main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 12 november 2021 — 10:32

Roep om kerncentrales groeit: ‘We hebben het gewoon nodig’

Er wordt steeds meer gesproken over kernenergie als nieuwe energiebron. De formatietafel bespreekt deze zaak ook en stelt zichzelf de vraag of er één of twee kerncentrales bij moeten komen in Nederland. VVD en CDA zijn voorstander van het gebruik van meer kernenergie, vooral om de klimaatdoelen te halen. ChristenUnie is principieel niet tegen en D66 leeft nog in twijfel. Dat schrijft De Volkskrant.

Het lijkt er dus toch van te gaan komen: kernenergie. Waarom? Omdat wind -en zonne-energie simpelweg te weinig stabiele groene stroom opleveren om de klimaatdoelen voor 2030 of 2050 te halen. Kernenergie is overigens ook een emissieloze energiebron en is, in tegenstelling tot zijn broeders wind en zon, niet afhankelijk van de weersomstandigheden.

Het behalen van de klimaatdoelen is niet de enige reden om meer in te zetten op kerncentrales als energiebron. Een alternatief is namelijk het importeren van gas vanuit Rusland. Om politieke redenen wil Nederland niet te afhankelijk worden van het gas van president Vladimir Poetin.

Europese Unie

Ook in de EU wordt er steeds meer gesproken over het gebruik van kerncentrales. Vooral Frankrijk is daar druk mee bezig. President Emmanuel Macron kondigde eerder al aan dat hij de nodige kerncentrales in zijn land laat neerzetten.

Nu ziet Nederland het dus ook als serieuze optie. “We hebben het gewoon nodig”, zegt VVD-Europarlementariër Malik Azmani in Goedemorgen Nederland op NPO1. “Als wij ons stukje aarde gezond en veilig willen overbrengen naar onze kinderen, kleinkinderen of toekomstige generaties. Dan moeten wij die doelen halen en daar hebben we gewoon kernenergie voor nodig.”

‘Het kan veilig’

Aan het woord kerncentrale hangt nogal een negatieve connotatie. Denk al alleen aan de kernramp van Tsjernobyl in 1986. De vraag is dus of het wel gewenst is om er ook meer in Nederland te bouwen. “De kerncentrales van een ver verleden zijn niet de kerncentrales van nu”, zegt Azmani.

De politicus stipt wel aan dat het van belang is dat iedereen goede voorlichting en informatie moet krijgen over de veiligheid en risico’s van kerncentrales. “Zeker als we het hebben over waar de kerncentrales moeten komen. Andere Europese landen, met name Frankrijk, laten zien dat het allemaal veilig kan.”

Tijd en geld

Het bouwen van kerncentrales wordt wel een lange adem-traject. Het duurt namelijk jaren, van 10 tot 20, voordat er eentje staat die ook in al zijn hoedanigheid gebruikt kan worden. Een kerncentrale stamp je niet zo één, twee, drie, uit de grond. Het kost tijd. Veel tijd, maar ook geld.

Commerciële bedrijven mengen zich liever niet in het project, omdat het te veel financiële risico’s met zich meebrengt, schrijft De Volkskrant. Kerncentrales werden de laatste decennia alleen uit de grond gestampt met behulp van omvangrijke staatssteun.

De krant haalt als voorbeeld de Britse kerncentrale Hinkley Point C aan. De Britse regering gaf in 2008 opdracht tot de bouw en pas na tien jaar werd de eerste steen gelegd. Naar verwachting is de kerncentrale pas af in 2026. De totale bouwkosten worden ingeschat op 27 miljard euro. Dat is 28 procent meer dan de Britse regering oorspronkelijk begrootte. En dan hebben we het alleen nog maar over de bouwkosten.

Jean Dohmen, financieel journalist FD, erkent dit probleem en tipt het kabinet. “Het duurt jaren voordat je een kerncentrale hebt gebouwd”, zegt hij.  “In de tussentijd blijven we dus afhankelijk van het gas van onze grote vriend Poetin. Er moeten knopen doorgehakt worden en snel.”

