van het Nederlands Edelsteen Laboratorium en Joost van Slobbe, directeur Nationale Samenwerking tegen Ondermijnende Criminaliteit.

Beluister de podcast hier!

Pak je regenkleding maar vast uit de kast, de herfst laat zich in volle glorie zien

Wie nog had gehoopt van een nazomer te kunnen genieten, komt bedrogen uit, voorlopig wordt het namelijk koud en behoorlijk nat.  Er zijn daarnaast zware…

Lees meer

Rabobank investeert extra miljard in middenhuurwoningen

Rabobank steekt een extra 1 miljard euro in het Woningfonds van dochterbedrijf BPD om meer woningen te kunnen bouwen. Met dit fonds willen de bank…

Lees meer

Onrust bij azc in Grave te groot, open dag afgelast

De open dag bij het asielzoekerscentrum in Grave, die komende zaterdag zou zijn, is op het laatste moment afgelast. Dat schrijft Omroep Brabant op basis…

Lees meer

Israël verwerpt voorstel voor bestand: strijd gaat verder

Israël heeft een internationaal voorstel verworpen voor een bestand van 21 dagen in het grensgebied met Libanon. “Er komt geen wapenstilstand in het noorden. We…

Lees meer

Nederlandse rol in ruimtevaart steeds marginaler door gebrek aan investeringen

De Europese ruimtevaartindustrie moet onafhankelijker worden. Daarvoor pleit ruimtevaarder André Kuipers in Sven op 1. “We beseffen dat we onze eigen boontjes moeten doppen als…

Lees meer