‘Nederland krijgt er drie kerncentrales bij’
Nederland krijgt er drie kerncentrales bij. Dat hebben de VVD, D66, CDA en ChristenUnie met elkaar afgesproken in het coalitieakkoord, meldt parlementair journalist van Elsevier Weekblad Eric Vrijsen in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
“Een heet hangijzer was de vraag of er extra kerncentrales komen. Het antwoord is ‘ja'”, zegt Vrijsen. “Wat ik begrijp is dat er drie kerncentrales bijkomen en de kerncentrale in Borssele blijft open tot na 2030.” Waar de nieuwe kerncentrales komen te staan, is voor hem nog onbekend.
Tijdens de formatie werd al duidelijk dat het niet zozeer de vraag was óf ze er moeten komen, maar vooral hoeveel geld de overheid erin wil steken. VVD en CDA wilden het liefst acht kerncentrales bouwen en hadden dat aantal voorgesteld tijdens de onderhandelingen, in de hoop dat ze op minimaal één of twee stuks zouden uitkomen, meldde De Volkskrant in november. Dat zijn er dus drie geworden. D66 aarzelde het meest over de noodzaak en de kosten.
Kernenergie is niet onomstreden, maar moet een relatief schoon alternatief bieden tijdens de overgang naar duurzame energie. Afgelopen week werd bekend dat de hoeveelheid elektriciteit die werd opgewekt met kolen in het derde kwartaal bijna is verdubbeld ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, wat een tegenvaller is voor de Nederlandse milieu-ambities. Ook werd er veel meer elektriciteit geïmporteerd dan een jaar eerder.
Volgens het Algemeen Dagblad gaat het niet om drie, maar twee nieuwe centrales.
Presentatie regeerakkoord
De partijen presenteren vandaag na een recordlange formatie het coalitieakkoord. De partijleiders en secondanten komen ’s ochtends eerst nog bij elkaar met de punten waar hun fracties nog aan willen sleutelen. In de hal van de Tweede Kamer zullen de partijleiders het akkoord toelichten.
De VVD ging dinsdag als laatste akkoord en had volgens waarnemend fractievoorzitter Sophie Hermans nog wat “inhoudelijke punten”. De kleine fractie van de ChristenUnie zegt meer te hebben binnengehaald dan in 2017, maar wil woensdag nog spreken over “een paar punten die zwaar wegen”. De CDA-fractie gaf als eerste groen licht, en is “zeer tevreden”, volgens partijleider Wopke Hoekstra. Hij wil het nog over “details” hebben.
Kabinet geeft veel geld uit
Enkele voorstellen kwamen al op straat te liggen. Het kabinet geeft vooral geld uit, blijkt tot nu toe. Vele miljarden worden gestoken in het tegengaan van CO2-uitstoot en stikstofneerslag, het aanpakken van de woningcrisis en het verbeteren van koopkracht.
Zo wil het kabinet drie miljard euro aan lastenverlichting bieden, schrijft De Telegraaf. Dat geld moet vooral terechtkomen bij werkenden, gezinnen en de middeninkomens. Ook gaat het minimumloon met een euro omhoog, naar 10,80 euro per uur.
Tijdens de onderhandelingen heeft het bij de partijen behoorlijk geknetterd, vooral op de vlakken van migratie, medisch-ethische kwesties en op het gebied van het drugsbeleid. Op dat laatste thema botsten vooral het CDA en D66. De laatstgenoemde partij krijgt zijn zin als het gaat om de experimenten met wietteelt, want die gaan door. Daar staat tegenover dat er wordt ingezet op de aanpak van de vaak drugsgerelateerde ondermijning, iets wat het CDA wil aanpakken.
Ook voert het nieuwe kabinet rekeningrijden in, maar dit wordt uitgesmeerd over een aantal jaren vanwege hoge invoerings- en aanloopkosten, schrijft De Telegraaf. Daarnaast gaat er structureel extra geld naar Defensie, meldt het AD. Er komt jaarlijks zo’n drie miljard euro bij. Ook verdwijnt het leenstelsel voor studenten.
‘Nieuw elan’
Bij de presentatie van het akkoord zullen de partijleiders vooral het beloofde “nieuw elan” willen benadrukken. De vier partijen maakten ook deel uit van de oude coalitie, en de oppositie zegt dat er slechts sprake is van een doorstart van Rutte-III. Donderdag debatteert de Kamer over het coalitieakkoord. In de komende weken zullen de namen van bewindspersonen bekendgemaakt worden. Naar verwachting staat de nieuwe ministersploeg begin volgend jaar op het bordes.
LEES OOK: Roep om kerncentrales groeit: ‘We hebben het gewoon nodig’
Door: Peter Visser
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Stand van Nederland: Generatie Next
Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.
Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.
Tussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…
Lees meerDe veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…
Lees meerTopman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….
Lees meerNaast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…
Lees meerEen noodlanding in een grasveld in Bulgarije en een vluchtduur van maar liefst 55 dagen. In de documentaireserie van NH Nieuws ‘Vliegpionieren‘ staat de allereerste…
Lees meerStaatssecretaris Ingrid Coenradie van Justitie en Veiligheid heeft met het verhaal van haar eigen aanrandingen als tienermeisje indruk gemaakt in de Tweede Kamer. Kamerleden vielen…
Lees meerHet is het kabinet een jaar na de verkiezingen nog niet gelukt om de belangrijkste beloften waar te maken. Dat concludeert politiek commentator van De…
Lees meerGroenLinks-PvdA-Kamerlid Kati Piri heeft de voorgenomen reis van buitenlandminister Caspar Veldkamp naar Israël niet gelekt om het debat te laten escaleren. Dat denkt politiek commentator…
Lees meerIn Zeeland groeit het wantrouwen in Den Haag met de dag. Van beloofde compensatiemaatregelen voor de marinierskazerne die niet kwam, komt in de praktijk weinig…
Lees meerAmsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…
Lees meerDe EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…
Lees meerDe subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…
Lees meerDe VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…
Lees meerOud-commando Dai Carter bracht vorige week zijn eerste kinderboek uit. Met Missie Mentale Kracht wil hij ervoor zorgen dat jongeren beter leren voelen en zich uitspreken. “Ik…
Lees meerHet Openbaar Ministerie vervolgt Sywert van Lienden en twee zakenpartners van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA) voor oplichting, verduistering, valsheid in geschrifte en witwassen. Het…
Lees meer