Locaties

En tot slot een volgend problematisch vraagstuk. Waar moeten deze kerncentrales dan neergezet worden? Daar wordt ook al druk over gespeculeerd. Locaties als Borssele, waar al een kerncentrale staat, Rotterdam en Groningen worden genoemd als mogelijke bestemming.

LEES OOK: Klimaattop in Glasgow van start: ‘Gebruik van kernenergie wordt steeds serieuzer’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL In de Kantine met Paul de Leeuw

Aan de stamtafel van WNL in de Kantine ontvangen Wieger Hemmer en Fidan Ekiz zaterdag weer gasten met goede verhalen. 

  • Paul de Leeuw speelt King Herod in Jesus Christ Superstar;
  • Darya Safai schreef een boek over haar vlucht uit Iran en haar strijd voor vrouwenrechten;
  • Politiek redacteur bij FD Martine Wolzak en cabaretier Marcel Verreck nemen de week door;
  • En chefkok Hessel Leferink weet hoe je het beste Paasontbijt op tafel zet.

Luister zaterdag vanaf 17.00 uur naar WNL In de Kantine op NPO Radio 1 of kom langs in De Doelen in Rotterdam! 

Waarom rijden mensen door na een verkeersongeval?

Hoe komt het dat mensen doorrijden na een verkeersongeval en zich niet bekommeren om het lot van het slachtoffer?

Doorrijden na een ongeluk is strafbaar, maar het gebeurt vaak: elk uur rijden 8 mensen door na een ongeval. Helaas zijn de gevolgen soms desastreus.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met advocaat Rick van Leusden die gespecialiseerd is in verkeersstrafrecht en Kirsten van der Zeeuw, zij verloor haar 12-jarige zoontje Nino bij een dramatisch verkeersongeval in Leiden. Onderzoeksjournalist Rick Pietersz duikt in de cijfers en achtergronden.

Vanavond, 19 uur
Een woning vinden is voor gescheiden millennials een drama: ‘Mensen slapen stiekem op kantoor’

Van scheiden komt lijden. Helemaal als het gaat om woonruimte. Niet zo gek dat steeds meer stellen bij elkaar blijven, simpelweg om een dak boven…

Lees meer

Doorrijders veroorzaken 20 miljoen euro letselschade: recordaantal mensen gewond  

Een recordaantal mensen is gewond geraakt door een aanrijding met een doorrijder. Het Waarborgfonds Motorverkeer heeft in 2023 maar liefst 1220 meldingen van letselschade binnen…

Lees meer

COA gaat actief inzetten op hotels

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gaat statushouders in de asielopvang zoveel mogelijk in hotels plaatsen in de buurt van het azc waar ze nu…

Lees meer

Frauderende cryptobaas Sam Bankman-Fried moet 25 jaar de cel in: ‘Onhandige nerd’

De oprichter van de failliete cryptobeurs FTX, Sam Bankman-Fried, moet 25 jaar de gevangenis in. Met dat vonnis is een rechter in New York gekomen…

Lees meer

Acuut tekort aan astmamedicijn

Er is in Nederland een tekort aan het astmamedicijn salbutamol aerosol. Veel apotheken hebben het inhalatiemiddel voor maximaal twee weken op voorraad, waarschuwt de Long…

Lees meer

Rotterdam struikelt over het grote aantal zwerfhelmen

Een rode, gele of eentje waarvan alleen nog het logo zichtbaar is. Rotterdam kent veel deelscooters en dus ook veel helmen, maar met die laatste…

Lees meer

Minister Hugo de Jonge: eerste wijken pas ver na 2030 van het gas af

Het zal tot zeker na 2030 duren voordat een gemeente de eerste wijk aanwijst om van het gas te worden afgesloten, zei demissionair minister Hugo…

Lees meer

Reisadvies voor Frankrijk van groen naar geel om dreigingsniveau

De NS zet geen langere treinen in gedurende de vijf maanden dat Rijkswaterstaat werkt aan de brug in de A7 bij Purmerend. De vervoerder verwacht…

Lees meer