Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Burgemeester Broertjes (Hilversum) bezoekt nabestaanden MH17 nog steeds elke kerst

Redactie

Het waren de donkerste weken van zijn burgemeesterschap. De Hilversumse burgervader Pieter Broertjes (PvdA) verloor vijftien stadsgenoten op de dag van het MH-17 drama. Ze werden vereeuwigd in de vorm van vijftien zonnebloemen bij de Vituskerk in Hilversum. ‘Ik heb nog altijd contact met nabestaanden’, vertelt de burgemeester. ‘Op eerste Kerstdag gaan mijn vrouw en ik naar een vrouw die haar man, zoon en twee kleinkinderen verloor. Soms is verdriet gewoon te groot voor mensen’.

MH17 veranderde talloze Nederlandse levens en ook het burgemeesterschap van Broertjes nam een andere vorm aan. Voor de aanslag leverde het begrip ‘burgervader’ altijd gefronste wenkbrauwen op bij hem. ‘Maar na MH17 realiseerde ik dat er een grote behoefte was aan iemand die boven de partijen staat. Pas toen besefte ik hoe belangrijk een burgervader is’.

Broertjes sprak Sven Kockelmann op het moment dat het Openbaar Ministerie de strafeis tegen de verdachten van de MH17-zaak bekend maakte: levenslang. ‘Een heel gepaste strafmaat’, reageert een opgeluchte Broertjes. ‘De nabestaanden hebben ook allemaal levenslang gekregen’. Hij vermoedt dat er opluchting heerst bij hen. ‘Ik denk dat de nabestaanden heel blij zijn dat er nu een strafmaat ligt. Het zal ook veel emoties naar boven halen. Op zo’n dag komen alle herinneringen weer terug’.

LEES OOK: OM eist levenslang tegen vier verdachten in MH17-proces: ‘De wereld zal dat horen’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau