Vaccins zonder booster significant minder effectief tegen omikronvariant
Zonder boosterprik bieden de covid-19-vaccins van Moderna, Janssen en Pfizer/BioNTech significant minder bescherming tegen de omikronvariant van het virus dan tegen andere varianten. Dat is de conclusie van onderzoek uit de Verenigde Staten.
Het onderzoek is uitgevoerd door het Massachusetts General Hospital (MGH), Harvard en MIT. Een boosterprik zou waarschijnlijk het grootste deel van de bescherming herstellen, zeggen de onderzoekers.
'Lage tot afwezige' niveaus van antilichamen
In de nog niet door vakgenoten beoordeelde studie werd bloed getest van mensen die vaccins van Moderna, Janssen en Pfizer/BioNTech ontvingen tegen een pseudovirus dat ontworpen is om op de mikronvariant te lijken. De onderzoekers vonden "lage tot afwezige" niveaus van antilichamen van de variant. Het bloed van recente ontvangers van een extra boosterdosis vertoonde daarentegen krachtige neutralisatie van de variant.
De wetenschappers suggereerden ook dat Omikron besmettelijker is dan eerdere zorgwekkende varianten. Zo is de nieuwe variant bijvoorbeeld ongeveer twee keer zo overdraagbaar als de momenteel dominante deltavariant.
'Echt reden tot zorg en grote voorzichtigheid'
Extra reden om vaart te maken met de boosterprikken dus, zeker nu de omikronvariant ook in Nederland oprukt. Tijdens de persconferentie van gisterenavond benadrukte demissionair premier Mark Rutte dat er "echt reden tot zorg en grote voorzichtigheid" is. Coronaminister Hugo de Jonge gaf aan dat het de komende tijd "heel snel gaat klimmen", aangezien dat in andere landen ook te zien is.
Nederlandse militairen beginnen vanaf vandaag in onder meer Arnhem en Ede met het zetten van boosterprikken. De afgelopen dagen hebben ze geoefend op elkaar en op kunstarmen om de GGD bij te staan.
De bedoeling is dat er flink opgeschaald wordt. In de tweede helft van januari moet iedere 18-plusser die dat wil zijn derde prik hebben gehad. De GGD GHOR kon gisteren echter nog niet bevestigen of dat haalbaar is. Vandaag wil de overkoepelende organisatie van de gezondheidsdiensten diens plannen naar buiten brengen.
'Kan dat De Jong beslissing via media afdwingt'
Door de terughoudendheid van de GGD GHOR vraagt publicist Aylin Bilic zich af of De Jonge de beslissing over het versnellen van de boosterprik nu op deze manier via de media "afdwingt". "Dus dat dat nog helemaal niet ingeregeld is. Dan krijg je eigenlijk een déjà vu met vorig jaar, want toen ging het ook op die manier", zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Uiteindelijk zijn we ontzettend goed in het maken van die inhaalslag, en we staan nu nog onderaan die lijstjes." Bilic vraagt zich af of je "duurzame relaties" altijd "zo via de media moet spelen".
LEES OOK: In totaal al zo’n 1 miljoen boosterprikken gezet, 317.000 meer dan vorige week