main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 17 december 2021 — 15:02

Zorgt Rutte IV ervoor dat Nederland weer het aantrekkelijkste vestigingsklimaat van Europa krijgt?

Nederland gaat in hoog tempo op de schop: van klimaat, stikstof, tot de arbeidsmarkt en woningbouwplannen. Gaat Rutte IV er voor zorgen dat Nederland weer het meest aantrekkelijke vestigingsklimaat van Europa krijgt? Ingrid Thijssen, voorzitter van VNO-NCW, is tevreden over het regeerakkoord, maar dan moet het wel uitgevoerd worden. “De overheid is heel goed in beleid, maar om het in praktijk voor elkaar te krijgen is ingewikkeld.”

“Ik denk dat weinig mensen realiseren voor wat voor enorme verbouwing van onze leefomgeving we staan als Nederland. Dat wordt gigantisch”, zegt Thijssen in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Of we dat echt voor elkaar krijgen, dat zijn enorme uitvoeringsoperaties, is de vraag. Ook omdat Nederland daar niet heel goed in is.” Dat zien we nu tijdens de coronacrisis, aldus Thijssen.

‘Ik denk dat het kabinet concreter moet zijn’

Volgens hoogleraar strategie en innovatie Henk Volberda is het huidige coalitieakkoord nog niet voldoende om te zeggen dat wij ook in de toekomst een gunstig vestigingsklimaat hebben en houden. “We weten van het Verenigd Koninkrijk dat zij heel erg uit zijn op het aantrekken van grote bedrijven, dus Nederland moet op z’n tellen passen, en dat betekent dat Nederland goed moet blijven investeren in een goed vestigingsklimaat”, zegt hij. “Ik denk dat het kabinet toch wat concreter moet zijn over hoe ze dat willen realiseren.”

Het allerbelangrijkste is volgens Volberda ‘tax en talent’. “Het moet fiscaal aantrekkelijk zijn, want anders worden ze aangetrokken door andere landen, en er moeten voldoende hoogopgeleide kenniswerkers zijn.”

Thijssen sluit zich bij Volberda aan. “Er staan op zich goede voornemens in het akkoord, maar het moet wel waarheid worden”, zegt ze. Wel is de voorzitter van de werkgeversorganisatie erg tevreden over het feit dat het kabinet voornemens is het regeringsbeleid weer wat stabieler te maken. Dat was de afgelopen jaren echt een issue. Daar houden ondernemers niet van. Die lenen geld om bijvoorbeeld een fabriek neer te zetten, en dan wil je weten waar je aan toe bent”, zegt ze.

Daarom vindt Thijssen het ook goed dat de 35 miljard euro voor klimaat en transitie naar een fonds gaat. “Want je wil dat het over kabinetsperiodes heen consistent is zodat dat geld ook beschikbaar komt. En dat is precies wat nodig is, want bedrijven moeten wel weten waar ze op kunnen rekenen”, zegt ze. “Als zij een investeringsbeslissing nemen en zeggen: wij gaan een fabriek verduurzamen, en ik stop daar een miljard in, en dat doe ik in 2026, dan wil je wel weten dat het vanaf de kant van de overheid wordt waargemaakt.”

‘Bouwblokken voor modernisering van Nederland’

“Wij zijn heel positief over het regeerakkoord omdat het echt de bouwblokken schept voor de modernisering van Nederland, die ook echt nodig is. We weten al jaren dat er grote investeringen nodig zijn voor die vraagstukken, en er is nu wel de moed om dat te gaan doen”, aldus Thijssen. Maar wederom: “Dan moet het wel waarheid worden.”

LEES OOK: Raad Zeewolde is voor komst van datacentrum: ‘Maar of dat gaat gebeuren is nog de vraag’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Huurwet Hugo de Jonge 'rijdt het bouwen van meer woningen volledig in de wielen'

Van het verbod op tabak in de supermarkt tot de nieuwe huurwet die Hugo de Jonge op de valreep nog door de Eerste Kamer wist te loodsen: op 1 juli gaan er verschillende nieuwe wetten en wetswijzigingen in. Wat betekenen die wetten voor de economie? Martijn de Greve bespreekt het met: 

  • Econoom Jasper van Dijk van het Instituut voor Publieke Economie;
  • Jean Dohmen, journalist bij het FD;
  • En projectontwikkelaar en ondernemer Maarten de Gruyter.

Luister hier de podcast!

Podcast: Eva verdedigt zich met sleutelbos: 'Hij greep mij vast'

Hoe ver mag je gaan om jezelf te verdedigen? Welke spullen mag je meenemen om jezelf te kunnen verweren?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met officier van justitie Hella van der Most en Thalissa Leakat, zij verkoopt zelfverdedigingsmiddelen. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom weet inmiddels hoe het voelt om pepperspray in haar ogen te krijgen en spreekt met Eva die zichzelf moest verdedigen.

Luister hier de podcast!

Beëdiging voormalig staatssecretaris Knops liep bijna in de soep: ‘De koning moest me nog ontslaan’

Het aantreden van kabinet Schoof  I roept herinneringen op bij voormalig staatssecretaris en minister Raymond Knops. Het had niet veel gescheeld of de beëdiging van…

Lees meer

Inflatie Nederland stijgt naar 3,2 procent in juni

De inflatie in Nederland is in juni gestegen naar 3,2 procent op jaarbasis. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in een snelle…

Lees meer

Eva heeft nog steeds een trauma nadat man haar belaagde: ‘Hij greep mij zo in mijn kruis’

Straatintimidatie, nagefloten worden, sissen of ongevraagd betast worden. Veel vrouwen maken een dergelijk incident mee en houden daar vaak een trauma aan over. Zo ook…

Lees meer

Huurwet van Hugo de Jonge ‘rijdt meer woningen bouwen volledig in de wielen’

Hugo de Jonge (CDA) wist in zijn laatste dagen als demissionair minister voor Volkshuisvesting een wet erdoorheen te krijgen die de huren moet reguleren. Projectontwikkelaar…

Lees meer

Nieuwe kabinet wacht flinke kluif op terugdringen arbeidsmigratie

De ministers en staatssecretarissen van kabinet Schoof I moeten het beleid dat is opgesteld in het hoofdlijnenakkoord verder vormgeven. De bewindslieden krijgen het volgens FD-journalist…

Lees meer

Hoger onderwijs vreest achteruitgang, uitval en meer ongelijkheid

Universiteiten en hogescholen zijn bang dat meer studenten hun opleiding niet afmaken als het nieuwe kabinet fors bezuinigt op hoger onderwijs en onderzoek en een…

Lees meer