Raad Zeewolde is voor komst van datacentrum: ‘Maar of dat gaat gebeuren is nog de vraag’
De raad van Zeewolde heeft ingestemd met de komst van een groot datacentrum. Toch is het nog allerminst zeker of het databedrijf van Meta, het moederbedrijf van Facebook, er ook daadwerkelijk gaat komen. Dat komt omdat een Kamermeerderheid wil dat het megaproject van 166 hectare in de Flevopolder op pauze wordt gezet. Afgelopen maanden ontstond er tumult over het stroomverbruik van de datacenters dat vergelijkbaar is met dat van Amsterdam, gigantisch dus.
Leefbaar Zeewolde baalt van de uitkomst van de raad, vertelt fractievoorzitter Ben Sonneveld in Goedemorgen Nederland. "Je hebt toch het idee dat een gedeelte van de raad en het collega zijn losgezongen. Wij wilden niet dat Zeewolde en de generaties die hierna komen zouden worden opgezadeld met deze energievraagstukken. Dit is niet wat de bevolking in Zeewolde voor ogen had. Ze zijn er nog niet, maar gisteren is jammer genoeg wel een grote stap gemaakt."
In principe is Sonneveld ervoor dat de raad zijn autonomie behoudt. "Maar het zou mooi zijn als er een stokje voor wordt gestoken."
'Dat kan je als gemeente niet alleen doen'
Landelijk kan er in worden gegrepen, legt politiek verslaggever Marloes Lemsom van EenVandaag uit. "Maar of dat gaat gebeuren is nog de vraag. Het is opvallend dat partijen als de PvdA en GroenLinks in de gemeenteraad hebben voorgestemd terwijl ze daar landelijk anders over denken."
Volgens wethouder Volksgezondheid in Den Haag Kavita Parbhudayal is dit heel groot. "Dat kan je als gemeente niet alleen doen, de gemeente gaat wel over de invulling van de bestemming. Ik kan mij voorstellen dat men in Zeewolde dacht aan meer inkomsten en meer werkgelegenheid en dat ze zich daardoor hebben laten drijven. Maar het is heel groot en daarom zou men landelijk hier heel goed over moeten nadenken met uiteraard de gemeente wat hier de oplossing voor is."
'Dit soort spanningen gaan wij heel veel zien'
Voorzitter van VNO-NCW Ingrid Thijssen merkt op dat je hier een spanning ziet die je de komende jaren heel vaak gaat zien tussen centrale overheid en gemeenten. "Het regeerakkoord heeft enorme ambities die gaan leiden tot een enorme verbouwing van de leefomgeving. Dit soort spanningen tussen twee niveaus van overheid gaan wij heel veel zien, net zoals wij die hier nu ook zien. Ik vind het een goed idee, wat ook in het regeerakkoord staat, om hier echt centrale regie op te gaan hebben, van is het nodig en waar dan?"
LEES OOK: Jesse Klaver (GL) over mogelijke komst datacentrum Zeewolde: ‘Buitengewoon dom’