Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Zorgt Rutte IV ervoor dat Nederland weer het aantrekkelijkste vestigingsklimaat van Europa krijgt?

Redactie

Nederland gaat in hoog tempo op de schop: van klimaat, stikstof, tot de arbeidsmarkt en woningbouwplannen. Gaat Rutte IV er voor zorgen dat Nederland weer het meest aantrekkelijke vestigingsklimaat van Europa krijgt? Ingrid Thijssen, voorzitter van VNO-NCW, is tevreden over het regeerakkoord, maar dan moet het wel uitgevoerd worden. "De overheid is heel goed in beleid, maar om het in praktijk voor elkaar te krijgen is ingewikkeld."

"Ik denk dat weinig mensen realiseren voor wat voor enorme verbouwing van onze leefomgeving we staan als Nederland. Dat wordt gigantisch", zegt Thijssen in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Of we dat echt voor elkaar krijgen, dat zijn enorme uitvoeringsoperaties, is de vraag. Ook omdat Nederland daar niet heel goed in is." Dat zien we nu tijdens de coronacrisis, aldus Thijssen.

'Ik denk dat het kabinet concreter moet zijn'

Volgens hoogleraar strategie en innovatie Henk Volberda is het huidige coalitieakkoord nog niet voldoende om te zeggen dat wij ook in de toekomst een gunstig vestigingsklimaat hebben en houden. "We weten van het Verenigd Koninkrijk dat zij heel erg uit zijn op het aantrekken van grote bedrijven, dus Nederland moet op z'n tellen passen, en dat betekent dat Nederland goed moet blijven investeren in een goed vestigingsklimaat", zegt hij. "Ik denk dat het kabinet toch wat concreter moet zijn over hoe ze dat willen realiseren."

Het allerbelangrijkste is volgens Volberda 'tax en talent'. "Het moet fiscaal aantrekkelijk zijn, want anders worden ze aangetrokken door andere landen, en er moeten voldoende hoogopgeleide kenniswerkers zijn."

Thijssen sluit zich bij Volberda aan. "Er staan op zich goede voornemens in het akkoord, maar het moet wel waarheid worden", zegt ze. Wel is de voorzitter van de werkgeversorganisatie erg tevreden over het feit dat het kabinet voornemens is het regeringsbeleid weer wat stabieler te maken. Dat was de afgelopen jaren echt een issue. Daar houden ondernemers niet van. Die lenen geld om bijvoorbeeld een fabriek neer te zetten, en dan wil je weten waar je aan toe bent", zegt ze.

Daarom vindt Thijssen het ook goed dat de 35 miljard euro voor klimaat en transitie naar een fonds gaat. "Want je wil dat het over kabinetsperiodes heen consistent is zodat dat geld ook beschikbaar komt. En dat is precies wat nodig is, want bedrijven moeten wel weten waar ze op kunnen rekenen", zegt ze. "Als zij een investeringsbeslissing nemen en zeggen: wij gaan een fabriek verduurzamen, en ik stop daar een miljard in, en dat doe ik in 2026, dan wil je wel weten dat het vanaf de kant van de overheid wordt waargemaakt."

'Bouwblokken voor modernisering van Nederland'

"Wij zijn heel positief over het regeerakkoord omdat het echt de bouwblokken schept voor de modernisering van Nederland, die ook echt nodig is. We weten al jaren dat er grote investeringen nodig zijn voor die vraagstukken, en er is nu wel de moed om dat te gaan doen", aldus Thijssen. Maar wederom: "Dan moet het wel waarheid worden."

LEES OOK: Raad Zeewolde is voor komst van datacentrum: ‘Maar of dat gaat gebeuren is nog de vraag’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau