Nederland nu al afhankelijk van China: ‘Wij kunnen ons eigenlijk geen hard conflict veroorloven’
Nederland kan niet zonder China. Dat zegt China-deskundige en millennial Ties Dams, verbonden aan Instituut Clingendael, in Stand van Nederland: Generatie Next. "Wij zijn al economisch, technologisch en financieel enorm verweven met China en dat gaat meer worden."
China is een grootmacht die opereert met een totaal ander waardenstelsel, legt Dams uit. "Een zeer autocratische staat die mede gaat bepalen hoe wij onze telefoons gebruiken, hoe wij onze apps gebruiken, waar onze data naartoe gaan. Al die aspecten van ons economisch leven, en ook ons privéleven, gaan ook bepaald worden door de geopolitieke doeleinden en de geopolitieke vijandschap die ontstaat tussen China en Amerika."
'Zo verweven met die twee machtsblokken'
Ook voor Europa lijkt de druk op te lopen om te kiezen tussen de twee grootmachten, aldus de Chinadeskundige. "Amerika zal ook steeds vaker zeggen: elke euro die je aan China uitgeeft, maakt China sterker en ons zwakker. Dus help ons. Maar aan de andere kant kunnen wij moeilijk kiezen. Wij zijn al zo verweven met die twee machtsblokken. De enige oplossing van die geopolitieke spanningen lijkt mij dat Europa steeds beter in staat wordt zelf keuzes te maken."
Hoewel Europa wel graag iets zou willen doen aan de misstanden in China, is dat moeilijk. "De afgelopen decennia hebben wij niet geïnvesteerd in de geopolitieke instrumenten die je nodig hebt om dat af te dwingen. En nu politieke verandering afdwingen in China zit helaas niet in de kaarten. Dat is een grote teleurstelling voor sommigen."
'China grootste vervuiler ter wereld'
Er zijn nu eenmaal verschillende waardensystemen in de wereld die op de een of andere manier met elkaar moeten proberen te overleven, stelt de millennial. "Wat ik heel typisch vind is dat onze generatie zich druk maakt over klimaatverandering. En dat is nou precies zo'n punt, een groot mondiaal probleem dat wij alleen kunnen oplossen samen met alle andere landen van de wereld maar zeker ook samen met de grootste vervuiler van de wereld: China. Daardoor kunnen wij ons een hard conflict met China eigenlijk niet veroorloven."
Raquel Schilder staat overal voor open, ook voor China. Steeds meer zelfs voor China. Of generatie next nou een elektrische scooter deelt of online shopt, veel van de producten komen uit het Verre Oosten. En de millennials gebruiken ze graag, want ze zijn goedkoop en technologische steeds beter.