Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Plan voor bijna honderd extra ic-bedden afgewezen door ministerie

Peter Visser

Het ministerie van Volksgezondheid heeft een voorstel voor bijna honderd extra ic-bedden afgewezen, blijkt uit een reconstructie van De Volkskrant. Het plan was afkomstig van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding (LCPS) en de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) en werd op 17 september aan het ministerie gepresenteerd.

Daarin stond dat er maximaal 96 extra bedden moesten komen in drie ziekenhuizen in Utrecht, Den Haag en Lelystad, waardoor duizenden reguliere patiënten extra geholpen hadden kunnen worden. Daarbij werd gedacht aan de inzet van verpleegkundigen uit het buitenland en net uitgestroomde ic-verpleegkundigen, zoals gepensioneerden.

Ondanks dat er sinds het begin van de pandemie wordt gesproken over het opschalen van het aantal ic-bedden, legde het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) het plan naast zich neer. "Tot onze verbazing mochten we er niet mee verder", zegt intensivist Piet Melief tegen de krant.

Volgens het ministerie was het voorstel geen "voldragen plan" en slechts een onderdeel van een groot aantal powerpointpresentaties. De uitvoering ervan zou daarom nooit zijn afgewezen. Het voorstel is door de ambtelijke top van VWS en minister Hugo de Jonge bekeken.

'Oplossing voor significant aantal van onze problemen'

De bedden zouden volgens het plan worden verdeeld over vier cohortafdelingen in de deels leegstaande ziekenhuizen Bronovo in Den Haag, het calamiteitenhospitaal in Utrecht en het St. Jansdal in Lelystad. Volgens Melief, één van de opstellers, zou het een oplossing zijn geweest voor "een significant aantal" van "al onze problemen".

Met de extra bedden had de reguliere zorg volgens de opstellers langer doorgang kunnen vinden. Ook was het plan, dat in handen is van De Volkskrant, gedetailleerd. Zo werd er rekening gehouden met bijvoorbeeld het aantal schoonkamers dat extra nodig zou zijn geweest. Ook NVIC-voorman Diederik Gommers bevestigt aan de krant dat het plan is ingediend.

Plan werd 'onuitvoerbaar' door eisen VWS

De opstellers gaven het ministerie een harde deadline. "Rekening houdend met rekrutering en scholing van minimaal 2 maanden dient het besluit uiterlijk 1 oktober genomen te worden", schreven ze.

Het ministerie ging uiteindelijk twee weken na de deadline akkoord met het vormen van een werkgroep. Daarbij kwamen volgens betrokkenen zoveel eisen kijken, dat het plan op korte termijn onuitvoerbaar werd. Het ministerie had bijvoorbeeld geëist dat er enkel Nederlands personeel werd ingezet.

"Er is destijds door het ministerie besloten: we willen graag dat jullie andere opties exploreren", zei Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, woensdag in de Tweede Kamer. Vervolgens besloot de sector om te kijken of studenten meer ingezet konden worden.

'Missen beleid voor lange termijn'

"De ziekenhuisbestuurders hebben natuurlijk al eerder, los van dit voorstel, via allerlei kanalen opgeroepen om naar structurele opschaling van de ic-capaciteit te kijken", reageert columnist Aylin Bilic in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Je hebt concreet een beleid voor de lange termijn nodig. Dat missen we denk ik."

Wil je écht draagvlak creëren, heb je een puntje op de horizon nodig, stelt Bilic. "Daar hoort dit ook bij. Wat investeer je voor de toekomst, in personeel, ic-bedden en hoe kun je dat flexibel mogelijk opschalen."

LEES OOK: Code zwart afgewend: toch meer ic-bedden in ziekenhuizen


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau